Michael Jackson török módra

Egy csapat török amatőr úgy döntött, hogy tart egy kis Michael Jackson megemlékezést. Úgyhogy fogták a tradicionális török hangszereket, és beültek egy hajóba zenélni és táncolni.

Michael Jackson török verzióban
Michael Jackson török verzióban

Ki tudja miért, a törökök nagy Michael Jackson rajongók. A tehetségkutató tv-műsorokban minden alkalommal feltűnik legalább egy, de néha akár öt hasonmás is, aki a pop énekes dalait, vagy különleges táncát utánozza. Egyszer még robot verzióban is feltűnt. De ha elmegyünk valamelyik távoli hegyi faluba, biztosan találunk egy apókát, aki tud moonwalkolni. Csak közben le ne essen a szikláról.

Idén, Michael Jackson halálának 5. évfordulója alkalmából 50 török népzenész állt össze, hogy egy emlék klipet készítsen. Mindezt török módon.

A helyszín természetesen a Boszporusz, Isztambulban. Hol is lehetne jobban muzsikálni, mint egy tengeren ringatózó hajón. A zenét pedig a tradicionális török hangszerek adják:

Legnépszerűbb török hangszer a bağlama. Jelentése: kötött, bekötött, összekötött, azaz felhúrozott.

Bağlama
Bağlama – Forrás: wikipédia

Érdekessége, hogy 7 húros hangszer, de ezek három csoportra vannak osztva. A legfelső sávban 3, majd középen 2, alul is 2 húr található. Ezért zenéléskor mindig 2-3 húrt pengetünk egyszerre, ezzel pedig nagyon egyedi hangokat kapunk. Viszont pont e miatt nagyon kis tartományú (kb. másfél oktáv) dalokat tudunk játszani rajta. De ez elég is a török népdaloknak. Meg a magyaroknak is, amelyek elég izgalmasan hangzanak (pl. Tavaszi szél, Érik a szőlő, stb…)

A másik hangszer, ami a klipben feltűnik, a kemençe.

Kemençe
Kemençe

Ez a népszerű fekete-tengeri hangszer a hegedűre még inkább a csellóra hasonlít. Ő is 7 húrból áll, ami a bağlama-hoz hasonlóan szintén 3 csoportban van (3-2-2).

Állítólag az Iszlám fennhatóság területén terjedt el a IX. században, így Anatóliában és pl. Spanyolországban is.  Onnan terjedt tovább Európába. A Bizánci Birodalomban is kedvelt hangszer volt.

Ami viszont szerintem hiányzik a klipből, holott az eredetiben benne volt, a nyakba akasztható dob (török verziója: davul). De ettől függetlenül nagyon jó lett ez a török Michael Jackson feldolgozás. 🙂

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/9XLpMMv2Spw”]

2 Replies to “Michael Jackson török módra

  1. http://www.youtube.com/watch?v=xO8AEp4ZY_s
    ِSzerintem ez valami közel-keleti mánia lehet, mert az arab világban is közkedvelt, főként az öbölben. Szintúgy mindig jelentkezik valaki a tehetségkutatóban őt utánozva.
    Mellesleg nemrég kezdtem a blogod olvasásába, mert remélhetőleg nemsokára rövidebb ideig To.-ban élek, bár ez bizonytalan. Mindenesetre kellemes élmény olvasni, mert nagyon frappánsak a bejegyzések.
    Köszönöm!

    1. Jaj, a tehetségkutató műsorban ha megjelenik egy, akkor szoktam elkapcsolni 🙂 e miatt egy sem volt, amit végig méretén néztem volna…
      Üdv a blogon, és reméljük hamarosan üdv Isztambulban is! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük