Eurovision 2009 – 2. elődöntő

Annyit gondolkoztam, annyit kerestem, hogy tudjak legalább egyetlen egyvalamit írni a magyar csapatról, ami jó volt az Eurovision-on de sehogy sem sikerül.

Kezd olyan érzésem lenni, hogy mindössze az a gond, hogy félünk, egyszer megnyerjük a versenyt, aztán Budapesten kell megrendezni a következő döntőt. Ha ebbe jobban belegondolunk, az nagyon kellemetlen lehet…

Eurovision 2011. – Budapest

…Miután Lakatosék énekescsapat a Csiga biga gyere ki technódallal megnyerték az Eurovision 2010-es versenyét, Budapest kapta a jogok, hogy 2011-ben, azaz ma, a dalverseny helyszíne legyen.

Az épület közvetlenül a Parlament mellett van. Alig pár perc van vissza a döntő kezdetéig, és a közönség már forrong az izgalmaktól. A közös énekbe harmonikusan keveredik bele a parlamenti tüntetők és a rendőrautók, vízágyuk zaja, így adva egyedi hangulatot a versenynek. A hátralevő kis időt használjuk ki arra, hogy visszaemlékezzünk, hogyan is jutottunk el idáig.

Miután 2009-ben súlyosan felsült a magyar csapat, az MTV elgondolkozott, és úgy döntött, hogy 2010-ben valami igazán magyaros stílussal fog előrukkolni. Ekkor nézett körbe az ország keleti régiójában, új tehetségeket kutatva. Az eredményt már mindannyian ismerjük. Lakatosék mára már világhíresek, és nincs az az amerikai kiskocsmába, ahol a magyar dalt dúdolná

édzs a hazad dzsere ki, dzimmel dzumm, dzillem dzumm..

Sőt, már kínai verzió is született Csimmelcsumm néven.

Sajnos a győzelmi vigasságnak hamar vége szakadt, amikor az Eurovision elnöke bejelentette, hogy 2011-ben Budapesten lesz a verseny.

Még aznap éjjel összeült a válságstáb, de sajnos hónapok teltek el, mire sikerült megegyezni. Ugyanis a csoport egyik fele, ragaszkodott, hogy ha már Eurovisont rendezünk, akkor egy menetben tudjuk le az olimpiát és a világkiállítást is. Mivel minderre egy fillér sincs, kérjünk az EU-tól, meg mindenkitől. És ha már pénzt kérünk, akkor kalkuláljunk bele egy részecskegyorsítót is, de nagyobbat, mint ami a CERN-ben van.

Mit már tudjuk, a fentiekből csak az Eurovision valósult meg, a többiről nem sikerült Brüsszelben megállapodni. Így is szükség volt a költségek csökkentésére. Ezért is tervezte az elején az Eurovision válságcsapat, hogy vagy a Nemzeti Színházkor keletkezett Nemzeti Gödörben, vagy a 4-es metró fúrásakor keletkezett hangulatos Duna alatti Nemzeti Lukban, vagy a Kossuth-téren félbemaradt világítótoronyban tartsák a versenyt.

Végül az EU támogatás átjutott a határon, de Budapestre már nem érkezett meg, így jutottak arra a döntésre, hogy a Parlament közelében található kiskocsma a leggazdaságosabb helyszín. Az épület felmérése közben kiderült, hogy van egy rejtett folyosó az egykori óvóhelyre, így rengeteg  helyet találtak, ahova a közönséget e lehet ültetni.

Természetesen ez nem lett volna elég mindenkinek, de szerencsére a szokásos nyári útfelbontások miatt háromszázezer vendég eltévedt a városban, további kétszázezer Pozsonyban várakozik a fapados repülőgépre, és még nyolcvanezren bennragadtak a Kombinóban az énekesekkel együtt. Így elődöntőre nem is volt szükség, mert csak négy csapatnak sikerült bejutnia a Döntőbe. A Döntő nem más, mint a kocsma varázslatos hangulatú, vörös lámpákkal felszerelt hátsó szobája…

Sajnos a költségek további szűkítése miatt a szokásos látványos animációk is elmaradnak. Helyette a kínai piacon összeszedett Chang Ma Hun fog árnyjátékokat bemutatni. Most is az ő művét látjuk a háttérben.

És már kezdődik is! Az este sztármestere megjelent a színpaddá átalakított billiárdasztalon. Mondanivalóját a hely sajátos akusztikája és a felszolgálólányok juttatják el a távoli sarkokba, mert sajnos tegnap éjjel a fémtolvajok bejutottak és elvitték a hangfalakat is. Senki sem érti, hogyan sikerült átjutniuk a 4000 kg-os speciális, NASA által fejlesztett alumíniumajtón, de tény, hogy reggelre az ajtónak is nyoma veszett.

Sajnos a hangfalakkal együtt a teljes felszerelés odalett, így idén először nem telefonos szavazással fog eldőlni a nyertes, hanem Jucika néni fogja megsaccolni a korábbi eredmények alapján, ki lehetne az, akit a nézők választanak. A számítógépes rendszer eltűnése az Eurovision problémái mellett a most érettségiző diákoknak is súlyos veszteség, mert mint utólag megtudtuk, az tételek is ezen a gépen voltak. Bár ÁrnyékEmber nevezetű hacker jelezte nekünk, hogy nála megtalálható az összes tétel 2005-től 2420-ig bezárólag.

És már itt is van az első zenekar, akik….

… a francba, az utcai tüntetés miatt elszakadt az eketromos kábel, így megszakadt a közvetítés.

3 Replies to “Eurovision 2009 – 2. elődöntő

    1. Köszönöm, bár nagyon nem akartam elmélyedni benne. A Győzike és társaiból, meg a napi politikából szeretnék kimaradni. Meg annak úgysem kell színezés, égetik azok magukat eleget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük