Isztambul egyik utcája egy francia kisváros része lesz

Bár lehet, hogy nem francia, és nem is kisváros.De akár még Párizs is lehet. A rendezőt nem sikerült megtalálni, hogy megkérdezzük tőle. Bár elég sokan jártak lökött kalapban, valamelyik biztosan a rendező volt.

Arra figyeltünk fel, hogy elég nagy zaj van a cég előtt, lent az utcán. Mintha egy turistacsoport beszorult volna. Kinéztünk az ablakon, török szokás szerint, hátha valamit jól rájuk lehetne sózni. Mármint eladni, nem pedig a fejükre dobni a döglött mikrósütőt. Ekkor láttuk, hogy filmet készítenek.

Ebben nem lett volna még túl sok extra. A cég a Galata mellett van, ahol naponta forgatják valamelyik török sorozatot. Nagyon népszerű hely.
Ők viszont angolul beszéltek.

Később, mikor kimentünk ebédelni, akkor láttuk, hogy a fél utcát megváltoztatták. Ahol eddig jó olajos műhelyek voltak a koszos hátsó utcában, most színes ruhák sorakoznak. És az utca is fel van takarítva. Egészen takaros kis üzletsor lett. Semával megkérdeztük, lehet-e vásárolni is. Sajnos nem
A táblákat és az utcanévtáblákat lecserélték más országbelire (szerintünk francia). Sőt, még az útpadkát is átfestették! A macskák viszont nem változtak, szerencsére.

Francia kisváros Isztambulban – miután átfutott rajta egy zápor.

Felülről nézve egészen mókás ez a filmrendezés, főleg Isztambulban. A forgalom ugyanis nem állt meg, mintahogy az élet sem. A török sofőrfők, szokásukhoz híven, vidáman dudálták le az útról a film szereplőit, és a többieket. A kamera előtt pedig néha elment egy török, aki vitte az ebédet valahova, átfutott valaki egy tálca teával, a simit-árus pedig bepróbálkozott az eladással. Legjobban mégis az a büfés járt, aki előtt letáborozott a csapat.

Visszavágó a kameramannak! Most mi fotóztuk le őt! 😀

És már benne is vagyunk a filmben. 🙂
 Az elhagyatott kis hátsó utca máris egy színes sétálóutca lett.
 A színfalak mögött
Isztambul utcatáblája és plakátja lecserélve.
Ezen a táblán bizony nincs se a Galata-torony, se a szultán palotája,
de még a sarki kebab árus sem.
Ez a határ. A szalag mögött már újra Isztambul van.
Itt megvalósult az EU álma: egy lépéssel, vízum és útlevél nélkül
mehetünk át Törökországból Franciaországba!
Még az útpadka is át lett festve.
Bal oldalon, a sárga-fehér az eredeti török változat, ami kilóg a kamerából.
A jobb oldali szürke viszont már korhű francia.

Jó lenne tudni, tényleg melyik film ez, mikor lesz a moziban, honnan lehet majd letölteni, meg ilyenek. Ha esetleg látjátok a vásznon, akkor szóljatok! 🙂

2 Replies to “Isztambul egyik utcája egy francia kisváros része lesz

  1. Nagyon érdekes tudósítás volt:) Micsoda izgalmakban van részed egy álmos péntek délelőtt…érdekes lehetett. Utána eltakarítják a díszletet vagy megmarad nektek a francia városrézs? A legjobban a vízum nélküli átkelés gondolata tetszett:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük