Busz

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Ez egy kereken járó böhöm nagy vastégla, sok kerékkel, még több utassal. Általában arra használják, hogy az utasokat egyik helyről a másikra vigyék, vagy hogy ledudálják az autósokat és a gyalogosokat az útról.

Busz leírása

Az isztambuli buszok nem sokban különböznek más nagyvárosi buszoktól. Sőt! Rengeteg Ikarust is találhatunk közöttük. Mivel viszont Isztambul hatalmas, és egy ekkora várost nehéz ellátni elegendő busszal, nagyon változatosak. Láthatunk olyat is, ami minta a múzeumból szökött volna meg (még a tábla is rajta van, hogy tilos hozzáérni), és olyat is találni, ami nagyon modern. A metrobuszok pedig hosszú kukacok, két csuklóval.

Buszok használata

Az isztambuli buszokat nagyon könnyű használni. Sokkal inkább kiszámíthatóak, mint bármely más közlekedési eszköz. De azért még itt is előfordul, hogy inkább lerövidítik az utat valami hátsó egyirányú kis utcán (forgalommal szembe persze), és akkor kimarad pár megálló.

A buszmegállók eléggé könnyen felismerhetőek. De az, hogy merre is megy onnan busz, sok esetben rejtély. Használjuk a közönség segítségét, és kérdezgessünk.

Ha beérkezik egy busz, az elején láthatjuk, mi a célállomás. Az oldalán ennél hosszabb lista van, merre fele is megy (vagy kellene mennie). Ne lepődjünk meg, hogy ezek a felíratok csak városrészek, nem pedig megállok.
A busz hátulján nincs tábla. Ha hátulról látjuk a buszt, akkor már úgyis mindegy, nem érhetjük el. És legalább nem bosszantjuk magunkat, hogy pont most ment el…

Ha beérkezik a busz, akkor vagy megáll, vagy csak lassít. A megállóban az emberek szépen sorban állnak az első ajtóhoz. Nincs lökdösődés, tolongás. Bár lehet, hogy a busz szépen lassan halad tovább, miközben az emberek felfele szállnak, de meg fog várni mindenkit, nem marad le senki.

Felszálláskor akbillel, istanbulkarttal vagy készpénzzel fizethetünk. Érdemes még a felszállás előtt előkészíteni. Majd pedig a jegy érvényesítése után menjünk hátrébb, hogy más is felférjen. Majd pedig kapaszkodjunk két-három-négy kézzel.

Ne csodálkozzunk, ha a busz nyitott ajtóval indul el. Az is része a 4.1-es klímának.

IETT és Özel buszok

Két cég üzemeltet buszokat Isztambulban. Az IETT az Isztambul önkormányzatának a közlekedési vállalata (helyi BKV), míg az Özel Halk Otobüsler magán cégek csoportja.
A mi szempontunkból ez ott lényeges, hogy bár mindkettőn használhatjuk az akbilt és az istanbulkartot, míg az IETT buszoknál jár az átszállási kedvezmény, addig az Özel buszoknál nem. Tehát átszálláskor ha tehetjük, válasszuk inkább az IETT buszokat.

Sok önkormányzati rendezvényre (pl. Isztambul Eurázsiai Maraton) az IETT buszok ingyenesen visznek minket, az Özel buszok viszont normál tarifával.

Magyar vonatkozás

Isztambulban bármerre is járunk, magyar Ikarus busz található. Összesen 1291 dudálja le az utakról az óvatlan gyalogosokat és autósokat. Ebből 1113 Ikarus 260-as, míg a többi Ikarus 280-as.

Bár az Ikarusok kezdenek kiöregedni, és lassan-lassan elváltják őket a korszerű Mercedes buszok, egyre több és több emeletes busz érkezik Debrecenből. Jelenleg 52 db. DAF MJT és 22 db. DAF/OPTARE járja Isztambul útjait

Tanácsok, ajánlatok

Kapaszkodjunk erősen!!!

Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük