Anya, köss nekem egy Fenerbahçes sapkát!

A törökök sok mindenért meg tudnak őrülni (szőke nők, kebab, macskák, tea, stb…), és csomó mindentől is meg tudnak őrülni, de van valami, amitől már eleve őrülten jönnek a világra: a foci!

Ahhoz képest, hogy Isztambul – és úgy általában Törökország is –  híján van a vízszintes felületnek, a foci olyan, amit minden fiú már kiskorától fogva sportol. A lányok pedig – szintén kiskoruktól – őrült rajongók. Sokszor a fiuknál is jobban.

Olyan ez, mint egy vallás. Születéskor mindenki bekerül egy táborba, ahonnan már nem lehet szabadulni többet.

A foci a minden. És minden falunak, minden városrésznek van focicsapata. Az országban pedig mindenki kívülről fújja az összes csapat színét. Ezért nem is egyszerű grafikusnak lenni.

Mindemellett, bár mindenki (és tényleg mindenki) fanatikus, nagyon ritkát a verekedések. A rajongók a saját csapatukat szeretik, de ez nem jelenti azt, hogy a másikat már le is nézik. Egy-egy mérkőzésnél (és ilyenből minden nap legalább 10 van) a két tábor rajongói jól megvannak egymással ugyan abban a kiskocsmában.

Na de vissza a fanatizmusra.
Tehát a törökök imádják a focit. És ezt minden módon ki is fejezik. Főleg a gólokat. A mérkőzés pontos eredményét úgy is megtudhatjuk, ha nem csukjuk be az ablakot. Sőt, a fontosabb mérkőzések a Boszporusz túlsó oldalán is hallhatóak. Egy-egy gól igencsak messzire elhallatszik.

A rajongás jól látszik a ruházaton, és minden máson is. Rajongói pólót rengeteg helyen lehet kapni. A szurkolók szeretnek beöltözni a játékosok ruháiba. A mérkőzés előtt a fél város egyen-csíkosban van.
De nemcsak ruhákat lehet kapni. Külön szakboltok vannak, ahol ruhát, könyvet, órát, egeret, laptopot, lufit, bögrét és még rengeteg minden mást is vehetünk.

Viszont nem szükséges, hogy szakboltba menjünk! Bárhol a városban is rátalálhatunk egy-egy rajongói cuccra.

Itt pl. a kötőkészlet bazárban találtunk focis fonalakat. Ha a nagymama szeretne magának egy Galatasaray-os sapkát kötni, akkor nem kell a piros és sárga fonalakkal bajlódnia.

Balról jobbra: Galarasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor, Szuper Liga
A végén levő zöld-rózsaszín-sárga pedig a félidős szünetekre van.

4 Replies to “Anya, köss nekem egy Fenerbahçes sapkát!

  1. Sevgili CyberMacs!Nagyon jó írás,nekem nagyon tetszett! En büyük türk futbol!Ugye,ha október elején a Kapalı Çarşıban jársz,nem felejted el nekem a focimezes fényképeket,amiről privátban beszéltünk?Çok teşekkür ederim!Iyi geceler!

  2. Sevgili CyberMacs!Nagyon köszönöm,igazán kedves Tőled! A második privát levelemben küldtem is egy minta fotót,hogy milyen képekre gondoltam. És repesve várom!Egyébként én vagyok Feyyaz is,aki majd mindjárt a hajóútról is megírja Neked a részleteket a másik témához! Rendszeresen írok a Türkinfóra is,ott találtam rá a blogodra!Üdvözlettel:Feyyaz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük