Istanbulkart

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (4 votes cast)

Az Istanbulkart (magyarul Isztambul kártya) Isztambul elektronikus buszjegye, az akbil utódja. A kártyára feltöltött pénzzel tudunk utazni majdnem az összes tömegközlekedési eszközön. Nagy előnye a pénzes utazással szemben, hogy a kártya érzékeli az átszállást, továbbutazást és ilyenkor kedvezményt kapunk. Azaz olcsóbban utazhatunk.

Az Istanbulkart kinézetre olyan, mint egy bankkártya.

Istanbulkart leírása

Az Istanbulkart egy elektronikus buszjegy, amit Isztambul tömegközlekedésein használhatjuk. Méretre és kinézetre olyan, mint egy bankkártya. Típusa a smart card, azaz okos kártya.

A kártyának van egy bérleti díja (depozit), amit a kártya vásárláskakor fizetünk ki. Ezt az összeget bármikor visszakaphatjuk, ha visszaadjuk a kártyát (a visszajelzések alapján sajnos ez nem minden esetben történik meg).

Isztambul tömegközlekedéséhez nem készpénzt használunk, hanem még az utazás előtt feltöltjük a kártyát pénzzel, majd onnan költekezünk. A kártyára feltöltött összeget csak akkor tudjuk levenni, ha visszaadjuk a kártyát (erről is vegyesek a visszajelzések).

Az Istanbanulkart nagy előnye, hogy nem készpénzzel fizetünk az utazáskor, hanem a kártyán levő összeget használjuk. Ha a kártyát használjuk, akkor olcsóbb a menetjegy. A kártya érzékeli, hogy átszálltunk egyik járműről a másikra, ilyenkor további kedvezményt kapunk.

Két órán belül ötször szállhatunk át.

Az Istanbulkart rádiós. Ezért nem feltétlenül kell kivenni a táskánkból, és áthúzni a beléptető kapunk, hanem elegendő ha 8 cm-en belülre rakjuk. Így akár csak a táskánkat érintjük hozzá a kapuhoz, vagy ha a macskánk lenyelte, akkor őt tesszük rá a leolvasóra.

Istanbulkart beszerzése

Az Istanbulkartot a forgalmasabb helyeken tudjuk megvásárolni a depozit ellenében. Mindjárt vásárláskor egy kezdő összeget is feltehetünk a kártyára. A kártyák nem névreszolóak, és annyit vehetünk belőle, amennyi csak jólesik.

Ahol biztosan tudunk istanbulkartot venni:

 • Karaköy, Tünel bejárat
 • Kadıköy buszpályaudvar-kikötő
 • Beşiktaş kikötő-buszpályaudvar
 • Zeytinburnu, a villamosmegállóval szemben, az úttest túloldalán egy kis bódéban
 • Atatürk reptéren, a metró bejáratánál
 • Sabiha Gökçen repülőtéren az E-11-es buszmegálló melletti fehér bódénál.

Balász leírása az istanbulkart megszerzéséről:

A Sabiha Gökçen  reptéren vettünk, a kijárattal szemben, közvetlenül az E11-es busz mellett van egy fehér bódészerű izé, a bódé csak oldalról és felülről védi az automatákat. 2 automata van, általában több túrista veszi körbe tanácstalanul. :):)

Az automaták angolja szerintem szörnyű, azonnal visszavált törökre

Nem is értettem a kártya kiváltását, mert emlékeim szerint 2 db kiváltó opciója is van, egyszer 4, egyszer mintha 3 TL “bónuszt” tenne a kártyára… mi a 4-est választottuk

Ami fontos volt nekünk, és csak az apró betűs részen van, hogy nem ad vissza 🙂

Istanbulkart használata

A legtöbb helyen (hajó, metró, felvonó, villamos) beléptető kapu van. Az Istanbulkardot a kapu érzékelőjére kell tenni, mire az kinyílik. A kijelzőn láthatjuk, mekkora összeget vett le, és még mennyi maradt.

Ezzel együtt hangjelzést is hallhatunk. A csippatásból azt is megtudjuk, hogy teljes áru jegyet, átszállást, vagy kedvezményt használtunk. Ha pedig nem elegendő a kártyán levő pénzt, akkor piros villogással, és hangos nevetéssel adja az egész épület tudatára, hogy bizony fenékbe lettünk rúgva. Ilyenkor menjünk el a legközelebbi töltő automatáig.

A buszokon elöl kell felszállni, és a vezető melletti készüléken tudjuk a kártyát használni.

Istanbulkart feltöltése

Amikor ránk tör a vágy, hogy feltöltsük az Istanbulkartod, akkor elegendő elmenni a legközelebbi csomópontra, újságárushoz, stb… Kártyát nagyon sok helyen fel tudják tölteni. Az újságosoknál egy akbil vagy istanbulkart feliratot láthatunk. Ezeken a helyeken elegendő, ha odaadjuk a feltöltendő pénzt, és majd az eladó ráteszi a kártyára. Nagy előnye, hogy itt van visszajáró is.

Másik lehetőség az automata, melyet a kikötőben, megállókban, és metrólejáratokban találhatunk. A kártyafeltöltő egység egy hatalmas doboz, amit még két ember sem tud a vállára venni, és ahonnan egy felejthetetlen, megunhatatlan és imádnivaló női hang unottan tájékoztat minket, hogy csak papírpénzt fogad el. Mindez akkor a legjobb, ha több automata is van egymás mellett, és mindegyikbe egyszerre rakjuk bele az Istanbulkartokat. Nagyon jó kis koncerteket adhatunk vele. 🙂

 • Tehát keressünk egy ilyen automatát.
 • Készítsük elő a pénzt.
 • Tegyük be a kártyát az Istanbulkart feliratú résbe.
 • A néni elkezd velünk beszélni.
 • Tegyük be a papírpénzt az etetőlukba.
 • A pénz eltűnik.
 • Integessünk neki. (ez fontos!)
 • A gép kiírja a kártya mostani összegét, majd pár másodperc múlva megjelenik az új összeget.
 • Megjelenik egy felirat, hogy kérünk-e blokkot (evet-igen, hayır-nem)
 • Leléphetünk.

Fontos: A gép pénzt nem ad vissza!

Isztambul közlekedése és az istanbulkart ára (2014-2015)

Isztambul tömegközlekedésének jegyárai részletesen és naprakészen itt található.

Istanbulkart érvényessége

Az istanbulkart Isztambul alábbi járműveire érvényes:

Amire az istanbulkart nem érvényes:

Istanbulkart visszaváltása

Elvileg lehetőség van az istanbulkart visszaváltására, amikor is visszakapjuk a kártya árát, és a fennmaradt összeget.
Sajnos a visszajelzések szerint ez nem mindig történik így. Néha a kártya árát, néha a fennmaradt összeget felejtik el odaadni.

Visszaváltani az Istanbulkart árusító helyeken lehet.

Történelem

Az Istanbulkard elődje az akbil volt. Mígnem 2004-ben Isztambul Önkormányzata az új rendszer bevezetésén nem döntött. A teljes rendszer kidolgozása, a kapuk lecserélése, és az új kártya bevezetése évekig tartott.
2010-ben elkezdték az első Istanbulkartokat árusítani. Először a diák és a nyugdíjas bérleteket cserélték le. Majd 2011-től folyamatosan megszüntették az akbil árusítását. 2011. áprilisától már csak eldugott helyeken lehet akbilt kapni, mindenhol máshol csak az Istanbulkartod tudjuk megvenni.

Az Istanbulkard több lehetőséget rejt magában. Elvileg lehetséges lenne múzeumkártyaként, de még fizetős eszközként is használni. De egyenlőre ilyen opciókat még nem építettek bele.

Tanácsok, ajánlatok

Isztambulban túrázva érdemes az istanbulkartod beszereznünk. Az istanbulkart hozzátartozik Isztambul hangulatához, mindennapjaihoz. Ezzel együtt könnyebb és olcsóbb lehet a közlekedés, és átszállási kedvezményeket kaphatunk.

Egy istanbulkartot több ember is használhat. Ez nem tilos. De ilyenkor elveszítjük az átszállási kedvezményt.

Az istanbulkart kb. 30 évig őrzi meg az adatokat. Persze az infláció nem marad változatlan 30 év alatt, de ha számíthatunk arra, hogy pár év múlva visszatérünk, akkor érdemes a kártyát megtartani.

Ajánlott linkek

A gyártó oldala (angol)

Istanbulkart, 5.0 out of 10 based on 4 ratings
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

14 thoughts on “Istanbulkart”

 1. Most jöttünk haza a napokban Isztambulból. Az Istanbulkart-ot a repülőtéren is meg lehet venni, közvetlenül az M1 bejáratánál. Több automata is van ott, jeton, kártya feltöltő és a “kártyavásárló”. 10 TL volt az ára, amit le is lehetett utazni.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +4 (from 4 votes)
 2. Köszönöm a részletes, kimerítő tájékoztatást.
  Én idén májusban szeretnék Törökországba (Isztambulba) utazni, ezért számomra nagyon hasznosak ezek az információk.
  Ha megjöttem, beszámolok a tapasztalataimról.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Isztambulkart tapasztalat: A nagybazártól délnyugatra az egyik újságárusnál vettem meg 7 líra volt az ára. Visszaváltás ugyanott, 5 lírát kaptam vissza. A kártyán lévő 30 kurust nem adták vissza, szóval ha esetleg valakinek a kártyáján 10-15 líra van érdemes gyors felhasználni, mert bukja az illető

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Nekem kérdésem lenne.November közepén megyünk négyen Isztambulba.Használhatunk-e négyen egy cart-ot vagy célszerűbb kettesével használni egyet vagy jobb,ha mindenkinek van egy?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Helló!

   Ez attól függ, mennyire sok átszállással kalkuláltok, mert csak ott éri meg az, hogy mindenkinek külön kártyája van.
   Ha csak 1 átszállás lesz, akkor fejenként 0,7 TL-t veszítetek ha egy kártyát használtok. Kivéve az első embert. Tehát ha 4-en vagytok, akkor 3 ember nem kap átszállási kedvezményt. Ez 2.1 TL A kártya ára 6 TL
   Tehát ha 3 alkalommal mentek úgy, hogy 1 átszállás is van, akkor már megéri a még egy kártya kiváltását. Ilyenkor fogsz nyerni 30 kuruş-t, ami kb. 30 forintot jelent.

   Persze ha a kártyát a végén vissza tudod váltani, akkor ennél többet is nyersz. De közben az a rizikó is megvan, hogy a kártyán maradt összeget nem kapod vissza.
   Úgyhogy elméletben lehet számolgatni, de a valóságban nem biztos, hogy tudsz is élni a lehetőséggel. E mellett kicentizni sem érdemes, mert bármikor lehet, hogy az ember elfáradt és inkább busszal menne haza.
   Így kb. a következő szokott beválni:
   1) keveset utaztok (pl. Atatürk reptérről), rövid ideig vagytok = 1 db kártya
   2) keveset utaztok, de sokat vagytok = 2 db kártya
   3) sokat utaztok (pl. Sabiha Gökçen reptérről), de rövid ideig vagytok = 2 kártya, vagy mindenkinek 1-1
   4) sokat is utaztok, sokáig is vagytok= mindenkinek saját kártya.

   A több kártyának megvan az az előnye is, hogy a csapat szétválhat. Meg a végén mindenki eltehet 1-1 kártyát emlékbe. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: +2 (from 2 votes)
 5. Sziasztok!
  Egy dologról nem olvastam – vagy csak elkerülte a figyelmemet 🙂 – hogy a gyerekeknek is ugyanannyiba kerül az utazás, mint a felnőtteknek? Négyen megyünk március végén 2 gyerekkel (11 és 9 évesek)
  Köszönöm előre is!
  Melinda

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Pontosítanám a kérdést, mert ha “lyukasztani” kell, akkor gondolom ugyanannyi a tarifa, inkább a kell e a kérdés. Láttam, hogy a legtöbb múzeumban 12 év alatt nem is kell jegy a gyerkőcöknek.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   1. Aj bocsánat… nem kaptam meg a kérdést időben…. nagyon sajnálom… 🙁
    A diákoknak saját kártyájuk van, ők erről “lukasztanak”, és ez alapján kapják a kedvezményt. Tehát nekik eleve olcsóbb.
    Viszont a külföldi diákoknak ez nem jár. Csak 7 év alatt, de akkor ingyen utazhatnak. A felett teljes jegyárat kell fizetni.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük