Bazár

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)

Isztambul legfőbb látnivalója a Bazár.
A Bazár az, ahol mi úgy költjük el a pénzünket, hogy észre sem vesszük. Pedig mi jól alkudtunk. Az eladó pedig még jobban, és a kispárna mellé még eladta nekünk a fél boltot. Meg a szomszédnak a fél boltját is.

Bazár viszont nem egy van, hanem sok. Sőt! Ha úgy vesszük, egész Isztambul egy hatalmas bazár.

Fűszer bazár
Fűszer bazár

Egész Isztambul tele van üzletekkel. Ami nagyon jó bennük, hogy az egyfajták egymás közelében vannak, amolyan bazárt alkotnak. A régebbiek, tradicionálisak jobban ismertek és sokszor fedettek is.

Legismertebbek a Nagy Bazár és a Fűszer Bazár. Népszerű még a Könyv Bazár. Kevésbé ismert, de egyáltalán nem elhanyagolható az Arasta Bazár

Ez a négy bazár a történelmi városrészben található. De a bazár nem ér itt véget. Leginkább pont ezek a bazárok közötti rész az, ahol aztán tényleg egy hatalmas labirintus van a boltokból. Itt majdnem mindent megtalálunk, amit csak keresünk. Kezdve a ruháktól a konyhai eszközökön és a parabola antennákon keresztül egészen a fűszerekig. Akinek pedig még ez sem elég, az az Aranyszarv-Öböl másik felén tovább folytathatja a felderítést, ahol szerszámokat, vasmacskákat, lámpákat vagy hangszereket vehet.

Mindezt megpróbáltuk valami átlátható formába egy térképre összegyűjteni, hátha…

De inkább valószínű, hogy úgyis eltévedünk, így inkább bolyongjunk csak kedvünkre! 🙂

Eltévedés ellen

Isztambulban ha úgy érezzük, eltévedtünk, akkor legjobb mindig lefele menni. Akkor előbb utóbb kijutunk a tengerhez, ahol aztán már tájékozódhatunk. Ha mégse, akkor is legfeljebb a halakat megsütve amolyan modern Robisonként tovább tengethetjük életünket, míg ránk nem talál egy metrófúró-csoport…

A Nagy Bazárban viszont pont ellenkezőleg. Itt felfele érdemes menni, akkor kijutunk az aranyművesek utcájára (Kalpakçılarbaşı Caddesi), ami a legfelső és egyben a legszélesebb (no meg a legforgalmasabb utca). Ha itt jobbra vagy balra fordulunk, akkor előbb-utóbb a villamosmegálló közelében kijutunk a napfényre…

A Fűszer Bazár és a Könyv Bazár túl kicsi ahhoz, hogy ott eltévedjünk, nem kell aggódni.

A két bazár között

Érdemes a Fedett Bazárból indulnunk, mert akkor elég mindig csak lefele menni. Így előbb-utóbb kijutunk a tengerpartra, pontosabban az Aranyszarv-öbölhöz.

Közben pedig Európa legnagyobb piacát járhatjuk be.

Néha ez úgy tűnhet, mint egy hatalmas kínai piac. Pedig vannak benne komoly márkák is, komoly boltokkal. Így aztán egyformán találhatunk benne minőségi és vacak árut is. Ja, és persze lehet alkudozni is.

A bazár különböző részei mást-mást árulnak. Fentről lefele haladva nagyjából ez a kínálat:

 • textil és rövidárú, anyag alkatrészek (pl. gombok, övek, cérnák)
 • mindenféle textil dolgok (pl. terítők)
 • konyhai cuccok
 • fűszerek

Ha kicsit bal fele eltolódtunk, akkor pedig bejuthatunk a papír bazárba. De találhatunk baltákat vagy parabola antennákat is.

Ha pedig jobbra, akkor fotós, órás meg esküvői meghívós bazárba juthatunk. Nagyon jobbra viszont ne menjünk, különben beleesünk a Boszporuszba.

Ez a terep, a két bazár között egy igazi kaland. Rengeteg érdekes dolgot találhatunk.

Valójában a Fűszer bazár, ami törökül Egyiptomi bazár, a régi kikötői dokk részleg. Innen, egészen a tetőig felfele az a hely volt, ahova a karavánok és más kereskedők megérkeztek, megszálltak, és árulták a portékájukat. Az ilyen helyeket han-oknak hívják.

A han olyan, mint egy kis erőd. Fallal van körülvéve, belül pedig udvar. A fal tövében pedig a szálláshelyek voltak.

Manapság ezek a hanok alkotják a bazár gerincét. Minden hannak megvan a maga stílusa és termékfajtája. Pl. az egyik ilyen han a fonalakra specializálódott. Ha bemegyünk, akkor mindenfele csak fonalboltokat láthatunk. Olyan 150 darabot összesen. És persze rengeteg vásárlót is. Ha vicces kedvünkben vagyunk, kérdezzünk meg valakit, hol találunk kék fonalat! 🙂

A hanok mind-mind mintha külön kis városok lennének. Belül pedig egy kisebb labirintus. Az, hogy mit találunk benne egy zsákbamacska. Persze macska biztosan van benne.

Remek helyek fotózásra, és felderítésre egyaránt. Ha szerencsénk van, feljuthatunk a tetőre is, ahol remek kilátás is lehet (néha viszont nem). Ez persze változó. Néha mi találunk feljáratot, néha viszont segítenek. Néha akkor is segítenek, amikor nem kérjük. Úgymond ha egy fényképezőgép a nyakunkban olyan, mint a reflektor az éjszakában. Ami nem feltétlenül rossz, mert nagyon egzotikus helyekre is eljuthatunk. De készüljünk fel, hogy ez nem lesz ingyen.

Arasta bazár

Kevésbé ismert, és éppen ez az előnye az Arasta bazárnak, ami a Kék mecset mögött található, a Mozaik Múzeum mellett.

Az Arasta bazár nagyon hasonlít a Nagy Bazárhoz, csak éppen ez kicsi és kevesebb a turista. Éppen ezért azoknak a leginkább ajánlott, akik a Fedett Bazárból legszívesebben sikoltozva menekülnének ki. Itt minden nyugodt, átlátható, és az eladókkal is jobban el lehet beszélgetni.

Aranyszarv túloldala

A Bazár nem ér véget az Aranyszarv-öböllel, folytatódik a túloldalon.
Mondhatjuk azt is, hogy az Aranyszarv egyik oldala a női bazár (ennivaló, ruhák, konyhafelszerelés), míg a másik oldala a férfi bazár, ahol kalapácsokat, csavarokat, vasmacskákat, lámpákat és gitárokat lehet venni.
Érdemes ide is ellátogatni és bolyongani, mert ez is különleges hely.

Távolabbi bazárok

Egész Isztambul egy hatalmas bazár. Egymást érik az üzletek, mintha soha nem lenne vége. Talán nincs is. Senki sem tudja meddig is tart. Egy történet szerint egy nap Nagyszakállú Ali nekiindult tevével, hogy eljusson a bazárok végére, de útközben éhen halt…

Isztambul további részein is találunk bazár jellegű helyeket. Pl. a Magyar testvérek útján (Macar Kardeşler Caddesi) találunk esküvői ruhákat. Nagyon, de nagyon sokat. Itt azt ajánlom, ne próbáljuk fel mindet, mert elkésünk az esküvőről…az unokáinkéról…

Dudullu pedig egy egész városrész, mi bútorokból áll.

Alkudni a bazárban

Hogyan alkudjunk a bazárban? Alkudozási tippeket itt találunk.

Hétvége

Törökországban a szombat a nagy bevásárló nap. Ilyenkor a fél város elmegy vásárolni. A másik fele pedig csak sétálni és teázni.
Tekintve, hogy Isztambul lakossága valahol jóval a 10.000.000 felett van, ez igencsak sok embert jelent.
Éppen ezért, hacsak nem Isztambul különleges hangulatára vágyunk, vagy hiányzik egy jó nagy tömeg, akkor inkább szombaton ne menjünk a bazárba!

Vasárnap pedig majdnem minden zárva.

Így ajánlott ezen a két napon inkább vagy múzeumokat látogatni (azok hétfőn úgyis zárva vannak), vagy pedig menjünk el egy boszporuszi hajótúrára!

Csendes szombat délután a bazárban
Csendes szombat délután a bazárban

 

Ajánlatok turistáknak

A bazárba hétvégén ne menjünk. Legjobb időpont a hétköznap délelőtt, reggel. Ha mi vagyunk az első vevők, akkor jobban tudunk alkudozni.

A bazárban lehet kártyával, készpénzzel, lírával, euróval és dollárral is fizetni. Legjobban alkudni euróval és dollárral lehet, de figyeljünk oda, hogyan váltják!
A készpénz is jobb, mint a kártya.

Bazárok

 • Nagy Bazár
 • Fűszer Bazár
 • Könyv Bazár
 • Arasta Bazár
 • Szerszám Bazár
 • Hangszer Bazár
 • Fotós Bazár
 • Számítógép Bazár
 • Ruha Bazár
 • Hajós Bazár
 • Bútor Bazár
 • Esküvő Bazár
VN:F [1.9.22_1171]
Építészet
Kultúra
Történelem
Turista
Fotó
Nehézség
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Vásárlás
Alkudozás
Különlegesség
Turista
Fotó
Nehézség
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Bazár, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük