Ramadán 2016 – Dobosok

Szerintem minden fiú álma, hogy az éjszaka közepén járja a várost, és büntetlenül üthesse a dobot. Teljes hangerőn.

Te is így érzed, akkor gyere dobosnak Isztambulba a Ramadán idején!

Már csak azt kellene megtudni, hol lehet jelentkezni…

A dobos
A dobos

A ramadáni böjt egyik sarokpontja, hogy a reggelit még az előtt be kell fejezni, hogy felkelne a Nap. Sőt! Mielőtt még a nap első sugara eljutna hozzánk. De hát ugye este sötét van, honnan lehet tudni, hogy érkezik a nap? Ha már világos van, akkor pedig már késő….

Ráadásul a hangsúly a befejezni-n van. Vagyis addigra már készen kell lennünk. Nem pedig akkor kezdjük a kenyeret sütögetni, stb…

Az az időpont, ameddig be kell fejezni a reggelit, az kb. hajnali 3 óra. Vagyis valamikor 2 fele kell felkelni, és nekikezdeni az étkezéshez (meg azt azért elő is kell készíteni). Na de ki tud hajnali 2-kor könnyedén kiugrani az ágyából?? (Egyáltalán ki tud olyan korán lefeküdni???).

Szerencsére itt vannak a ramadáni dobosok. Ezek a lelkiismeretes emberkék, akik nem restek egész éjjel fennmaradni, és ütni azt átkozott áldott dobot, csak hogy egész biztosan mindenki felébredjen a kerületben. Kb. így

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/pTBI1Zr4AUM?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

A film egy kicsit megtévesztő. Itt a kamera kedvéért lightosabbra vették a figurát. A valóságban ennél sokkal hangosabbak (mert hát ugye a nép alszik). És sokkal gyorsabban mozognak (Isztambul hatalmas, sok utcát be kell járni), így nincs esélyünk papuccsal eltalálni őket.

Nem ajánlatos papuccsal, vagy más nehéz tárggyal (pl. kakukkos órával) megdobálni őket. Mert mégiscsak egy vallási ünnepről van szó. E mellett pedig ezen emberek az éjszakai pihenésüket áldozzák azért, hogy mások idejében felébredjenek.

Arról nem is beszélve, hogy minden dobos legalább még száz másikat ismer. Nem biztos, hogy örülnénk, ha a Ramadán után is minden éjjel egy csapat dobos szerenádozna az ablakunk alatt.

Tehát Isztambul nagy. Sok utcát kell bejárni. Így megjelentek a motorizált dobos egységek is.

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/gcCDkxdfTOY?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

A ramadáni dobosok nem amatőrök társasága. Hanem ők hivatásosak. Erre a 30 napra az önkormányzat béreli fel őket. De bármi máskor is szívesen állnak a rendelkezésre. Mindegyiknek a dobján találunk egy telefonszámot. Ezt érdemes felírni. Ha pl. fizetés emelést szeretnénk kérni a főnökünktől, akkor hívjuk azt a számot bátran! Nagyon meggyőzőek tudnak lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük