Török almatea

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)

Az almatea Törökországban egy nagyon népszerű forró ital. A nevéhez híven almából készül. 🙂

Török almatea
Török almatea

Török almatea leírása

Az almatea nagyon népszerű Isztambulban és egész Törökországban. Bár sajnos ma már nem minden étteremben kapható, de a jobb helyeken még tudunk ilyet inni. És ez bizony nagyon finom. Főleg hűvös éjszakákon.

Mivel az ég világon nincs benne semmi más, mint alma, így se koffein, se más alkohol, ezért korlátlanul lehet inni egész este. Bár sokak szerint pont az alkohol hiánya az, amiért nem érdemes korlátlanul inni.

No meg azt se felejtsük el, hogy ami egyszer bemegy, az valamikor ki is akar jönni. Így ha nem akarunk egész éjszaka a mellékhelyiségbe rohangálni, akkor talán még a nyolcadik liter almatea előtt érdemes kiszállni…

Tehát a jó, az eredeti és az igazi török almatea csak almából áll. Mint a képen is (a befőttes üveg nem a tea része, meg a háttér sem. Azokat nem esszük meg). A bazárban ezt tudjuk megvenni. És ez az, ami nagyon finom.

E mellett létezik a másik fajta almatea. Amelyik hibiszkusszal és még ki tudja mivel van összekeverve. Ilyet is lehet kapni, főleg filteres változatba. De ez nem különbözik sokban attól, amit bármely más országban is találunk.

Ennél már sokkal inkább törökösebb az instant tea.

Instant almatea

Ma divat a bio: nincs benne mesterséges anyag, minden természetes. Na az instant alma tea ennek pont az ellentéte: nincs benne semmi természetes. Talán a műanyag csomagolás az, ami még legjobban megközelíti az a kategóriát, ami nemrég még futott, ugrált, repkedett, röfögött, úszkált, csírázott, rügyezett vagy fotoszintetizált.

Az instant török tea olyasmi, aminek jobb, ha nem tudjuk az összetételét. Nagyon szép smaragdzöld színe van. Természetesen természetmentes, mesterséges színezékkel. Na ettől lesz ez nagyon finom.

Bár nem annyira, mint az igazi török almatea.

Bármelyiket is választjuk, az elkészítése mindegyiknek egyszerű: kell egy halom forró víz, amibe mi belehajítjuk a vízbevalót, azaz a teát.

Majd pedig ha filteres, hibiszkuszosat választottunk, akkor azt ki kell belőle piszkálni. Instant teánál nincs ez a gond, azt csak meg kell inni. Ezzel ellentétben az igazi almateában valódi gyümölcs van. Az addig úszkálhat, ameddig jól esik. Majd a végén meg is ehetjük.

De ízlés, divat, és női magazin-függőségünk szerint kenhetjük a hajunkra, fülünkre, szemünkre, lábunkra, vagy éppen máshova, hogy ettől legyen szép, hosszú, fényes bundánk.


Értékelés

Ár Beszerezhetőség Egzotikus
2 3 4

Mit jelent az értékelés? Kattints ide! Értékeld te is! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Ár
Beszerezhetőség
Egzotikus
Tetszett
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Török almatea, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

One thought on “Török almatea”

 1. Az 1980-as évek végén volt szerencsém Isztambulban járni, és
  a Nagy Bazárban kínáltak Almateával. Tetszett, amikor (talán pincér lehetett) tálcán vitte a forró teát, mindig egyforma pohárban. Nekem nagyon ízlett. Igazi almaíze volt! Amikor haza felé mentünk, egy üzletben vettem is csomagban. Kár, hogy hamar elfogyott, és nincs utánpótlás. (legalábbis por alakban), mert ittam én itthon 100%-os almaitalt, (hidegen), és annak hasonló íze van. Az én érzékszerveim nem tudják eldönteni, hogy ez török almatea, vagy szűrt 100%-os almalé-e?
  Viszont, ha a mi gyönyörű almáinkat az osztrák feldolgozó csak 13.- Ft-ért veszi meg? Muszáj eladni ennyiért is, hiszen romlandó, és nagyon sok termett az idén…
  Miért nem gyártunk mi is “igazi” almateát a saját almánkból????
  Nem hiszem el, hogy a mi kreatív szakembereink ne tudnák megcsinálni a valódi almateát!!!! Akkor por alakban kisebb helyet foglal, és a vizet magunk is beletehetjük, nem kell hozzá dobzt gyártani

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük