Salep

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

A salep egy forró ital, ami télen jól felmelegíti az átfázott turistát

Salep leírása

A salep valójában egy orchidea fajta (Orchis mascula, Orchis militaris). Vagyis az orchidea gumója megszárítva és ledarálva. Az persze jó kérdés, ki és hogyan jutott el oda, hogy megegye az orchidea gyökerét, de az tény, hogy már az Oszmán Birodalomban is használták. Elsősorban orvosságként megfázás és torokfájás lenne (ma ezért is népszerű a hidegben). Másrészről pedig afrodiziákumként. Ugyebár a szultánnak ott volt a háreme azzal a rengeteg nővel, és ööö… ugye nem volt egyszerű dolga, na…

Manapság nyáron fagylaltként, télen pedig italként használják. Nem rossz ötlet eleve torokfájás elleni orvosságot rakni a fagyiba, így dögivel lehet enni.  Íze egyébként a tejére hasonlít, kicsit mézes-vaníliás beütéssel. Fahéjjal nagyon finom.

Az igazi salep viszont rettentő drága. Akár 6000 TL (kb. 800.000 forint) is lehet egyetlen kg ára. Rengeteg növényt kell lekaszabolni ehhez az egy kilóhoz (a Ker Pont szerint 2.600 db-ot), ami miatt folyamatosan tart a küzdelem a tenyésztők, illegális “vadászok”, környezetvédők és mindenki között, akik csak érintve vannak. Kivéve a szultánt, mert őt már lassan 100 éve elüldözték, pedig biztosan tenne valamit a hölgyek érdekében…

Szerencsére a salep nagyon intenzív, ezért a híg változata is élvezhető. Így a boltokban, büfékben és hajókon néhány líráért már mi is kipróbálhatjuk.

Vigyázat, Magyarországon minden orchidea védett, ezért nem illik éjszaka a Nagy Bazárban vett szablyával bekukkantani a helyi virágüzletbe egy kis salep gyűjtése céljából!

Melinda kiegészítése:

Orchidea, na végre sikerült megnéznem:magas nyálkatartalma miatt jó torokfájásra, 1920-30-as években még szerepelt több európai gyógyszerkönyvben, viszont mostanra szigorúan védett növény, tilos a gyűjtése, és Dioszkoridészes utalás volt még az okoska könyvben.

Történelem

A salep eredetét nem ismerjük. Nagyon régi anatóliai ital.

Érdekességek

A salepben talán az a legérdekesebb, hogy ez egy olyan ital, amit az orchidea gyökeréből készítenek.

Tanácsok, ajánlatok

Turistaként érdemes kipróbálni a salepet. Nagyon kellemes és tényleg jól átmelegít. Tetejére fahéjat szoktak rakni. Amennyiben tetszik, a bazárban vehetünk instant salepet, vagy igazi port, amit a tejjel együtt kell megfőzni.

Ajánlott linkek

Ker Pont

VN:F [1.9.22_1171]
Ár
Beszerezhetőség
Egzotikus
Tetszett
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Salep, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük