Drágább lett az akbil

Itt majd egyszer lesz egy óda az akbilhez…de nem most. 🙂

Akbil, Isztambul elektronikus jegye
Akbil, Isztambul elektronikus jegye

Isztambul híres elektronikus jegye (itt meg lesz majd egy link a wikihez, ha már működik). Szuper egy találmány. Sajnos most viszont drágább lett.
Najó, nem az akbil lett drágább, hanem a közlekedés. Azaz valószínűleg a kártyás utazás is drágább.

Külön érdekesség, hogy pont a Köztársasági Ünnep után került sor a drágulásra. Az IKV (Isztambul BKV – valódi neve IETT) biztos úgy gondolta, hogy már elég idős az ország, megérett az emelésre…

Az árak a következőek lettek:
Utazás: 1.65 TL
Átszállás: 0.85 TL (ez néha 0.95. Még nem tudjuk, pontosan mikor is. De ilyen a hajó)
Újdonság viszont, hogy a Tunel is megeszi az átszállást. Korábban teljes Tunel árat fizettünk (1 TL) átszálláskor is, míg most csak Tunel átszállást, ami 0.85 TL

Akárhogyis, ideje lenne elővennem azt a weboldalt, ahol az akbilt házilag lehet megpiszkálni,… 🙂

Akbil házilag
Akbil házilag

2 Replies to “Drágább lett az akbil

  1. Én sose értettem, mikor mennyit von le az akbilról és ehhez jöttek akkor még a magán busz társaságok díjszabásai, ami drágább ugye. Én anno kb. 50 lírát töltöttem rá havonta, azzal elvoltam, de ha jól emlékszem meg lehetett csinálni talán bérletesre is elegendő zséért, tehát fix összegért annyit utaztál, ammennyit bírtál, erről vannak infóid?

    Házi bütykölés nem derül ki valahogy, mert akkor csúnya bajok lehetnek belőle.

    1. Az egész nem olyan egyszerű, mert Isztambulban minden bonyolult. 😀
      Az akbil az IETT találmánya. Így az IETT cuccokon lehet használni. Az Özel Halk buszokon is műkődik, de az átszállási kedvezmény nem. Ezért néha érdemes várni egy kicsi ha mondjuk Taksim fele mész. A buszok nagy része IETT. A villamos, metró, liberő, felvonó is mind IETT. A hajók közül csak a nagy, az IDO tartozik az IETT-hez. Néhány éve viszont vagy felvásárolta a motorosakat is az IETT, vagy valami szerződést közöttek. Így a motoros hajók is elfogadják az akbilt, és még a kedvezmény is jár. Ez a Turyol és a Denturnál műkődik. A többi motorost (pl. Mavi Marmara) ott hogyan műkődik.

      Az akbil nem jó minibuszra és dolmuşra. Lovaskocsira se, meg a csónakos bácsi sem tud vele mit kezdeni.

      A bérlet mostanában olyan 100 TL körül van havonta. Érdemes kiszámolni, hogy amerre te jársz, ott mennyit költesz havonta. Eléggé sokat kell menni ahhoz, hgy megérje. A bérletnek van egy olyan hátránya is, hogy a drágább akbiles helyeken nem műkődik. Ilyen a Boszporusz túra és a Szigetek is.

      Ha jó a bütykölés, akkor nem derül ki. 🙂

      Ezért hülyeség az új mágneskártya, mert azt sokkal, de sokkal könnyebb megbütykölni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük