Isztambul turistainfo – tájékozódás

Isztambul turistafelkészítő tanfolyamunk tovább folytatódik.

Célunk az, hogy minél több érdekes helyre eljussunk. Néha olyanhoz is, ami nincs a turistakönyvekben. Néha olyanhoz is, ami a térképen sincs rajta. És talán olyanhoz is, amiről senki sem tud. 😀

Ahhoz, hogy bátran nekivágjunk a nagyvilágnak mindenképpen meg kell tanulnunk tájékozódni. Isztambulban ez nem egyszerű. Még a helyi lakosoknak is gyakran probléma (mit gyakran, mindennapos program az eltévedés). Akkor turistaként mégis mit várjunk? Mit tegyünk, hogy ne vesszünk el végérvényesen, hogy ne faljanak fel a macskák, miután besötétedett és mi még mindig az utat keressük?

Isztambulban a közlekedésnél az a szabály, hogy mindig is tudnunk kell, hova is akarunk menni. Ehhez meg kell tanulnunk néhány városrész nevét. Az alábbi térképen beszíneztem a legfontosabbakat. A jelölés minősége nem mindenhol pontos. Függött az eredeti térkép minőségétől és a türelmemtől is. 😀

 

Legfontosabb városrész Eminönü. Ez a történelmi belváros belső része. A turisták általában itt bóklásznak. Ha végképpen eltévednénk, nincs más dolgunk, mint folyamatosan minden szembejövőnek azt mondjuk, hogy Eminönü, Eminönü, Eminönü…. előbb-utóbb a helyes irányba fognak mozgatni minket, és eljutunk oda.
Fontos, hogy minden városrész egyben egy központ is. Eminönü pl. a kikötő-fűszerbazár környéke is.
Eminönü minden szempontból központ a turistáknak. Itt mindent a nyakunkba sóznak, és itt mindenki tud angolul. Itt szinte minden gyalog elérhető.
Fatih a történelmi belváros külső övezete. Ide már ritkábban jönnek a turisták. Elsősorban a fal, a mozaik dzsámi és a Héttorony miatt. Itt már nem fogunk angolul tudó embert találni. És itt már egészen kellemesen el lehet veszni és nagyokat lehet kalandozni. Mindenképpen hosszú gyaloglásokkal érdemes számolni.
Eyüp az egyik legnagyobb vallási központ az európai oldalon. A hely fő érdekessége a jó panoráma a Pierre Loti-nál. Bátrabbak és kitartóbbak idáig gyalog is eljöhetnek, de többnyire a busz ajánlott.
Beyoğlu az Aranyszarv túloldala. Az olasz részleg, ahol a Galata és a sétálóutca is van. Itt már ismét sok turistát találunk, de jellemzően a Galata környékén. Fontos helyszín a Taksim tér, ahonnan szinte bárhova el lehet jutni.
Beşiktaş a fiatalok és a focirajongók kedvenc helye. Elsősorban a tengerparti rész a népszerű. Beşiktaş kikötő fontos közlekedési csomópont akár hajóval, akár busszal próbálunk visszajutni a központba, ebbe az irányba érdemes próbálkozni. Ortaköy kellemes tengerparti rész.
Üsküdar már az ázsiai oldal. Beşiktaş haosnlóan fontos csomópont. Innen pár perc sétával eljutunk a Kislány-toronyhoz, ha nem tévedünk el a metrófelújításban…
Kadıköy. Az ázsiai oldal Eminönüje. Történelmi látnivaló (mármint 200 évesnél régebbi) kevés van, viszont nagyon kellemes a hangulata és kevés a turista. Érdemes áthajózni. Elvétve tudnak angolul is.
A városrészeket könnyű megismerni. Minden padon, kukán, és még egyéb dologra fel van festve, hogy pl. Eminönü Belediye. Ez azt jelenti, hogy Eminönüben vagyunk. vagy valaki hazavitte a padot… Sok helyen láthatunk olyan feliratot is, hogy İstanbul Büyükşehir Belediye. Ez jelenti azt, hogy még Isztambulban vagyunk. Bár a belvárosból eléggé sokáig tart eljutni olyan messzire, hogy kijussunk a városból…
A városrészeken belül kisebb részek is vannak. Gyakran ezek vannak a buszokon feltüntetve. A legfontosabbakat bejelöltem a térképen egy-egy rajzszöggel (továbbiakban tájékozódási pontok). A zöldeket mindenképpen érdemes megtanulni, mert ezek a fő tájékozódási pontok. Ezen kívül még a kékek is fontosak, mert azok a kikötők (fontosabbak). Ahol hajó van oda busz, minibusz, dolmuş, minden megy. És itt lehet taxit is találni. A piros a további tájékozódási pontokat jelöli.
Tehát ha ezeket ismerjük, akkor már bárkit meg tudunk kérdezni, hogy melyik busszal jutunk el oda.
A közlekedés ezek alapján úgy alakul, hogy először megkeressük, melyik városrészben van a látnivaló. Azaz először felírjuk a hotel címét egy papírra, majd még egyre, és meg is jegyezzük, melyik tájékozódási ponthoz van közel. Másodszorra keressük meg a látnivaló városrészét, utána pedig a tájékozódási pontot.
Utána jussunk el az adott városrészbe, ott is a központba, aminek ugyan az a neve, mint a városrésznek. Innen pedig már könnyen találunk valamilyen közlekedési eszközt a tájékozódási pontokhoz. Szerencsés esetben direkt buszt is találunk, így nem kell balettozni.
A tájékozódási pontokat általában mindenki ismeri, azért is ezeket választottam. Akár a város másik végében is bárkit megkérdezünk, tudni fogja, hogyan jutunk el oda. Bár ebben az esetben jó, ha van egy kinyitható székünk, amire leülünk, mert hosszú lesz…
No tehát mindenki tanulgassa a városrészeket és a tájékozódási pontokat. A következőkben ezeket sokat fogjuk használni.

6 Replies to “Isztambul turistainfo – tájékozódás

  1. A következő poszt biztos arról fog szólni, hogyan is jussunk el a kiszemelt célponthoz. Biztos lesz szó ezekről: taxi, dolmus, minibusz, busz, metró, villamos, funikular, tunel.Én személy szerint a buszt és a dolmust szerettem a legjobban, a minibusz vezetők sajnos egytől-egyig azt hiszik ők F1 pilóták, a taxisok szeretik lehúzni az egyszeri turistát. A dolmust és a buszt meg inkább az ismeri, aki már Isztambulban él, úgyhogy nem egyszerű a helyzet. A metró és a villamos legalább kötött, arról nem is beszélve, hogy sokan Eminönüben vagy Fatihban szállnak meg, így a villamos ott kézenfekvő közlekedési eszköz.De a legnagyobb kedvencem az a hajó (vagy komp), amivel irtó gyorsan, dugó nélkül lehet eljutni valahová, kényelmes és szép is.

  2. Igen, azokat is össze akarom gyűjteni egy csomagba. Hasonlóan az előző poszthoz, több korábbi bejegyzést rakok össze, kiegészítve a hiányosságokkal.A taxi 3 embernél már szinte mindig megéri, és az mindenhova elvisz. Figyelni kell viszont, hogy sokszor ő se tudja a pontos címet, de majd kérdezget. Hosszabb utakon egészen jól össze lehet velük haverkodni, rövidebbeken pedig összeveszni. 😀 főleg a túl rövideken.A dolmust azért szeretik sokan, mert garantált ülőhelyet ad, ami forgalmas időszakban mindenképpen pozitív. És a dolmusnak van egy Isztambul hangulata. Persze a minibusznak is, de az más…Kétségtelen, hogy legjobb a hajó, csak hát kár, hogy a szárazföld belsejébe nem jut el.Az Eminönü villamos jól átlátható, igazán turistáknak való. Egyetlen negatívuma, hogy rettenetesen tömve van… nade mindegyikről bővebben majd később 🙂

  3. Max. ha légpárnás ;)Istenem, a Besiktas-Kadiköy útvonalat hányszor tettem meg… És beülhetsz teázni a hajóra várakozás közben, esetleg egy simit és "karisik tószt" is belefér 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük