Isztambuli paloták – 3. rész

Még, még, még több bizánci palota.
Mint látni fogjuk, nem egy éppen hogy csak előkerült a föld alól. Elképzelhetjük, hogy mennyi olyan volt, amiről semmit se tudunk!

A Myrelaion-templom melletti palota. Forrás: Antoine Helbert
A Myrelaion-templom melletti palota. Forrás: Antoine Helbert

A Myrelaion-templom melletti palota.
A mai Tulipános-dzsámi (Lâleli camii) közelében valamikor az 5. század környékén állt egy rotunda, azaz egy körépület. Erről tudunk a legkevesebbet. A 41,8 méteres külső átmérőjével nem sokkal maradt el a római Panteon mögött, így a birodalom második legnagyobb körépülete lehetett.
Nem tudni, hogy miért hagyták el végül. A későbbi századokban piacként használták. A közeli bírósági épület pedig arra utal, hogy kivégzéseket is gyakran tartottak.

A Myrelaion rotunda alaprajza.
Forrás: Arkeologálar Derneği (TT280)
A Myrelaion rotunda alaprajza.
Forrás: Arkeologálar Derneği (TT280)

A 10. században I. Rómanosz bizánci császárnak volt itt palotája. Arról nincs információ, hogy ezt ő építette, vagy valakitől megszerezte. Az itteni komplexumot kolostorrá alakította, és egy templomot is építtetett. Ez volt a Myrelaion templom (ma Bordum Camii).
Ennek a templomnak az építésénél az egész komplexumot egy szintbe hozták. Ekkor befalazták a roundát, és a föld alá került, amiből a 70 oszlopos ciszterna lett.

Myrelaion Templom (Bodrum Camii) Forrás: Wikipédia
Myrelaion Templom (Bodrum Camii) Forrás: Wikipédia

A templomot a császári családok temetkezési helyének szánták. I. Rómanosz szegény földműves családból származott, és e miatt sokan képzetlennek tartották. Holott az egyik legtehetségesebb bizánci császár volt. Saját maga igazolására több mindent is kitalált. Egyik volt, hogy új családi temetkezési helyett nyitott, a Myrelation templommal. A korábbi császárok a Szent Apostolok templomát használták (a mai Fatih dzsámi helyén állt). Állítólag I. Rómanosz ősi kriptákat is átszállítatott az új temetkezési helyre, de erre nincsen bizonyíték.

A tetrarchák szobra Velencében. Forrás: Wikipédia
A tetrarchák szobra Velencében. Forrás: Wikipédia

1204-ben a Negyedik Keresztes Hadjárat alatt leégett, de Konstantinápoly 1261-es visszafoglalás után a bizánciak helyre állították (szemben a Szent Apostolok templomával, ami romosan maradt.
A romok feltárása között megtalálták a híres Tetrarchák szobrának egy darabját, ami ma Velencében látható. Így valószínűsíthető, hogy ez a szobor is eredetileg Konstantinápolyban volt.

Mirelion Kapalıçarşısı Forrás: erolkara.net
Mirelion Kapalıçarşısı Forrás: erolkara.net

1453-es oszmán hódítás után valamikor 1500 környékén mecsetté alakították. Akkor kapta a bodrum nevet, a kiterjedt föld alatti építményeiről.
A víztározó pedig Mirelion Çarşısı néven föld alatti bazárként üzemel, főként bőrárukkal.

Lausus Palotája
Forrás: The Byzantine Legacy
Lausus Palotája
Forrás: The Byzantine Legacy

Lausus Palotája
Lausus eunuch volt, és talán Antichos jóbarátja (aki szintén eunuch volt). Mindketten palotát építettek egymás szomszédságában, egy rotundával összekötve valamikor 420 környékén.
Míg Antichos kegyvesztett lett, addig Laususnak jól mentek a dolgai. Családja nem lévén a vagyonából egy szoborparkot alakított ki a különleges hosszúkás palotájában. Köztük olyan hírességek is, mint a 12 m magas Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra.
Lausus erősen katolikus volt. Elmondása szerint csak hobbiból gyűjtötte a szobrokat. De őket nagyon.

Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra Quatremère de Quincy ábrázolásában (1815). Forrás: Wikipédia
Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra Quatremère de Quincy ábrázolásában (1815). Forrás: Wikipédia

Az, hogy a két palota ennyire egymás mellé, már-már baráti viszonyba épült, jól megkavarta a régészeket. Még a közelmúltban is vita tárgya volt, hogy most akkor melyik kő kihez is tartozik. Meg egyáltalán egy palota van ott, vagy kettő.
A korabeli leírások szerint 50 arisztokratikus palota volt ezen a környéken. de egyenlőre csak ezt a kettőt találták. Így különlegesen értékesek.

Lausus palotája
Forrás: Wikipédia
Lausus palotájának alaprajza – Forrás: Wikipédia

476-ban hatalmas tűzvész pusztított Konstantinápolyban. Ennek a fél környék áldozatául esett, köztük Lausus palotája is a szobrokkal együtt.
Egyes leírások szerint a palota romjait ciszternaként használták. Ma az 1001 Oszlopos Ciszterna (Binbirdirek Sarnıcı), vagy más néven Philoxenosz ciszternája néven ismert. De ez kissé odébb található, így az valószínűleg valami más épület volt hajdanán.

A Paykhane utca romjai
Forrás: The Byzantine Legacy
A Paykhane utca romjai
Forrás: The Byzantine Legacy

A Paykhane utca romjai
Az 1001 Oszlopos Ciszterna mögött, a Peykhane utcában olyan romokat találtak, amelyek alapján palotát valószínűsítenek. De egyenlőre nem tudni semmit, hogy ki mikor és miért épített ide palotát. Bár a miért eléggé valószínűsíthető: kint esett az eső, és kellett egy kis zug, ahol az ember meghúzhatja magát…

A kb 7 x 20 m-es épület és a hozzá tartozó rotunda ma 3 bolt alatt található. Egyik szőnyegbolt. Gyertek be, nézzetek romot, vegyetek szőnyeget! Csak nektek, jó áron!

2 Replies to “Isztambuli paloták – 3. rész

  1. Hát, jó hogy éjjel van, és nem látja senki, ahogy bőrpír elárad az arcomon… Hogy én mikről nem tudtam eddig… Bevallom, hogy én mindig is elsősorban az „oszmán Isztambulra” koncentráltam, és nem a „bizánci Konstantinápolyra”.
    Lélegzetelállító, ami lehetett ott!
    Hát ez a Myrelaion… Elképesztő! Pedig volt olyan alkalom, hogy csak 300 méterre volt a szállodám a Laleli dzsámitól! De én még a Bodrum dzsáminál sem jártam soha! Igen, hát több helyen is le kellett volna fordulni az Orduról…

    Ez egy prémium kategóriás sorozat!

    1. Köszönöm!

      A bizánci korszak elég rövid a mai turisták szemében, holott 1100 évről van szó!
      Persze érthető, mert nem sok minden maradt meg belőle, és ez nemcsak az oszmánoknak köszönhető. De talán pont ezért kellene jobban kiemelni őket.
      Az eddigi infókat nagyon apró morzsákból sikerült összeraknom, és mint látjuk, nagyon kevés anyag maradt fent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük