Eltűntek a biztonsági kapuk

Reggeli hajó utáni futásunkban egyik komoly gátló tényező a fémdetektoros kapu volt, ami a kikötőbe való bejutást komolyan lelassította.

Ez most egyik napról a másikra eltűnt. Mivel errefelé nem jellemzőek a fémkollekciók, így biztos, hogy megváltozott a rend.

Végül is mindegy, mi így értékes perceket nyerünk minden reggel. 🙂

Ennek örömére pedig leírom, hogyan is állnak a dolgok a biztonsági kapukkal.

Törökország két kultúra között fekszik. Ez már eleve egy forrása az állandó összerezdüléseknek, amihez hozzá jön a kelet és nyugat közötti óriási különbség. Ahogyan sok más országban tapasztalható, úgy Törökországban is megvan, hogy a keleti tartomány sokkal szegényebb, mint a nyugati. Itt még hozzájön az is, hogy az ország hatalmas. Busszal több, mint 2 nap végigmenni, így a távolság csak tovább mélyíti a két végpont közötti szakadékot. És még a nyugati rész egy gazdag, esővel dús tengerpart, addig a keleti egy sziklás terület. Így ott valóban sokkal szegényebb mindenki.

A szegénységben pedig könnyű az embereket felhergelni azoknak, akik így akarják pl. a kormányt megdönteni. Sok esetben a gyerekek még iskolába sem járnak, mert az utcán több pénzt keresnek. Nem egyszer látni olyat, aki 4-5 nyelven folyékonyan beszél (olcsó, vedd meg), viszont még írni és olvasni sem tud. Így nagyon könnyű őket befolyásolni, és rábeszélni, hogy tegyenek valami kellemetlen valami sűrűn lakott részben.

Éppen ezért Törökországban fokozott biztonság van.

Az elején tökre be voltam tojva, hogy miért van a palota bejáratánál 2 géppuskás őr. Négy napba telt, mire be mertem menni, mert azt hittem, hogy az valami katonai támaszpont.

Pedig nem. Ez itt megszokott. Katona egyébként is rengeteg van. A NATO egyik legerősebb szövetségese Törökország. Mióta Atatürk az I. Világháborúban kirugdosta az összes ellenséges katonát, azóta a hadsereg nagyon erősen él az emberekben. Számos fiatal választja ezt a karriert. Ami nemcsak, hogy hősé avatja az ismerősök között, hanem valóban virágzó jövőt jelenthet.

Törökországban a hadsereg egy külön állam az államban. A kormányzattól teljesen független. Ezért szokott az EU csúnyán nézni rájuk. Pedig ha csak egyszer is elolvasnák a történelemkönyvet… Ugyanis a hadsereg feladata a köztársaság védelme, ahogyan ezt Atatürk meghagyta. Ez nemcsak a kívülről jövő fizikai támadást jelenti, hanem a belső politikait is. Az elmúlt évtizedekben ha a politika veszélyeztette az országot, a demokráciát, akkor a hadsereg mindig beleszólt, vagy átvette az irányítást. Ezt lehet puccsnak nevezni. De ennek eredménye mindig az volt, hogy rendet raktak, majd új választást írtak ki, és visszavonultak. Tehát nem az a klasszikus puccs, amit olyan jól ismerünk. De ugye a média ezt a felét mindig elfelejti közölni… Így akár azt is mondhatjuk, hogy ők ellenőrzik a politikusokat, noha nem szolnak bele a napi ügyekbe. Ők inkább azt mondják, hogy védik a demokráciát. Ez további ok azért, hogy fiatalok ezt a karriert válasszák.

De ezen kívül aki katona, főleg ha tiszt, akkor a katonai lakótelepen élhet, ahol számtalan luxusszolgáltatást vehet igénybe a családjával együtt. Mindezt nagyon olcsón, vagy akár ingyen.

Tehát ezek miatt rengeteg katona van, így az őrzés megoldása nem probléma. Minden őriznek, ami katonai objektum. Biztos van erre valami szabályuk. Így a szultáni palota is katonai objektum, ezért őrzik. A hadtörténeti múzeum is a katonasághoz tartozik, azt is őrzik. Amikor megálltam a tövében, és a térképet kezdtem forgatni, mögöttem a bokor szépen megkért, hogy menjek kicsit odébb, mert nem szereti, ha előtte állok meg.

De még az ezredes félig elsüllyed fa ladikja is katonai objektum, azt is 2 fegyveres katona őrzi, és nézik, ahogy a békés sirályok addig billegnek rajta, míg az tovább süllyed.

Nemcsak a katonai objektumok élveznek védelmet, hanem minden olyan terület, ahol sok ember megfordul.

Ezek közözz vannak a plazák, a metró, a hajó, és még rengeteg más is. Ezért vásárlás előtt érdemes lepakolni valahova a cuccunkat, különben bemenetelkorrákig szöszölhetünk. Az övtáska pedig külön attrakció.

Úgyhogy reggelente a futás közbeni program része volt, hogy előre összekészítettük azokat a cuccokat, amiket majd az őrnek odaadunk. Ez 3 táska, laptok, zsebek taralma, nagykabát, stb… Persze ő pedig morgott, amikor 10 kg cucc a kezébe került. Úgy látszik, megunták a morgását, és inkább leszedték a kapukat. 🙂

One Reply to “Eltűntek a biztonsági kapuk”

  1. „A hadtörténeti múzeum is a katonasághoz tartozik, azt is őrzik. Amikor megálltam a tövében, és a térképet kezdtem forgatni, mögöttem a bokor szépen megkért, hogy menjek kicsit odébb, mert nem szereti, ha előtte állok meg.”

    :D:D:D:D:D:D Jaajjj, a hasam!!! _D__D_D_D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük