AyaSofya restaurálása befejeződött

Az AyaSofya (Hagia Szophia, Ἁγία Σοφία) Isztambul egyik szimbóluma. És egyik legrégebbi épülete. Éppen ezért már eléggé sok mindent átélt, így nem csoda, hogy állandó restaurálásra van szükség.
A legutóbbi alkalommal a fő kupola felújítása zajlott, már jó néhány éve. Ehhez pedig az AyaSofya belsejébe egy hatalmas állványt kellett felállítani.

Mindez persze szükséges, turista szempontból viszont nagyon kellemetlen, hiszen a fél belső teret elfoglalta. És nem igazán lehetett úgy fényképezni, hogy ne lógjon bele a képbe.

Az AyaSofya belülről, és a hatalmas állvány

Viszont Isztambul 2010.-ben Európa Kulturális Fővárosa. Eme ünnepség alkalmából az állványt eltávolították, és egyes hírek szerint a restauráció is befejeződött. Persze még rengeteg a javítanivaló, és mire elkészülnek minddel, addigra lehet elölről kezdeni. Viszont most egy olyan különleges év van, amikor teljes méretében gyönyörködhetünk az AyaSofya belső csarnokában.

Éppen ezért mindenkinek, aki mostanában tervezi az isztambuli utazás, ajánlott az AyaSofya megtekintése, még akkor is, ha korábban már látta. Lehetséges, hogy 2011.-ben folytatódnak a felújítási munkálatok, és az állvány ismét visszakerül a helyére.

A főkupola
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
AyaSofya restaurálása befejeződött, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .