Bejutás az isztambuli Sabiha Gökçen repülőtérről egyszerűen, gyorsan és magyarul

Törökország legnagyobb városába, Isztambulba ma már viszonylag olcsón, és egyszerűen eljuthatunk. Letesz minket a repülő az ázsiai oldalon, majd pedig ..

… öööö …. hát a bejutás nem egyszerű …

De végre találtunk egy egyszerű, és megfizethető árú módszert!

Isztambul fő nevezetességei az úgynevezett Történelmi városrészben vannak. Ez a fallal körülvett Fatih kerület. Úgy képzeljük el, mint Budapesten a Várat. Csak míg a Vár 1.5 km hosszú, és igencsak keskeny, addig Isztambul Fatih kerülete 6 km hosszú (és 2 km széles átlagban). Összehasonlításképpen Budapesten ha elindulunk a Duna partján észak felé a Szabadsághídtól, akkor egészen az Árpád-hídig jutunk, mire legyalogoljunk a 6 km-t.

Ahogy pedig Budapesten sem egyszerű a Liszt Ferenc repülőtérről bejutni a Várba (pl: busz+metró+metró+várbusz), ugyan így Isztambulban is kihívás a Sabiha Gökçen repülőtérről a történelmi városrészbe elmenni. Csak itt még egy másik földrészre is át kell jutni. A reptérről induló járatok valahova a város másik pontjára visznek majd minket. És egy eléggé nagy városról van szó.

Jah, és senki nem beszél magyarul!

Vagy mégis?

Ramazan Timzan, aki a blogunkat is régóta támogatja (sok sok köszönet neki), nagyon jutányos áron bárkit, és bármelyik órában behoz a Sabiha Gökçen (WizzAir, Pegazus (FlyPGS), GermanWings, fapadosok, stb…) repülőtérről egészen a hotel kapujáig (vagy a tengerpartra, ki mit szeretne).

  • Ellentétben a buszokkal, a nap 24 órájában szállítja a turistákat. Ez leginkább azoknak lehet jó, akik a reggeli WizzAir gépet szeretnék elérni, és nem hajnalban az európai parton keresgélni valamit, ami átviszi a túloldalra.
  • Szintén ellentétben a buszokkal, tényleg a hotelbe fogunk eljutni, nem pedig valahova a városba, ahol azt se tudjuk, hol van.
  • Szemben a Havataş-al nem a Taksim téren fog lerakni minket (éppen egy tüntetés közepén), ahonnan még taxival kell tovább menni.
  • Ellentétben a taxival, magyarul beszélhetünk, és nem fogunk extra városnéző túrán részt venni, kivéve ha pont ezt szeretnénk.

Ramazan Timzan magyarul is beszél (mégpedig jól!), Magyarországon is élt, ismeri a magyarokat. Ismeri a magyarok igényeit. Vele előzetesen megbeszélve pontban a helyszínen lesz. Miközben pedig bevisz a hotelhez, útközben hasznos tanácsokat ad, segítséget kérhetünk tőle. Nem mellékesen pedig ingyenes hűtöt üdítők, wifi és telefontöltő (tehát mindjárt postolhatunk is a Facebookra) is található a klimatizált buszokban.

Ezen kívül kérhetünk még:

  • Idegen vezetést
  • Hotel foglalást, ajánlatot
  • Török fürdőzést
  • Esti hajókázást
  • Çamlıca (kilátó) dombra felvitelt
  • Bazározás
  • Vagy bármi mást, ahova csak busszal el lehet jutni

Árak

  • Isztambul Sabiha Gökçen repülőtér transzfer egyszeri: 15 euró/fő
  • Isztambul Sabiha Gökçen repülőtér transzfer retur: 25 euró/fő
  • Isztambul Atatürk repülőtér 1-4 fő: 30 euró
  • Isztambul Atatürk repülőtér 5-7 fő: 40 euró
  • Isztambul Atatürk repülőtér 8 fölött fő: 50 euró

További információk itt

13 Replies to “Bejutás az isztambuli Sabiha Gökçen repülőtérről egyszerűen, gyorsan és magyarul

  1. Ne haragudj, de ez nagyon gagyi üzletszerző poszt lett. Az egy dolog, hogy pénzt akarsz keresni a blogoddal, de elég ótvar módja ez a turisták lehuzásának.

    1. Hmm.. Ebből a szögből még nem néztem. És talán még igazad is van.
      Annyit elárulok, hogy ez a bejegyzés 2014 végén készült. Tehát legalább már a nyár eleje óta meg akartam írni. Ez még a kellemetlen időszak előtt volt, amikor még Wizz Air is volt. És bár a Malév addigra már 2 éve megszűnt, míg így is nagyon sokaknak volt furcsa, hogy a gép nem Isztambul fő repterére érkezik.

      A Sabiha Gökçen még éppen csak kezdett nemzetközi reptér lenni. Oda a kijutás nagyon hasonló volt, mintha tanyára mennél.
      Mindezt úgy, hogy a reptér az ázsiai oldalon van, míg a hotelek, látnivalók.
      És persze sem az internetes oldalak, sem a telefonok nem voltak olyan állapotban, mint ma.

      Röviden: tényleg nem volt egyszerű bejutni. Még a tapasztalt turisták is kértek tőlem megerősítést, hogy jól gondolják-e. És akkor gondolj azokra, akik meg csak felültek a repülőre, mert éppen akciós volt: nyelvismeret=0, angol=0 helyismeret=-20, és még utikönyvet sem vettek, vagy legalább néztek volna utána.

      Ebben az időben rengetegen írtak nekem levelet, melyben részletesen kérdezték, hogyan jutnak be. A részletes alatt azt értsd, hogy a kapu után fordulj balra, stb..
      És amikor ezt megkapták (nem kis időt áldoztam rá), akkor jött a válasz, hogy nem értik, túl bonyolult, stb..

      Ekkoriban írtam meg ezt az oldalt. Ez 2014 januárjában volt.
      Ez azóta is az 5. legnépszerűbb oldalam. Csak a török sorozatokkal kapcsolatos oldalak előzik meg. Meg a köfte recept.
      Ezt az oldalt 13.000-nél is többen nézték meg. És 195 hozzászólása van, amivel bőségesen megelőzi a többi oldalt, ahol jó, ha 3 hozzászólás összegyűlik.
      Nem tudom, hányan osztották meg, de akkoriban pár Törökországgal kapcsolatos oldalon néztem körbe, és mindenhol az első helyen állt.

      Remélem ebből érezhető, hogy mekkora igény volt erre az információra.

      Valószínűleg meg lehetett volna írni az oldalt jobban is. De tény, hogy senki se tette. Pedig lehetőség volt… Na mindegy. De a levelek, kérdések nem igazán szűntek. Azt mondták, túl bonyolult, nem értik. Meg olyan is volt (nem is kevés), hogy miként találja meg a metrót. És ha már lement a föld alá, akkor ott mit kell csinálni.

      Nem akarok senkit se bántani. Isztambul nem egyszerű. Nem ajánlom kezdő turistáknak. Mostanra sokat javult a helyzet, de még mindig van, akinek elsőnek inkább valami könnyebb várost javasolnék. Egyszerűen van, akinek nem megy a tömegközlekedés.
      Ők választhatnak pl. taxit. Ahol a sofőr nem fog tudni angolul. Meg a turista sem. És ez akkor sem egyszerű, ha a sofőr nem akar átvágni minket.
      Ajánlom ezt a hírt ezzel kapcsolatban
      Sajnos térkép nincsen, azt ezen a videón láthatod. 1:18-tól érdemes nézni

      Szerintem semmi rossz nincs abban, ha az embernem bízik egy idegen város taxijában. Főleg, ha arról az országról a médiában inkább csak rossz híreket jeleníti meg.

      Ezek után gondolj bele egy olyan ember helyébe, akinek nincs külföldi tapasztalata, nem beszél nyelvet (angolt sem), valahogy szerzett egy Isztambul repjegyet (csak olcsó legyen). És akkor rá kell jönnie, hogy a hotel egy másik kontinensen van, és át kell vágnia a fél városon, ahol biztosan nem beszélnek angolul.
      Te vajon hogy éreznéd magadat?

      Aztán találkoztam ezzel az úriemberrel, aki tud magyarul, és van transzfere (meg hotele is, de ez most mindegy). Többen is ismerik, senkinek sincs rossz tapasztalata vele. Megbízható. És a lényeg, hogy minden magyarul megy.
      Nekem ez volt a fontos, hogy ezzel akkor tudok segíteni az embereknek.

      Persze kapok ezért némi pénzt is. De ez még a szerver fenntartási költségeit sem fedezik. Nem ez volt a lényeg akkor, ahogy most sem.

      Remélem, sikerült eloszlatni a kételyeket! 🙂

  2. Az ingyeneshűtőt üdítők az nem ingyenes, hűtött üdítők akar lenni?
    A hol kérdésre pedig általában -ban, -ben a ragozás, tehát a klimatizált buszokban!
    …És ha már így belemelegedtem, az „akik a reggeli WizzAir gépet szeretné elérni,” tagmondatot így írtam volna: akik a reggeli WizzAir gépet szeretnék elérni,…
    Egyébként köszönet a sok hasznos leírásért, asszem, inkább az Atatürköt választom majd a tervezett isztambuli látogatásomkor. 🙂

    1. Még ennyi év után is minden észrevételt szívesen fogadunk! Köszönjük! 🙂
      Máris javítottam! 🙂

      Sajnos ez nem olyan választás, hogy Kapitány kérem, engem az Atatürknél rakjon ki!. 🙂 Pedig milyen jó lenne!
      Óriási, és egyre nagyobb árkülönbségek vannak attól függően, hogy fapadossal, vagy nagygéppel érkezünk.

      Ráadásul a nagygépesek sem örülhetnek sokáig. Várhatóan novemberben átadják a 3. repteret. Azután pedig nagyon rövid idő alatt megszűnik a Atatürk reptér.

  3. Igaz, hogy 25 eur/fö a retur jegy a sabiha reptérről, attól függetlenül, hogy hány ember van.??? Mi ketten vagyunk, ennyiért /50 eur/ megrendelném a transfert. a hirdetések szerint.

  4. Mi tavaly jutottunk be Timzannal a városba. A családban és az ismerettségi körben többen utaztak már vele, a névjegye kézről kézre jár. Tényleg megbízható és pontos! Vasárnap landolunk ismét Isztambulban. Már le van beszélve vele a fuvar…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük