Török tea

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (5 votes cast)

A török tea (törökül: çay) Törökország legnépszerűbb itala. A törökök naponta többször is isszák, és fontos része a baráti és üzleti megbeszéléseknek.

A török tea sokkal, de sokkal erősebb, mint az európai teák.

Török tea
Török tea

A török tea leírása

A török tea Törökország alap itala. Egy török bárhol és bármikor bármilyen pozícióban képes teát inni. Még akkor is, ha éppen egy szakadékokkal szabdalt szűk szerpentines úron halad (padlógázzal és közben a sofőr persze telefonál).
Ennek ellenére a teát nem szokták elkapkodni. Ha egy török teát iszik, akkor ezzel egy időben szeretné magát jól is érezni. Képesek több tíz kilométert is utazni csak azért, hogy a teát egy kellemes helyen iszogassák. Persze nem a tea miatt mennek oda, hanem egészében a hangulatért. Tehát a tea és a hangulat együtt jár. Ez egy amolyan 10 perces nyugalom rohanó Isztambul közepén.

A török tea leggyakoribb fogyasztása evés után zajlik. Főleg reggeli és ebéd után. Gyakran előfordul, hogy miután megebédeltek egy kellemes étteremben, utána átmennek egy másik büfébe teát inni, mert ott jobb a teázási hangulat.

Természetesen a vendégeknek felszolgálásnál sem maradhat el a török tea.

A török tea az üzleti élet fontos része. Nincs olyan tárgyalás, megbeszélés, amelyiken ne lenne a tea főszereplő. Turistaként ha teával kínálnak, akkor nyugodtan fogadjuk el. Ez ajándék, és azt jelenti, hogy komolyan vesznek minket. A török tea nagyon olcsó, és nem illik beleszámolni az üzletbe.

A török tea nagyon erős. Úgy készül, hogy nagyon sok teafüvet, nagyon sokáig áztatnak, majd egy kevés vízzel felhígítják. De még így is sokkal erősebb, mint egy európai tea.
Ezért nem gondoljuk azt, hogy abba a kicsike pohárba kevés teát kaptunk. Az bőven elég lesz, hogy a legmélyebb álmunkból is azonnal felébredjünk.

A török teákat különleges pohárban szolgálják fel. Az alakja egy török nőt szimbolizál nagy hassal (vagy fenékkel, ahogy jobban tetszik). A pohár alakja roppant praktikus, mert két ujjal is át lehet fogni, így amikor az ember magyarázás közben hadonászik, akkor nem fog elrepülni. E mellett a poharak eléggé jól ellenállanak a kisebb zúzódásoknak, ha a mondandónk közepén belevernénk a falba.
A török teáspoharak egyben török konyha alap mértékegysége is (çay bardak). Annak ellenére, hogy a poharak mérete egyforma.
Ilyen poharat mi is vehetünk a bazárban, vagy a sima közértben is.

Török teát pedig a sima közértben vehetünk.

Történelem

Törökországban a tea viszonylag újdonság. Az Oszmán Birodalom idejében a kávé volt a divat, és senkinek, még eszébe sem jutott teát inni. Abban az időben minden tele volt kávéházzal.

Az I. Világháború után felbomlott az Oszmán Birodalom, és az új Törökország már nem rendelkezett azokkal a területekkel, ahol kávét lehet termeszteni. Az import pedig nagyon drága lett.
Viszont a kávé annyira a török mindennapok részévé vált, hogy valamivel pótolni kellett.

Hosszú keresgélés és kísérletezés után Atatürkék a teát találták.

Az a tea, amit Törökországban, Rize tartományban termesztenek, Grúziából származik. Annakidején, amikor még minden európai ország azon ügyködött, hogyan lehetne kínából teacserjét csempészni, akkor az oroszoknak sikerült egy olyan változatot találni, ami túlélte a hazautat. Csak utána pusztult el. De legalább mindenki fellelkesült, hogy akkor mégiscsak lesz orosz tea.
Sok-sok csempészés és kísérletezés után sikerült egy olyan változatot kitenyészteni, ami a mai Grúziában megél.
A törökök innen vitték tovább a teát az országukba, de addig még további tenyésztésre volt szükség.

Tehát a törökök a teát, és a teázási szokást az oroszoktól vették át. Innen is látszik, hogy a neve çay, hasonlóan az oroszhoz.
A teát is szamovárban főzik, és hasonlóan szolgálják fel.

Ma már a tradicionális szamovár kiment a divatból. Az éttermekben helyette gép teafőző van, ami a szamovárhoz hasonlóan működik. Abban mindenképpen, hogy ami onnan kijön, az sötétebb, mint a kávé, és bőven kell vízzel hígítani.
Otthon a törökök pedig dupla, emeletes teafőzőt használnak.

Teafőzők a Fűszer bazárban
Teafőzők a Fűszer bazárban

Így kérjük a török teát

Teát kérni nem nagy kihívás, mert csak annyit kell mondani, hogy çay lütfen.

Sokkal nagyobb kaland viszont, ha tőlünk kérdezik meg, akarunk-e teát.
Ugye ha jólneveltek vagyunk, és valaki megkérdezi, szeretnénk-e teát, akkor az igen válasz így hangzik:
– Igen, köszönöm.
Csakhogy, a köszönöm, vagyis teşekkür ederim egyben azt is jelenti, hogy köszönöm, nem.

Ezzel az őrületbe tudjuk kergetni egymást. Mert ilyenkor a pincér nem érti, hogy most igen, vagy nem. És órákig lehet játszani.

 • Çay? (teát?)
 • Evet, teşekkür ederim (igen, köszönöm szépen)
 • Evet veya hayır? (most akkor igen, vagy nem)
 • Evet. Teşekkür ederim. (igen, köszönöm)
 • Hayır mı? Evet mi? (nem? igen?)
 • stb… és így tovább estig vagy reggelig

Ezért, ha el akarjuk kerülni, hogy a tea teljesen kihűljön, azt mondjuk: evet, lütfen
Ez azt jelenti, hogy igen, kérek

Ne gondoljuk, hogy gorombák voltunk, mert itt így szokás. A köszönést akkor mondjuk, amikor már megérkezett a tea.

Amennyiben úgy érezzük, hogy nem akarunk már az Isztambul túra első napján hiperaktívan rohangálni, és egy kicsit kevesebb koffeinnel is beérnénk, akkor kérjünk könnyű teát: acık çay
Ez már olyan, amin át lehet látni.

Ha megittuk a teát

Ha megittuk a török teánkat, akkor a következőt tehetjük:

 • ha a kanalat a pohárban hagyjuk, akkor az azt jelenti, hogy kérünk még.
 • ha a kanalat a pohár tetején keresztbe fektetjük, akkor ezzel jelezzük, hogy nem kérünk többet.

Tanácsok, ajánlatok

Ha Törökországban teával kínálnak minket, mindig fogadjuk el. Ez nem kerül semmibe. Igaz, hogyha vásárlás előtt tesszük, akkor már illik venni valamit.
Ha viszont valahol a világ végén egy nagyon gyanús ember nagyon vigyorogva akar nekünk teát adni, akkor inkább ne kérjünk belőle.

Ha mi öntjük ki a török teát magunknak, akkor a következőképpen tegyük:

 1. Először öntsünk egy kis forró vizet a pohárba, és keverjük meg, így átmelegszik a pohár. Majd azt a vizet öntsük ki.
 2. A poharat félig töltsük meg teával (gépi szamovár esetén negyedig, vagy még addig se).
 3. A maradék részt töltsük fel forró vízzel.

Isztambulban túrázás közben érdemes beülni és inni egy jó forró török teát. Ez mindenképpen egy kellemes pihenő lesz, és fel is frissülünk. Mivel a teát a törökök szeretik kényelmes és hangulatos környezetben eltölteni, így a teázó helyek különféle érdekes helyen lehetnek. Ilyen pl. a Kislány-torony melletti büfé, ami valójában csak egy betonlépcső sok-sok párnával, de remek a kilátás.
Éppen ezért nagyon érdekes helyeket, kilátókat, tengerparti büféket találhatunk. Érdemes beülni.

Nyáron, az egyáltalán nem hűvös időben (más néven: döglesztő hőségben) a legjobb frissítő egy árnyékos hely, és egy pohár forró török tea.

Török tea főzése

A bazárban hegyekben állnak a teafőzők. Ami mégis furcsa, hogy párosával vannak. Egy alul, egy pedig felül. Bizony, ez nem egyszerű filteres tea, ezt főzni kell.

A főzés a kávéhoz hasonlóan egy ceremónia. Sajnos mindkettőnél túl macerás (ez is török szó) a mai rohanó világnak, így az instant kávé és a filteres tea gyorsan hódit.

De ha van időnk, mindenképpen érdemes így főzni, mert ettől lesz igazán finom. Utána meg napokig úgyse tudunk aludni. Néha még pislogni sem.

Az alsó teafőző lesz a vizes, a felső pedig a teás. Először az alsót öntsük fel vízzel. A felsőbe pedig tuszkoljunk be annyi teát, amennyi jólesik. Használhatjuk a korabeli ágyútömködő célszerszámot is, ha egy egész városrészt akarunk leitatni, vagy ha karácsonyok közötti időt nem szeretnénk alvásokkal megszakítani.

A teásat tegyük a vizes tetejére, és mint az oszmánok a magyar várnak, gyújtsunk ennek is alája.

Várjuk meg, míg felforr a víz. Utána a felső, teásat ezzel a forró vízzel öntsük fel. A vizesben így rengeteg üres helyünk lett, de ne aggódjunk, mert ez feltöltjük hideg vízzel, és folytatjuk a forralást, újraforralás. Ismét alul legyen a vizes, felül pedig a teás kanna. Míg az alsó vígan elkezd bugyorászi, a felső részben a tea szépen megfő. Remélhetőleg hagytunk annyi helyet, hogy a teafű mellett a víz is belefér. Ameddig a víz felforr, készítsük elő a teáscsészéket.

Amint ismét felforrt a víz a teás poharak aljába tegyünk bele egy kis forró vizet, hogy felmelegedjen a pohár. Majd öntsük ki belőle. Ez az a művelet, amit nem tudom, hogy csinálnak másodfokú égési sérülések nélkül. Ugyanis a teás pohár nem felmelegszik, hanem teljesen átforrósodik. Így viszont a belekerülő tea nem érintkezik a hideg felülettel, vagyis nem ijed meg, és a finom íz nem menekül el belőle.

Normális esetben a pohár kétharmadát töltjük fel teával, a többit vízzel. Valójában viszont figyeljük, mikor éri el a tea azt a sötétséget, hogy a szobában is lámpát kell gyújtani, majd akkor kezdhetjük el a vizet önteni.

Senki ne keseredjen el, ha elsőre nem sikerül. Akkor se, ha századszorra se.

Egyéb teák

Törökországban bár a legnépszerűbb török tea, más kedvelt és különleges teákkal is találkozhatunk:

 


Értékelés

Ár Beszerezhetőség Egzotikus
1 1 3

Mit jelent az értékelés? Kattints ide! Értékeld te is! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Ár
Beszerezhetőség
Egzotikus
Tetszett
Rating: 3.1/5 (2 votes cast)
Török tea, 9.2 out of 10 based on 5 ratings
Print Friendly, PDF & Email
Be Sociable, Share!
 

3 thoughts on “Török tea”

 1. Kedves István!

  Nagyon tetszik az oldal, sok hasznos infót találtam itt. Nemrég jöttem haza Isztambulból, de sajnos nem fért be a bőröndömbe egy török teafőző. Nem tudod esetleg, hogy Budapesten hol lehet venni?
  Üdvözlettel: Szabina

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük