Dolmuş

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

A dolmuş Isztambul (és Törökország) legérdekesebb közlekedési eszköze. Iránytaxi. A taxi és a busz közötti hiányt kipótló jármű, így mindkettőnek a pozitív (és negatív) tulajdonságait magába foglalja. Pl. van fix útvonal, de közben mégis arra megy, amerre az utasok kérik. Meg amerre sikerül. Ha Ali bácsi vezet, akkor talál nekünk rövidebb utat.

Dolmuş
Dolmuş

 

Dolmuş leírása

A dolmuş egy kiszámíthatatlanul száguldó sárga doboz, kerekkel és utasokkal. Célja az, hogy az utasokat elvigye A pontból B-be. Az, hogy ez már hogyan fog történni, kevés embert érdekel…

Maga a dolmuş szó azt jelenti, hogy tele. Azaz megtelt. A dolmuşok a végállomáson állnak, és várják, hogy tele legyenek utasokkal. Amint egy megtelik, mindjárt indul is. Éppen ezért nincs konkrét menetrendjük.

Megállók sincsenek. A dolmuş ott áll meg, ahol az utasok kérik. Legyen ez bármilyen furcsa hely: dzsámi, sarki lámpa, fehér csík az út közepén, stb…
A kiszálló utasok helyébe pedig menet közben szednek össze újakat.

Az új utasok összeszedése néha érdekes lehet. A dolmuş megpróbálja a rendes buszokra várókat elhalászni. Így gyakran bevág a busz elé.
De máskor is, ha utast lát, akkor jön a padlófék, és az éles kanyar.
Ezért a dolmuşban mindig kapaszkodjunk! Nem, biztonsági öv nincsen! Sőt! Extra ülőhelynek berakhatnak egy puffot is

A dolmuşoknak elvileg kötött útvonaluk van, de a valóságban nem mindig azt használják. Ha a dolmuş tele van, az úton pedig dugó van, akkor a sofőr előszeretettel fog másik útvonalat keresni (pl. egyirányú utcát, természetesen szemből), hogy elérje a következő megállót. Ilyenkor tart egy rövid közvélemény-kutatást, hogy az utasok pontosan hova is akarnak menni. Kellő létszám (és extra fizetés) esetén szabadon választhatjuk ki a megérkezési helyet.

A dolmuşoknak nagyon komoly hálózatuk van, központi szervezőkkel. Bármikor át tudják csoportosítani a kocsikat oda, ahol sok ember várakozik.

A dolmuş hálózat összefüggő, és napi 24 órában működik. Bár nem jut el mindenhova, éjszakai közlekedésre roppant jó!

A dolmuşba 8-9 ember fér be plusz a sofőr. Ezek az emberek egymás mellett ülnek. Előfordul, hogy mire megérkeznek a célállomásra, addigra az ismeretlenek jó barátok lesznek. Így a dolmuş fontos szerepet játszik Isztambul szociális életében is.

A dolmuşra nem érvényes az akbil sem az istanbulkart.

Dolmuş használata

Először is keressünk egy dolmuşt! Ez a fenti képen látható sárga doboz lesz. Könnyen felismerhetjük arról, hogy nem úgy közlekedik, mint a többi (egyébként sem szabályos) török autó.

Ha a lehetőség adott, akkor próbáljunk a végállomáson felszállni, mert ott könnyebb. Ehhez egy kék táblát kell keresnünk, amin egy D betű van. Bár az ilyen helyeken gyakran már állnak a dolmuşok, így még könnyebb őket megtalálni.

Üljünk be, helyezkedjünk el kényelmesen. Lehetőleg a kólát és a chipset ne most kezdjük el elfogyasztani! Ha viszont kedvünk van, akkor trécselhetünk a szomszéddal is.

Ha megjön a sofőr, akkor küldhetjük is előre a pénzt miközben bemondjuk a célállomást. Bár a törzsutasok ezt akkor teszik, amikor a dolmuş már elindult. Mint valami nagy rulett-parti, ahol az emberek bemondják a tippjeiket és felteszik a téteket.

Az érdekesség az, hogy a hátulról előre küldött pénz megérkezik a sofőrhöz. Senki nem szed ki belőle semmit. A sofőr pedig kiszámolja és küldi a visszajárót. Közben persze vezet, mint a jóltáplált török (min 70 km/h), telefonál, dudál, zenét hallgat (és táncol), káromkodik és beszélget a mellette ülővel. A sofőr pontosan tudja, ki fizetett és ki nem.
A visszajáró pedig visszaérkezik hozzánk.

Ha ki szeretnénk szállni, akkor a sofőrnek előre kell ordítani (mert ugye a rádió, meg a dudálás meg a telefon), hogy ki szeretnénk szállni. Mondhatunk célpontot is, ha ismerjük a török nevét: oszlop, lámpa, sarkok, piros ruhás nő, csíkos macska, stb… De kérhetjük csak azt, hogy álljunk meg.

Használjuk az inecek var kifejezést, ami azt jelenti, hogy van kiszálló. Néha a sofőr is hátrakérdez, valamilyen közép-anatóliai tájszólásban. Ha evet-el válaszolunk, akkor hamarosan (kevesebb, mint 1 másodperc) már meg is álltunk.

Ha nem a végállomáson szállunk fel, hanem menet közben, akkor először is keresnünk kell egy dolmuş vonalat. Ez olyan, ahol a sárga dobozok elszáguldoznak.
Mi ide kiállunk egy jól látható sarokra, mint a hosszú combú munkakereső lányok, és várunk.
Hamarosan fel fog tűnni egy dolmuş. Ha van benne hely, akkor úgyis dudál. Nekünk elég csak integetnünk, és már meg is állt.

 

Történelem

Nincsenek feljegyzések. Találtunk már régi fotókat, ahol teljesen átlagos személyautók voltak dolmuş felirattal.

 

Érdekességek

Maga a dolmuş már eleve egy érdekes valami. Nincs olyan, amit ezen felül még ki lehetne emelni.

 

Tanácsok, ajánlatok

Turistaként aki kalandvágyó mindenképpen menjen egyet a dolmuşal. Aztán majd odahaza lehet róla mesélni, míg az otthoniak csak pislognak.

A Taksim tér mellett találunk Kadıköybe menő dolmuşokat. Kérdezzünk azért rá, hogy hol találjuk! Ha őt választjuk, akkor nemcsak a dolmuş élményt kapjuk, hanem átmegyünk a Boszporusz-hídon, ahonnan fantasztikus kilátásban részesülünk Isztambul óvárosi és ázsiai részére.

Dolmuş, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük