Isztambul nevei

Isztambul (valójában İstanbul), azaz Bizánc, azaz Konstantinápoly városnak közkedvelt beceneve a Hét hegy városa. Erről már volt szó (link), ha ma már inkább a Hétszáz hegy városa cím illene neki. Ez az a három, vagy inkább négy név, amit ma általában ismernek az emberek. Valójában Isztambul neve ennél sokkal érdekesebb, és összetettebb.

A legrégebbi ismert neve a Bizánc ami eredetileg eredetileg Byzantion (Βυζάντιον) volt. Ennek a latin változata a Byzantium. A történetek szerint Byzas görög király alapította a kolóniát időszámítás előtt 667-ben.

Azt viszont tudjuk, hogy Anatólia (Kis-Ázsiai) történelme legalább 6.000 éves. De sok helyen találni 10.000 éves romokat is. A mai Isztambul helyén pedig biztosan már az emberiség kezdetén volt település. Ezt nemcsak az a logika mondja, ami szerint egy ennyire jó stratégiai helyet nem lehet kihagyni, hanem a metróépítésnél talált 8.000 éves hajóroncsok is. Sajnos viszont arról nem tudunk semmit, hogy akkor vajon mi lehetett a neve. De valószínűleg a kor szokásainak megfelelően a helyi nyelven egyszerűen csak városnak hívták. Még a görög időkben is előszeretettel Polis-nak hívták, ami szintén várost jelent.

Bizánc neve egyébként érdekesen alakult. Ugyanis azt az országot, amit mi Bizánci Birodalomnak ismerünk, azt akkora senki se hívta így. Hanem Keleti-Római Birodalom, Görög-Római Birodalom és még sok más neve is volt, csak éppen Bizánc nem. Azt csak jóval a Birodalom bukása után (1453) a német történész Hieronymus Wolf adta 1555.-ben.

Maga Bizánc, vagyis az a város ami még a Római Birodalom előtti időszakban volt, az a mai Isztambul Kadıköy városrészében található, az ázsiai oldalon. Ennek a beceneve a Vakok városa volt, amiért oda telepedtek le, nem pedig az európai oldalra. Csak egy vak nem látja, hogy a túloldal jobb.

Később, a Római Birodalom idejében Augusta Anatolia nevet is viselte a város, de akkor még nem volt egy jelentős település. Mígnem Nagy Konstantin (Constantinus) úgy nem érezte, hogy egy új fővárost épít, egy Új Rómát (Második Róma, Keleti Róma). Az emberek viszont sokkal szívesebben hívták Konstantin Városának, azaz Konstantinápolynak, latinul Constantinopolis

Bizánc eleste után a város a törökök, azaz az Oszmánok kezére került. Innentől kezdve már biztosan Isztambulnak hívták, habár a hivatalos szultáni szövegekben gyakran még a Konstantinápoly valamelyik átiratát használták (pl. Konstantiniyye).
Isztambul nevének eredetére több elmélet is van.
Egyik verzió, hogy a fent említett simán csak város névnek a törökösített verziója, ami ráadásul az arabon keresztül érkezett. Vagyis a törökök már ismerték a várost már abból az időből, amikor még az arabok próbálták elfoglalni.
Létezik egy történet is erről, hogy a hódító csapat megkérdezte az egyik arralakót, hogy hát honnan jösz? Az pedig ékes tájszólással azt mondta, hogy a városbúl, azaz Isztambúl.

Persze ezt NE kérdezzük meg a törököktől, hogy tényleg így van-e, mert nagyon fognak tiltakozni. Az ü verziójuk az, hogy Isztambul jelentése az Iszlám város, és ezt a nevet a drágalátos II. Mehmed szultán adta, miután elfoglalta (Islambol).

A középkori írásmódoknak köszönhetően a fentiekből, azaz Konstantinápoly, és Isztambul, számos változat jött létre. Magyarországon egyik legismertebb a Sztambul. Az Oszmánok, azaz az uralkodói család viszont szerette a hangzatos neveket. A nagyon hangzatos neveket. Így előszeretettel hívták kedvenc városukat Arany Portának. Persze ők a kevésbé kedvelt ellenséges városoknak is hangzatos nevet adtak, mint pl. a Hitetlent Kutyák Városa. Sajnos nem tudjuk, ez pontosan melyik város is volt, de valószínűleg a helyi divat szerint  havonta változott.

Isztambul nevének számtalan változata született az elmúlt 500 évben. Mígnem az 1923-as Török Függetlenségi Háború után véglegesítették az Isztambul (İstanbul) verziót. A törvény 1930. március 28-ban lépett érvénybe.

Ajánlott link és forrás:

2 Replies to “Isztambul nevei

  1. Érdekes, izgalmas, és egy csomó infót tartalmaz a blogod! Még akkor kezdtem el olvasni, mielőtt kimentem volna Isztambulba egy hétre, és azóta is visszajárok, és egy kis nosztalgiával olvasom a posztjaidat!Köszönöm!panka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük