Çemberlitaş

A Çemberlitaş, más néven Constantinus oszlopa 330.-ban (pontosan május 11.-én) készült el, és hatalmas ünnepi keretek között adták át. Az oszlop a Constatinus Fórumának egyik fő jelképe lett. Ez a fórum egyben egy hatalmas piac volt, amit Anatólia kapujának is hívtak. Ma ugyanitt Európa legnagyobb és legöregebb bevásárló és szórakoztató központja van: a Fedett Bazár.

A Çemberlitaş oszlopot szépen feldíszítették, még szobrot is raktak a tetejére, sőt még kereszt is volt rajta. Szegény oszlopot pedig aki csak tudta, fosztogatta. Elvitték a szobrokat, levették a keresztet és mindent, ami értékes. Néha még a téglákat is.
Itt azért hozzátenném, hogy amikor másik országba elviszik a műkincseket és múzeumba rakják, azt a helyiek éppúgy fosztogatásnak élik meg, mintha sima tolvajok eladnák a bazárban. És valahol jogosan…

1955-re az eredeti 50 méteres magasságból már csak 35 maradt. Ekkor döntettek úgy, hogy ideje lenne felújítani, ha már Isztambul egyik legfontosabb terén áll. A munkálatok olyan gyorsan haladtak, hogy még Sema is dolgozot rajta 2004.-ben. Szinte már senki sem emlékezett rá, mi van a ponyva és az állványzat alatt. Az ideiglenes kerülőutak réges-régen véglegessé váltak. Bár a villamosmegálló nem került odébb, de a leszállás nehéz volt, mert mindent kerülgetni kellett, de már mindenki elfelejtette, hogy volt ez másképpen is.

Most viszont, 2010.-ben, az Európai Kulturális Főváros ünnepi keretében a Çemberlitaş felújítása is befejeződött! Ismét láthatjuk állványzat és ponyva nélkül.

Így aki Isztambulban jár, semmiképpen ne hagyja ki, mert ilyet már ötven éve nem látott senki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük