Nagyhajók

Emlékszem, nagymamámat elvittük a Titanic filmre (igen arra, amiben több a szaftos anyag, mint a tenger). Nagymamának próbáltuk elmondani, hogy nem árvíz volt a faluban, hanem egy nagy hajó süllyed el. Nagymama nem hittel el, mert szerinte ekkora hajó nincs. Nagymama az alföld közepén élt több, mint 80 évig, és ha nem visszük el egyszer a Dunára hajókázni, a legnagyobb víz, amivel találkozik egy halastó.

Persze a Tiszáról is hallott. A Tiszát mindenki ismeri, azt is, hogy ki szokott önteni, és akkor mindenhol víz van. A filmben is ez történhetett, mert akkora hajó nincs. Hát leérne az alja.

Annak idején én is beszóltam a tanárnak, hogy annyi víz nincs, aminek nem látni a túloldalát. Pedig mondta, hogy a világ felületének 71%-át a tengerek alkotják. Na persze…

Hiába no, régen volt, hogy Magyarországnak tengere is volt.

Nekem azért több szerencsém volt, mert elég sok forrásból végül megismertem, hogy tényleg van akkora víz, azon meg tényleg vannak akkora hajók.

Persze mindez a TV-ben, monitoron olyan jól néz ki. Hihető meg minden, de amikor lemegyünk a tengerpartra fürdeni, homokvárat építeni, és akkor látunk nagy hajókat, azok még mindig nem az igazán nagy dögök.

Mióta tenger mellett lakunk, rá kellett jönnöm, hogy mindig van nagyobb hajó. Állítólag van egy tanker, amelyik 17 emeletnyit lóg ki a vízből. És megérkezése előtt 4 napig csak fékez.

Na, azt még nem láttam, de sok minden más már megfordult itt.

Ezek azok a mókás pillanatok, amikor hajóval megyünk át a Boszporuszon, ami egyszercsak megáll. Jobbara nézünk, semmi. Balra nézünk, és ott van egy batár nagy dög alig pár tíz méterre. Ez kb. olyan, mintha egy panelház húzna el mellettünk.

És néha tényleg panelházak úszkálnak a tengeren. Vagy még annál nagyobbak is. Nemrég az egyik kikötött, és eltakarja a fél partot.

Ami kilátszik mögüle, az már hegyen van
Ami kilátszik mögüle, az már hegyen van
A mellette levő emeletes ház akár a lángosárús bódéja
A mellette levő emeletes ház akár a lángosárús bódéja

Persze, mire megírtam a blogot, meg aktivizáltam, addigra jött egy csomó másik nagyhajó. És persze mind nagyobb volt, mint ez itt. Aztán egyszercsak elment mind… Most újra látszik a part.

5 Replies to “Nagyhajók

  1. én is hallottam arról a tankerről. Rotterdam előtt 4 napig fékez és be se áll teljesen, inkább kivezetik hozzá a kábelt a szaftért 😀

  2. Én szeptemberben megyek egy ilyenre dolgozni!
    Floridából, 2-3 napos cruise lesz mindegyik, én meg Pincér. Alig várom, a mi hajónkon lesz vagy 4000 ember…
    Szerintem be fogom járni, ahol csak lehet:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük