Kanlıca joghurt

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Isztambul Kanlıca városrészében egy különleges joghurtot készítenek. Ez a Kanlıca joghurt (törökül Kanlıca yoğurtu).

Törökországban sokféle joghurtot kaphatunk, amiket elsősorban főzésre használnak (másodsorban pedig esti TV-nézés közben a bendő megtöltésére). A Kanlıca joghurt viszont egészen más. Ezt megszórják porcukorral (török szokás szerint legalább fél kilóval), majd kiülnek a Boszporusz-partra és megeszik.

Kanlıca joghurt
Kanlıca joghurt

Kanlıca joghurt leírása

A Kanlıca joghurt egy teljesen másfajta joghurt, mint amit Törökországban megszokhattunk. Ezt nem főzésre használják, mint a joghurtokat általában, hanem arra, hogy a tengerpartra kiülve, jó sok porcukorral (török szemmel nézve is jó sokkal) elfogyasszák. Egyedül Isztambul Kanlıca városrészében készül, és csak itt lehet kapni. Az isztambuliak több tíz km-t is utaznak azért, hogy mint torkos rossz gyerekek, egy kis joghurttal a tengerparton üldögéljenek.

Bár ma már a Isztambul belvárosában is lehet egyes helyeken Kanlıca joghurtot, nem terjedt el túlságosan. Hiszen itt nem csak a joghurtról van szó, hanem a hozzá tartozó hangulatról: Kanlıca városrészben ülni a tengerparton.

Ha ki akarjuk próbálni ezt a hangulatot, akkor üljünk be a Kanlıca büfébe, és kérjük a joghurtot. Szerencsés esetben a tengerparthoz közel tudunk leülni. De mivel mindenki ott szeret ülni, a hirtelen felszabadult asztalokat még nagyobb hirtelenjében foglalják el a vendégek, akik mindenhonnan (még a beépített szekrényből is) képesek felbukkanni.

Amennyiben megtetszett a Kanlıca joghurt, akkor a főút túloldalán találjuk a gyárat, ahol mi magunk (a büfé árának a töredékéért) is vehetünk akár kicsiben, akár több kilós kiszerelésben. A gyárat kissé nehéz megtalálni, mert nem feltűnő. Mintha egy hátsó udvarban lenne elrejtve.

Kanlıca joghurtgyár
Kanlıca joghurtgyár

Történelem

A joghurt története állítólag Ábrahámnál kezdődik. Bár arról nincs információ, hogy azon a bizonyos hegyi eseménynél ő és fia vajon leült-e a sziklafal tetejére, és jól cukrozott joghurtot evett, miközben élvezte a kilátást.

Azt viszont tudjuk, hogy már évszázadok, évezredek óta kedvelt étel, és többen meg vannak győződve a egészséges voltáról. Több ókori és középkori orvos is jegyzeteket készített a joghurt egészséges hatásairól.
Állítólag hősi dalokban is szerepelt volna, de még a mű elkészülte előtt elfogyott a joghurt, ami az író depressziójához vezetett. Ezért is végződik szomorúan sok hős története.

A Kanlıca joghurtot az Oszmán-Orosz háborúból hazatért család, az úgynevezett 93-asok csoportjából, kezdte el gyártani. Sajnos az nem derül ki, pontosan melyik Oszmán-Orosz háborúról van szó, pedig abból nagyon is sok volt. Az oroszok és az oszmánok majdnem olyan gyakran csatáztak, ahogyan ma a taxisok dudálnak Isztambulban.

A Kanlıca joghurt különlegességét állítólag egy a környéken növő fű adta, amitől a tej halvány rózsaszín lett. Ma már sajnos nem így készül. A mai változat a juh és a bivalytej egy különleges keveréke.

Érdekességek

Bár a Kanlıca joghurt alkalmas lenne a többi joghurthoz hasonlóan a főzésre, ez sohasem történik meg. Pedig biztosan különleges ízt adna az ételnek, csakhogy a joghurt a hűtőben addig marad meg, míg az első sorozat elkezdése előtt valaki be nem kukkant a hűtőbe…

Magyar vonatkozás

Nincs információ. Leszámítva azt, hogy a magyarok éppen olyan jókedvvel tudják a joghurtot a hasukba eltüntetni, mint a törökök. 🙂

Tanácsok, ajánlatok

Isztambulban járva, ha van extra időnk, akkor üljünk ki Kanlıca városrészben a tengerpartra, és együnk joghurtot.

Előfordul, hogy a Boszporusz hajótúra alatt is árulnak Kanlıca joghurtot. Sajnos elfelejtenek róla szólni, hogy ez mekkora különlegesség. Így ha látunk csíkos dobozos joghurtot, vessük rá magunkat!

Bejutás

Nyitvatartás: Ismeretlen

Belépő: Egy nagy doboz joghurt ára, amit megveszünk. 🙂

Elfogadott pénznem: Török líra

Kártyás fizetés: igen

Egyéb:

Megközelítés

Jussunk el Kanlıca városrészbe! A gyár ott van a főút mellett.

Megtekintéshez szükséges idő

Kanlıca városrészbe eljutni, Kanlıca joghurtot enni, és visszamenni kb. 3 óra.

Ajánlott linkek

Kanlıca joghurt hivatásos oldala

 


Térkép

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Kanlıca joghurtgyár

loading map - please wait...

Kanlıca joghurtgyár 41.099534, 29.066262 Isztambul Kanlıca városrészében egy különleges joghurtot készítenek. Ez a Kanlıca joghurt (törökül Kanlıca yoğurtu). Törökországban sokféle joghurtot kaphatunk, amiket elsősorban főzésre használnak (másodsorban pedig esti TV-nézés közben a bendő megtöltésére). A Kanlıca joghurt viszont egészen más. Ezt megszórják porcukorral (török szokás szerint legalább fél kilóval), majd kiülnek a Boszporusz-partra és megeszik. Tovább...

Értékelés

Ár Beszerezhetőség Egzotikus
2 4 (csak Kanlıca városrészben) 3

Mit jelent az értékelés? Kattints ide!

Értékeld te is! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Ár
Beszerezhetőség
Egzotikus
Tetszett
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Kanlıca joghurt, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük