Kanlıca

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kanlıca egy kisváros, egy városrész Isztambul ázsiai oldalán, Beykoz kerületben.

Kanlıca
Kanlıca

Kanlıca leírása

Kanlıca Beykoz kerületben egy kisváros, amit nagyon kedvelnek az isztambuliak, ha egy kis kikapcsolódásra várnak. Kanlıca a második, a Fatih Sultan Mehmed híd után található nemsokkal.

Egy kellemes kisváros Isztambul zajos és rohanó világvárosa belsejében. Kissé kívül esik mindenen (még a második hídon is), ezért viszont sokkal nyugisabb hely, mint pl. a hasonló tulajdonsággal rendelkező Çengelköy városrésznél.

Kanlıca kicsi, jó hangulatú hely, ami a mérete ellenére sok meglepetést tartogat. A legnépszerűbb mégis a kanlıca joghurt, amit itt, a tengerparton ülve, jó sok porcukorral fogyasztanak az isztambuliak.

Kanlıca egyébként nem nagy. Oké, hivatalosan nagy, de az érdekes, történelmi rész csak pár utcából áll, ahol a tradicionális isztambuli házakat és a tradicionális boszporuszi faházakat (yalı) megtekinthetjük.

Kanlıca dombtetőre is felmászhatunk, ahol remek kilátás van a Boszporuszra és a hidakra (ha éppen nem takarja el egy erdő a panorámát). Ez a Mihrabad Korusu, ami Isztambul egyik legzöldebb területe.

Kanlıca történelmi városa mögött már modern, kevésbé (igencsak kevésbé) szebb házait láthatjuk. Mögöttük viszont régi és új kastélyok rejtőznek a fák között.

Van itt még egy kikötő, dzsámi és egy világító torony is.

Történelem

Kanlıca nagyon régi kisváros. Legalább már a bizánci időkben létezett, amikor Glaros volt a neve. De valószínűleg korábban is volt itt település.

Ez a kisváros élt, éldegélt, boldogan megvolt a Boszporusz partján, néha ráágyúztak az elhaladók hajókra, de amúgy jól elvoltak magukban. Aztán egyik nap arra ébredtek a lakók körbeölelte egy hatalmas világváros: Isztambul.
Érdekességek

Kanlıca legfőbb érdekessége a joghurt. De ha már idáig eljöttük, akkor érdemes egyet sétálni az óvárosban is.

Magyar vonatkozás

Nincs info, de mindig lehetnek meglepetések.

Tanácsok, ajánlatok

Ez félnapos kikapcsolódás. Ide jövünk, és élvezzük a nyugalmat és a Boszporuszt. A parton vagy beülünk a kis büfébe (aminek egyébként van rendes neve is, de azt talán még a tulaj sem tudja) és kipróbáljuk a Kanlıca joghurtot, vagy a mellette levő hangulatos halas étterembe. Esetleg csak kiülünk a padra.

Lehet még egyet csónakázni is, persze jó pénzért.

Megközelítés

Ide nem egyszerű eljutni. Persze a Boszporusz hajótúrával könnyű, mert csak leszállunk a hajóról. De azért kár annyit fizetni, hacsak nem hazafele szállunk le a hajóról. Innen vissza, a belvárosba könnyebb jutni. Mennek buszok Üsküdarba és Kadıköybe.

Ide fele jöhetünk busszal Üsküdarból. Kérdezzük meg, melyik busz megy Kanlıcaba. Ha viszont nem akarunk tömött buszon állni, akkor Kadıköy kikötő közelében indul dolmuş Beykoz fele. Itt is kérdezzük, melyik megy Kanlıcaba. És persze menet közben is fokozatosan kérdezgessük. Menjünk az utastársaink idegeire!

Megtekintéshez szükséges idő

Utazással együtt 3 óra.

Ajánlott linkek

Még nincs

 


Térkép

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Kanlıca

loading map - please wait...

Kanlıca 41.099922, 29.066219 Kanlıca egy kisváros, egy városrész Isztambul ázsiai oldalán, Beykoz kerületben. Tovább...

Értékelés

Építészet Kultúra Történelem Turista Fotó Nehézség
3 1 2 1 3 3

Mit jelent az értékelés? Kattints ide!

Értékeld te is! 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük