Tax Free

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)

A Tax Free az áfamentes vásárlást jelenti. A Törökországban vásárolt termékek áfá-ját kérhetjük vissza a határon, amikor elhagyjuk az országot.

Ehhez áfá-s számlát, vagy más néven a speciális Tax Free papírt kell kérni az erre felkészült boltokból. Az alkalmas boltok bejáratán egy kék matricát láthatunk.

Tax Free

Törökországi Tax Free bővebb leírása

Amikor Törökországban vásárolunk, egyes boltokban (lásd fenti matrica) lehetőségünk van az áfa visszakérésére. A termék teljes összegét ilyenkor is ki kell fizetni. Az áfá-t majd az ország elhagyásakor a határon (illetve a reptéren, kikötőben) kaphatjuk vissza. Ilyenkor a terméket be kell mutatni. Érdemes az eredeti csomagolással együtt.

Limit

A Tax Free nem használható minden termék esetében. Pl. egy pár zokni ára túl alacsony (kivéve persze, ha aranyfonálból készült). A vásárolt terméknek (termékeknek) legalább az alábbi összeget el kell érnie:

108 TL (2014-es adat)

Érdemes tudni, hogy több terméknek az ára összeadható. A feltétel csak annyi, hogy egy helyen, egyszerre vegyük meg.

Szükséges dokumentumok

 • Útlevél
 • Aláírás

Az ÁFA visszaigényléshez pedig

 • A boltban kiállított Tax Free lap
 • Lepecsételve, aláírva
 • Áfá-s számla (fatura)
 • A vásárolt termék
 • Útlevél
 • Az útlevél tulajdonosa
 • Kilépést igazoló okmány (pl. repülő jegy)

Fontos tudni, hogy az áfa visszaigénylését csak külföldi turisták vehetik igénybe! A Törökországban tartózkodási engedéllyel rendelkezők nem. Ilyenek lehetnek az itt dolgozók, és tanulók is. De egy próbát megér. 🙂

Számítások

A számítások a Global Blue oldala alapján történtek 2014-ben. Az adatok elvileg pontosak, de számítsunk inkább úgy, mint tájékoztatásra. A valóság (mint Törökországban mindig) eltérő lehet!

 

Fizetett összeg (TL) Visszaigényelhető (TL)
110 3,5
150 5,0
200 6,7
250 8,25
300 9,75
500 20,00
1000 40,75
2000 83,00
5000 217,50

Tax Free menete

Vásárláskor

 • A Tax Free boltban vásárolva az eladónak jeleznünk kell, hogy igényt tartunk az áfa visszaigénylésre. Ezt lehet pl. lelkes Tax Free felkiáltással.
 • Vásárlás után az eladó a kék-fehér Tax Free lapot kitölti. Ebbe beleírja a termékek árát és a táblázatból kinézi a visszaigényelhető áfa összegét, és ezt is beírja.
 • Az eladó beírja az üzlet adatait.
 • Az eladó (vagy mi) beírjuk a mi adatainkat (cím, útlevélszám, név, stb…), majd aláírjuk.
 • Ebből kapunk egy példányt, mellékelve az áfá-s számlát (fatura).
 • Minden legyen az eladó által aláírva és lepecsételve. Egy aláírás vagy pecsét hiányában elveszíthetjük az áfa visszaigénylésünket.
 • Integessünk az eladónak távozáskor

Határon

A legtöbb, főként nagyobb határon találunk egy Tax Free feliratú bódét, pultot, stb… Ide kell a termékkel, és a papírokkal elmennünk.

A vámos, illetve ügyintéző ellenőrzi a papírokat és a terméket. Ha minden rendben van, kitölti a Tax Free papír maradék részét, aláírja és lepecsételi.

Ha van a közelben pénzvisszaváltó hely, akkor ott kérhetjük vissza az áfá-t. Általában lehetőségünk van a pénznemet meghatározni (nem váltanak túl jól).

De választhatjuk azt is, hogy a Tax Free papírt postán elküldjük a központba, és majd a számlánkra érkezik a pénz.

Repülőtéren

Ha nagyobb tárgyat viszünk ami feladott poggyászban utazik, akkor még a check-in előtt látogassunk el a Tax Free részlegre. Kézipoggyász esetében a check-in után is megtehetjük.

Szükségünk lesz az árura, az útlevélre, a repülőjegyre, és jómagunkra.

A vámos, illetve ügyintéző ellenőrzi a papírokat és a terméket. Ha minden rendben van, kitölti a Tax Free papír maradék részét, aláírja és lepecsételi.

Menjünk át az útlevél ellenőrzésen, és ott ismét keressük fel a Tax Free pultot. Itt ismét meg kell mutatni az árut, amennyiben a kézipoggyászban visszük (előfordulhat, hogy a kézpoggyászos Tax Free esetében csak az útlevél ellenőrzés után kell az áfa-visszaigénylést elkezdeni).

Ha van a közelben pénzvisszaváltó hely, akkor ott kérhetjük vissza az áfá-t. Általában lehetőségünk van a pénznemet meghatározni (nem váltanak túl jól).

De választhatjuk azt is, hogy a Tax Free papírt postán elküldjük a központba, és majd a számlánkra érkezik a pénz.

Fontos! A Tax Free időnként sokáig tart. Legyen időnk rá bőven.

Áfa (Tax Free) visszaigénylő helyek

Határ, repülőtér, kikötő.

Tanácsok, ajánlatok

A Tax Free ajándék. Nem biztos, hogy visszakapjuk!! Számos oka lehet, amiért végül nem sikerül az áfa visszatérítés. Ne erre centizzük ki a pénzünket!

Ajánlott linkek

Tax Free kalkulátor

Tax Free, 3.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük