Istanbulkart 2020

Már másfél év telt el azóta, hogy Isztambul megavárosának új vezetése lett. Az új dolgok pedig új dolgokat hoznak (ez egy olyan mondat, amit a Facebookra is ki kellene tenni, hogy másoknak is fájjon). Így az istanbulkart is új tulajdonságokkal lett felruházva. Ezen alapon gondoltam, írok egy jó kis bejegyzést az istanbulkartról. Ez így a vírusidőszak közepén roppant hasznos. Remélem, legalább annyira érdekes is lesz!  

A Bizánci Birodalom gazdasága

A Keletrómai Birodalom (azaz a Bizánci Birodalom) a kora középkor legnagyobb, leggazdagabb és legerősebb birodalma volt. Mind katonailag, kulturálisan, szervezettségében és kereskedelemben messze felülmúlt bármely országot. Európában a többi királyság nem volt hozzá mérhető, mert nem is voltak egy kategóriában.Aztán egy marék sivataglakó tevére ül, és elveszi a fél birodalom. Majd néhány szteppén élő lóra ül, és a birodalom másik fele is elveszik. Végül egy mocsári falu (ami egykor a birodalom része volt) hajóra száll,…

A Bizánci Birodalom története évszámokban – 2. rész

627-et írunk. A rómaiak (ekkor már bizánciaknak hívjuk őket, bár ők ezt még nem tudják) egy döntő csatában végleg legyőzik a legfőbb ősi vetélytársukat, a perzsákat.Róma, azaz Konstantinápoly lett a győztes. A Perzsa Birodalom a bizánciaké lett.Róma és Perzsia az ókori világ két nagyhatalma volt. Bár riválisok voltak, egymásra kölcsönös kulturális hatással voltak.Perzsia bukásával Konstantinápoly lett az egyetlen birodalom Európában. Egy megállíthatatlan szuperhatalom. Mi baj történhet?Micsoda? Néhány arab a sivatag közepén lóra ült, és Konstantinápoly…

A Bizánci Birodalom története évszámokban – 1. rész

A Bizánci Birodalom, azaz a Keletrómai Birodalom kezdetét nem egyszerű meghatározni.Egyik lehetséges dátum 330, amikor Nagy Konstantin megnyitja az új főváros kaput.De ennek voltak előzményei. Pl. 324, amikor Nagy Konstantin kiválasztotta az új főváros székhelyét. Vagy i.e. 667, amikor a megarai görög Büzansz várost alapított a Boszporusz partján. De annak is voltak előzményei. Pl. a két város, ami már ott állt: Lügosz és Szemisztra.Vagy akár vehetjük i.e. 5600-at is, amikor a Boszporusz keletkezett..  

Akik bíborban születtek

Ha azt mondjuk, hogy VII. Kónsztantinosz bizánci császár, akkor mindenki csak pislog nagyokat, hogy hát ő meg ki volt.Ha viszont már azt mondjuk, hogy Bíborbanszületett Konstantin, akkor már mindenkinek beugrik, hogy “ja, hát ő volt azaz ember, aki öööö… mit is csinált? Volt valami fontos, de nem emlékszem rá….” Ezzel nem igazán vagyunk előbbre…. De tényleg! Mit is jelent, ha valaki bíborban született? Annyira ordított, hogy bíbor lett a feje? Vagy különösen ronda volt??