Török kávé

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

A török kávé Törökország tradicionális itala. Az Európában ismert kávé Törökországból (Oszmán Birodalomból) származik.

Kávéfőzők (cezve)
Kávéfőzők (cezve)

A török kávé leírása

Bár lassan feledésbe merül, de sokan még tudják, hogy a kávét Európába a törökök hozták be. Az oszmán hadsereg egyféle katonai doppingnak használta. Amikor a katonák meneteltek, akkor kávét adtak nekik, így jobban bírták a gyaloglást.

E miatt, és mert “csúnya” fekete volt, a pápa az ördög művének nyilvánította. Persze ez nem akadályozta meg, hogy elterjedjen. Sőt!

Bár a törökök Bécset nem tudták bevenni, de a kávé mégis meghódította a várost…

Talán van, ki emlékszik a “Hátra van a fekete leves” mondatra, ami azt jelenti, hogy a rossz még csak most kezdődik.

Ismereteim szerint (a törököknek az ilyen mondatokra külön nyelvtani szerkezetük van, így könnyebb) amikor a kávét Magyarországra behozták magukkal az oszmán hadsereg, akkor fekete levesnek hívták. Valószínűleg, mivel a sátorban iszogatták, és igencsak leves formája volt. Ugyebár akkoriban a tea is ismeretlen volt, így a kor embere nehezen tudta elképzelni, hogy a boron kívül mást is lehet iszogatni.

A törökök pedig előszeretettel invitálták a magyarokat, hadurakat a sátrukba. Persze katonai egyezség céllal. Ma inkább a bazárba invitálnak egy fekete levesre, szintén egyezkedés céllal, hogy az egész boltot eladják nekünk.

Nem tudom, akkoriban mennyire tudtak a magyarok alkudozni, de az biztos, hogy a törököknek a vérükben volt. Így az ilyen egyezkedések után joggal érezhette a sátorba betévedő, hogy mindenki jól járt, csak ő nem. Ez velünk is könnyen előfordulhat, ha a bazárban járunk…

Nesze neked fekete leves!

Természetesen nem mindig alku céllal invitálták az embereket, hanem azért is, hogy utána jól megkötözzék őket, majd az isztambuli Héttornyba (Yedikule) zárják őket. A kevésbé szerencsésekből esetleg nyeregtáska lett…

A Yedikule olyannyira népszerű magyar szállás volt, hogy a a Magyar Konzulátus emléktáblát is avatott.

Történelem

A kávé ide is Afrikából, pontosabban Etiópiából, Damaszkuszon keresztül érkezett. İbrahim Peçevi azt írja, hogy 962-ben (a mi időszámításunk szerint 1554-55.) érkezett egy szekér Damaszkuszból megrakva kávéval, majd nyitottak egy kávéházat. És ez volt az első kávéház Isztambulban. Neve Tahtelkal’e.

Azóta a török kávé a török élet mindennapi része lett, mígnem az I. Világháborúval megszűnt az Oszmán birodalom, az ország a kávétermelő területeit elvesztette, így a török tea átvette a vezetést.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ma nem lenne kávézást. Sőt! Ebéd után kötelező a kávéfogyasztás.

A török kávé elkészítése

A török kávét hagyományosan, főzve készítik. Előtte mindig megkérdezik, mennyire kérjük édesen, mert a cukorral együtt lehet igazán finomra főzni.

A kávéfőzők (török nevén cezve) tradicionálisan rézből készülnek, és nem szabad fémkanalat használni a főzés közben. Szigorúan csak jobbra szabad keverni, különben a gonosz dzsinnek nem távoznak el belőle.

A kávéfőzőbe berakjuk a kávét majd a cukrot, és felöntjük vízzel. Folyamatos keverés mellett megfőzzük. A kis csészék (findzsák, ez is török szó) már elő kell, hogy legyenek készítve. Azokba érdemes előtte kis forró vizet rakni, hogy felmelegedjenek. Amint a kávé elkezd habzani, a habot szétosztjuk a csészékbe, hogy a finomjából mindenkinek jusson. Majd kiöntjük a kávét.

Ebbe már kell se cukor, se tej, se semmi más. Lehet inni, majd utána jósolni.

A kávézaccból jóslás komoly művészet, vagy pedig egy jó móka. Attól függ, hogy szeretnénk.

Miután megittuk a kávét (a zaccot nem), fordítsuk fel a csészét, és rakjuk a tányérra. Várjuk meg, amíg kihűl a findzsa, és akkor lehet megfordítani. Magunknak nem ér jósolni, mert nem szabad a jövőt ilyen formában befolyásolni.

Fő szempontok, hogyan rajzolódnak ki a formák a csésze falán. A csésze alján maradó zacc mennyisége mondja meg, mennyire sötét a szívünk, vagyis mennyire vagyunk rosszkedvűek. Az oldalsó rajzokból amatőrként is sok mindent ki lehet olvasni. Azt kell csak tudni, hogy minek mi a jelentése, vagyis ha delfint látunk, az mit takar. Ha csak a móka kedvéért csináljuk, akkor mint a politikus a költségvetésről, mondjuk valami hihetőt, ami a hallgatónak is tetszeni fog.

A jóslás utolsó fázisa, hogy a tányér tartalmát visszaöntjük a csészébe, majd amikor már majdnem minden átjutott, a tányért megfordítjuk, hogy a kávé maradéka a tányér alján folyjon. A csíkok száma jelenti azt, hogy hány kívánságunk lehet, ami a közeljövőben teljesülni fog.

Legjobb, ha kívánunk még egy kávét!

Ha nem sikerül a kávé…

Ha sehogy sem megy a török kávéfőzés, akkor legjobb, ha bemegyünk a legközelebbi Arçelik boltba, és veszünk egy elektromos kávéfőzőt. De nem az elektronikus cezve-t, hanem azt, amibe elég mindent belapátolni, és megfőzi, megkeveri, stb… Ennek neve: Mini Telve.

Arçelik mini telve
Arçelik mini telve

Magyar vonatkozás

Hátra van a fekete leves!

Tanácsok, ajánlatok

A török kávét a cukorral együtt főzik. Így, amikor kávét kérünk, akkor meg kell mondanunk, hogy mennyire szeretnénk édesen:

 • sade – cukor nélkül
 • orta – közepes
 • şekerli – édesen

Utólag nem jó, ha cukrot rakunk bele.

Az igazi török kávé keserű. Azért, hogy még keserűbbnek érezzük, a kávé mellé édességet adnak. Leggyakrabban lokumot.


Értékelés

Ár Beszerezhetőség Egzotikus
1 1 3

Mit jelent az értékelés? Kattints ide! Értékeld te is! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Ár
Beszerezhetőség
Egzotikus
Tetszett
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Török kávé, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

2 thoughts on “Török kávé”

 1. Hát igen, a cezve az egyik, amit szeretnék a nagy bazárban beszerezni, persze kellő mennyiségű alkudozás és mentatea után… 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Cezvet semmi esetre se a Fedett Bazárba vegyél.
   Hanem a Fűszer Bazárban. De még jobb, ha a bazár mögött nézed, ahol a helyiek veszik. Ott van egyébként egy kávé árus is. Nagyon jó. És könnyű megtalálni. Mindig csak az illat után kell menni. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük