Minibusz

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

A minibusz Isztambul és Törökország legvadabb közlekedési eszköze. Nem is közlekedési, hanem túlélő eszköz, melynek használata közben eljutunk A pontból B-be.

A két pont közötti útvonal meghatározására nem mindig elég a mai fizikai ismeretünk, néha a kvantumfizika ismeretlen területeire kerülhetünk. Egyes esetekben A-ból B-be úgy is eljutunk, hogy sem A sem B pontot nem érintettük, vagy akár úgy, hogy a teljes ABC-t kétszer körbelapoztuk, és az X-nél egy dupla piruettet is tettünk.

A minibusz a (normál, nagy) busz tinédzser változata. Kisebb is, és vadabb is. 2012 januárjában Isztambul Önkormányzata megígérte, hogy megújítja, és rendbe szedni a minibusz rendszert.

A minibuszokra nem érvényes az akbil és az Istanbulkart.

Minibusz
Minibusz

Minibusz leírása

A minibuszok sok szempontból olyanok, mint a rendes nagy buszok: kocka alakúak, dudálnak, van rajta ülőhely, és mindenképpen ajánlatos kapaszkodni rajta. Jah, és arra való, hogy a segítségével eljussunk valahova. Nem pedig arra, hogy ezt kéz-, és lábtörés (de inkább szív- és érrendszeri megbetegedés) nélkül tegyük.

Viszont a minibusz ezen felül semmi másban nem hasonlít semmilyen közlekedési eszközre. Kivéve talán a dolmuşt.

A minibusznak van egy kiinduló pontja (nevezzük mondjuk végállomásnak), és van egy célállomása. Az, hogy hogyan fog oda eljutni, menet közben derül ki.

Mivel a minibuszoknak az a jó, ha minél több utast visznek el, és mivel a tényleges befogadó képessége a többszöröse a névlegesnek (sőt, törökből még több belefér), így a minibusz mindig arra megy, amerre kuncsaft szaga érződik a levegőben. És mindig ott is áll meg, ahol utas várható. Legyen az buszmegálló, út közepe, bokor a parkban, vagy pedig a nappali közepe, esetleg a bevásárlóközpont fő liftje.

Ezzel együtt a minibusz mindig siet. A törökök egyébként is sietnek, de a minibusz még náluk is gyorsabban akar a célba érni. Még pedig azért, hogy a végállomáson mindjárt fordulhasson, és még az esti szappanopera előtt leszállítson mindenkit.

Éppen ezért a minibusz a világegyetem leginkább kiszámíthatatlan jelensége. Ezért legjobb, ha mindig mögötte vagyunk. Előtte sose!

A gyorsaság érdekében mindig keresik a rövidebb utat. Ezért ne csodálkozzunk, ha egy szűk sikátorban szembe jön velünk egy minibusz.

De a minibuszok nem csak száguldanak, hanem hirtelen sávot is váltanak, vagy befékeznek, csak mert találtak egy utast. Így a török sofőrök illő távolságban tartózkodnak. Bizonyára jól is teszik, mert egyik-másik minibusz kerekén olyan eszközök láthatóak, mint az ókori harci szekereken.

Minibuszok használata

A minibuszok elején van egy tábla, hogy milyen útvonalon is járnak. Mivel sokkal rugalmasabbak, mint a nagy buszok, könnyen eljuthatunk újonnan épült népszerű helyekre is, mint pl. bevásárló központontok.

Ezek a táblák eléggé jól használhatóak, amennyiben ismerjük a kiírt helyeket (no meg azt, hogy mi hova is akarunk eljutni). De ameddig nem vagyunk rutinosak, addig inkább kérdezzünk!

Minibuszt könnyedén találhatunk a végállomáson. De leinthetünk egyet menet közben is. De ha a hűtőben bukkannánk egyre, ne lepődjünk meg. Sőt! Az is könnyen előfordulhat, hogy a minibusz talál ránk akkor is, ha nem keressük. Rosszkor pislantunk és már fel is vett minket.

Szóval keressünk egyet. Kérdezzük meg, hova is gondolja a sofőr, hogy eljutunk. Aztán jussunk be rá. Ez általában eléggé könnyen megy. A minibuszoknál nincs felső határa, mennyi utas is fér el benne.

A fizetés a sofőrnél történik, de nem kell nekünk odáig elvergődni. Elég ha csak a pénzünk jut el oda.

Ha nem tudjuk, mennyibe kerül az útdíj, csak kiáltsunk előre: X ne kadar?

Majd pedig fogjuk meg a pénz, és az előttünk levőnek adjuk oda. És mondjuk hozzá a célállomásunkat. Nem kell megijedni, az előttünk levő nem fogja zsebre vágni, és nem fog belőle pomponos sapkát venni. Hanem tovább küldi a pénzt. Míg az el nem jut a sofőrhöz. Ő pedig tudni fogja, hogy mi küldtük, és lelkes fék-gáz-duda trió nyomkodása közben kiszámolja a visszajárót, kikerül egy szembejövő kamiont, négy macskát, felszed három utast, bemegy az egyirányú utcába (fordítva persze), és telefonon lebeszéli a tegnapi focimecset. Mindez után már indul is felénk a visszajáró, ami végül hozzánk meg is érkezik.

Ha úgy érezzük, hogy közeledünk a mi megállónkhoz, vagy csak rosszul vagyunk, akkor csak előre kell kiáltani, hol is szeretnénk megállni. Ez a hol, bármi lehet: piros lámpa, zöld lámpa, gyalogos lámpa, bokor a park szélén vagy közepén, fehér csík az út közepén, vagy esetleg a fürdőszoba.

De mondhatunk csak annyit is, hogy inecek var (kiszálló van), és akkor a sofőr kreativitásara bízzuk magunkat.

Érdekességek

A minibuszokon a sofőr székének a hátulján gyakran egy autóvezetéses iskola reklámja van. Vajon miért?
Ha valaki úgy érzi, hogy halálfélelme van, akkor el tud menni egy tanfolyamra?
Vagy esetleg kedvet kap a minibusz vezetéséhez?

Egyes minibuszok a rendes buszok útvonalán járnak, és megpróbálják elszedni az utasokat, amolyan kalóz módszerrel. Csak persze a végén nem dobják be a cápák közé.
Az ilyen helyeken érdemes nekünk is a minibuszt választani, mert sokkal, de sokkal gyorsabb.

A minibuszok legjellemzőbb tulajdonsága, hogy mindig sietnek. Gyorsabban mennek, mint az átlag. Ha több lehetőség közül is választhatunk, a legtöbb utas azért a minibusz mellett dönt, mert garantáltan gyorsabb.
Egyik alkalommal viszont ennek pont az ellenkezője történt: Az egyik utas fellázadt, hogy most már tényleg túl gyorsan megyünk. És ő szeretne még életben hazajutni.
Erre viszont a busz elején levők felháborodtak, nehogy már lassan menjünk, mert akkor lekéssük a romantikus lövöldözős filmet.
Mikor már mindkét fél kellően harcban állt egymással, a busz közepe kijelentette, hogy teljesen értelmetlen dologról vitáznak, minek száll az  minibuszra, aki lassan akar menni, és mindenki fogja csak be a száját, és hagyja csak a sofőr bácsit vezetni, akinek ilyenkorra már habzott a szája.
No persze, hogy az előző két csoport – megörülvén az új ellenfélnek – mindjárt neki is estek.

Minibuszok jövőre

2011. januárjában Isztambul Önkormányzata megígérte, hogy rendet rak a minubuszok terén, ne legyen ilyen kaotikus az egész. Az nem derült ki, hogy mindez pontosan mit takar: megszűnik a minibusz hálózat (nem valószínű), átkerül az állam kezébe, átszervezik, felújítják, vagy csak mindet átfestik rózsaszínre…

Tanácsok, ajánlatok

Használat előtt érdeklődjünk utána, hogy a biztosításunk érvényes-e a minibuszra is.

Minibusz, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük