Kikeltek a teknősök

Az év egyik legcukibb időszaka: kikeltek a teknősök!

Kisteknősök futnak a tengerhez - Forrás: haberturk
Kisteknősök futnak a tengerhez – Forrás: haberturk

Nyár van, és dög meleg. De ez nem mindenkinek rossz. Pl. a klíma értékesítőknek, ahogyan az elektromos műveknek sem.

És ugyanígy a teknősöknek sem, akik pont ezt az időszakot kedvelik, amikor forró a homok.

Törökország összesen 7200 km-nyi tengerparttal rendelkezik. És bár ezek leginkább sziklásak, kövesek, azért bőségesen található homokos part is. Márpedig a teknősbékák pont ezeket a helyeket kedvelik.

Itt meg kell különböztetni, hogy vannak olyan teknősök, amelyek a sós, tengeri vizet kedvelik. Ilyenek azok, amelyek a Földközi-tengerben élnek, és így a tojásaikat is ezen a partvidéken rejtik a homokba. Míg a másik víziteknős-félék, melyek inkább az édesvizet kedvelik, ők inkább a tavakban, lassú folyókba, és a Fekete-tenger vidékét kedvelik*. Ilyen a mocsári teknős (Emys orbicularis) is, amely Magyarországon is megtalálható.

* A Fekete-tenger vizében jóval alacsonyabb a sókoncentráció, mint az átlagos tengerekben. Sótartalma 18 tömegezrelék. A Boszporusz közelében, a beáramló Márvány-tenger miatt a sótartalom magasabb.

Ezen kívül Anatóliában még számtalan helyen találkozhatunk szárazföldi teknősökkel. Akár Isztambulban, akár Kappadokya-ban, az ország belsejébe, de nagy ritkán még a hotel szobában is.

Teknős Isztambulban, az Aranyszarv-öböl partján
Teknős Isztambulban, az Aranyszarv-öböl partján

Bármelyikkel is találkozunk, nagyon cukik. Az ujjunkat azért ne adjuk oda nekik!

Most pedig, hogy itt a nyár, és igazán dög meleg van, a kisteknősök is gyakran döntenek úgy, hogy elég volt a forró homokból, inkább bemennek a hűs tengerbe csobbanni. Kis szerencsével (illetve nagy szerencsével) ilyennel mi is összefuthatunk. Egyik legjobb lelőhely Mersin tartománya (itt még tengeri teknős kutató laboratórium is van!)

Persze a helyiek tudják, mikor jön el a pontos idő, hiszen tavaly is ekkor zajlott a teknősvonulás, meg tavaly előtt is, meg az előtt. Meg amúgy ott van az a mihaszna Ali, aki több kárt okoz, mint segít. Így őt már januárban leküldték a partra, hogy figyelje a teknősöket.

Miután a nőstény lerakta a tojásokat, a helyeket meg szokták jelölni, hogy legalább az emberek elől védve legyenek, ne oda szúrják le a napernyőket. Ali munkája ilyenkor lesz igazán fontos, mert ekkortól számítva 1,5 hónap múlva, bármikor kikelhetnek a kisteknősök (ezt a Google kiscicának fordította…). Ezt a pillanatot nagyon sokan várják. De legfőképpen persze a teknősök.

Egy-egy területen 100-150 teknősfészek is lehet. És egy-egy fészekben akár 100 tojás is elbújhat. Az időn Mersin-ben 91 teknősfészket számoltak. Egy másik területen tavaly 141 fészek volt.

A kikelés után a teknősök (jelen esetben kb. 9000 darab) megrohamozzák a tengert. Ez azért nem könnyű feladat, így az emberek szoktak nekik segíteni. Pl. homokból lejtőt és autópályát építenek nekik. De az se árt, ha elpakolják a napozókat az útból. Különben lenne nagy sikoltozás, amikor száz teknős átmászik az ottfelejtett illetőn..

Ráadásul mindez nagyon cukiiiiiiii. Az alábbi videó készítője annyira elolvadt a gyönyörűségtől, hogy kamerástól be is fordult. Ez mondjuk megkönnyíti a mi dolgunkat, ha olvadozás közben mi is befordulnánk véletlenül.

[iframe width=”500″ height=”281″ src=”https://www.youtube.com/embed/qVx-22RbK4U” frameborder=”0″ allowfullscreen]

A teknősöknek nem túl kellemes az életük. Főleg, amikor kicsik. Számtalan ellenségük van (köztük természetesen az ember). Ez a rövid útjuk a tengerik a legveszélyesebb szakasz. Szerencsére a fényképezgető emberek elég jól elijesztik a ragadozókat. De viszont a rengeteg szemét (főleg a PET palackok) igencsak akadályozzák őket. Nem is beszélve, a földbe (és így a fészekbe is) bekerülő mérgező anyagokról.

Nagyon sok helyen éppen ezért visszaszorulóban vannak, hiába védett állat. Te se szemetelj! Vigyázz, ha teknős fészket találsz, és ne piszkáld. Főleg ne vegyél senkitől teknős tojást, vagy olyasmit, ami teknősből készült!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük