Kaşar Peynir

Sajtos utazásunk tovább folytatódik. Ezúttal a Kaşar sajtot mutatom meg nektek, melyik az egyik legnépszerűbb sajt Törökországban.

A Kaşar leginkább a Trappista sajtra hasonlít. Mind tulajdonságára, mind elterjedtségére. Leginkább a nagy sajtgyárak készítik, mert olyan nagy mennyiségben van rá igény. A Kaşar-t nem is szokták sajtnak nevezni. Van a Kaşar, a Beyaz peynir (fehér sajt, majd erről is lesz bejegyzés), és az összes többi. Az emberek nem sajtos szendvicset kérnek, hanem Kaşaros szendvicset. Ez alól egyedül a sütemények a kivételek, amelyekben más, lágyabb és sósabb sajtot használnak. De ott is megkülönböztetik a sajtos (peynirli) és a Kaşaros sütit.

Tehát a Kaşar olyan, mint a Trappista. Csak kicsit intenzívebb az íze, és kicsit joghurtosabb. Persze ez is gyártótól függ. Ennek köszönhetően nagyon jól helyettesíti a Trappista sajtot a főzésnél, és a sajtos pogácsánál. 🙂 És még rántott sajtnak is jó, amit errefelé nem ismernek. Pedig ez tényleg gyors, és könnyű vacsora. Ha majd egyszer a tartármártást sem rontjuk el, akkor igazán finom vacsoránk lesz. 🙂

Ha majd erre jársz, és szendvicset akarsz enni, akkor tényleg jó a Kaşar sajt, ha boltban veszed. Hajón pedig egy Kaşarlı Toast és egy tea igazán kellemes tud lenni.

Kaşar Peynir
Kaşar Peynir

2 Replies to “Kaşar Peynir

  1. a most kapható trappisták őse lehetett ez a sajt. ami szembejön most a boltban, annak még kellene legalább két hét érlelés, hogy kicsit keményebb és erősebb ízű legyen…

  2. Ez nem érettebb. inkább krémesebb. Van persze az Eski Kaşar, ami tényleg olyan, mint amit kint felejtettél az asztalon. A neve is azt jelenti, hogy régi. Na az már egy érett sajt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük