Taksim

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/10 (1 vote cast)

A Taksim tér (szigorúan ks, és nem x, nem Taxim 🙂 ) (törökül: Taksim Meydanı) Isztambul legfontosabb központja. Mind turista, mind közlekedés, mind történelmileg, és mind szimbolikusan.

Taksim tér
Taksim tér

Taksim tér leírása

A Taksim tér a legfontosabb tájékozódási pont, ahova bárhonnan könnyen el tudunk jutni, akár busszal, dolmuşsal, vagy metróval.
Ez fordítva is igaz, ha valahova menni szeretnénk Isztambulban, akkor a Taksim térről könnyen eljuthatunk oda.

A Taksim tér az a hely, ahol véget ér az Isztambul turistatérkép. Míg a törökök szemében itt kezdődik a város igazán. Ezért akár nevezhetjük ezt a helyet a belváros szélének.

A Taksim tér Isztambul függetlenségi szimbóluma. Itt találunk egy Függetlenségi szobrot, és a sok török zászló közül egy kiemeltet is, ami szintén a független török köztársaság jelképe. A tér közelében található az Atatürk Kulturális Központ, ami tovább növeli a hely értékét.

Éppen a fentiek miatt a békés és kevésbé békés demonstrációs megmozdulások és felvonások fő színhelye. Két alkalommal is eldurvult a helyzet. Egyszer 1969. február 16-án, másodszor 1977. május 1-én (a május 1 felvonuláskor). Mindkét alkalommal több ember meghalt.
Ezek az események tovább növelik a Taksim tér szerepét. Pl. a május elsejei felvonulások már nemcsak a munka ünnepéről szólnak, hanem az 1977-es események megemlékezéséről is.

Történelem

A taksim név egy arab szóból származik, melynek a jelentése elosztás. Erre a hely érkezett egész észak-isztambuli vízgyűjtő területekről az ivóvíz, amit elosztottak a vízhálózatba.

Akkoriban még ez volt a városhatár.

A Taksim tér jelentősége az 1950-es évek után kezdődött. Főleg kulturális, majd később pedig a tömegmegmozdulások és tüntetések helyszíne lett. Még később pedig az ellentüntetéseké. Mára pedig a szabadság és a demokrácia szimbóluma, és a korábbi események megemlékező helyszíne lett.

Legfontosabb események az 1969. február 16-ai baloldali tüntetés, melyben 150-en sebesültek meg, és az 1977-es május 1-ei baloldali felvonulás, ahol egy ismeretlen a tömegbe lőtt. Az így kialakult pánikban 36 ember halt meg.

A fenti okok miatt a Taksim tér egy szimbólikus központ. E mellett fontos közlekedési csomópont, így a fiatalok kedvelt találkozó helye is.

2011-es választáskor a kormány megígérte, hogy a Taksim tér egy nagyszabású átalakuláson fog keresztülmenni, minek eredményeképpen az autós forgalmat a föld alá helyeik, a gyalogosoknak pedig hatalmas sétáló parkot építenek. E mellett újra felépítik az egykori  Halik Paşa Ágyús Erődöt (Halil Paşa Topçu Kışlası), de immár kulturális központként.

Látnivalók

Atatürk Kulturális Központ (AKM)
İstiklâl Caddesi
Köztársasági emlékmű

Magyar vonatkozás

Nincs információ.

Tanácsok, ajánlatok

Sok turistakalauz ajánlja, hogy a Taksim téren üljünk emeletes buszba, ami átvisz minket a Boszporusz-hídon, ahol remek kilátásban lehet részünk.

Ez így igaz, csak az ajánlat megfelejtkezik arról, hogy azok a buszok hova is mennek. Nem kapunk információt, hogy amikor megérkezünk a 40 km-el távolabbi Ümraniye vagy Bostanci Üstü városrészekbe, akkor mégis hogyan jutunk vissza. Persze, ugyan azzal a busszal lehet menni. És ezzel véget is ért a napunk.

Sokkal jobban járunk, ha a 110-es busszal megyünk Kadıköy kikötőbe, és onnan hajóval jövünk vissza.
Ugyan ezt az utat dolmuş-sal is megtehetjük, melyek az Atatürk Kulturális Központ mellől indulnak.

Innen kb. 10 perc sétával eljuthatunk a Hadtörténeti Múzeumba.

Megközelítés

İstiklâl Caddesi végén találjuk.

Kabataş kikötőből földalatti felvonóval (F1, Füniküler) juthatunk fel.

Megtekintéshez szükséges idő

15 perc

Ajánlott linkek

Wikipédia (angol)

 


Térkép

Értékelés

Építészet Kultúra Történelem Turista Fotó Nehézség
1 5 3 2 2 2

Mit jelent az értékelés? Kattints ide!

Értékeld te is! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Építészet
Kultúra
Történelem
Turista
Fotó
Nehézség
Rating: 3.7/5 (1 vote cast)
Taksim, 2.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

One thought on “Taksim”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük