AyaSofya magyar gyertatartói

A Wikipédia így ír erről:

„Az imafülke mihrab két oldalán két hatalmas bronz gyertyatartó áll, amelyeket II. Szulejmán (a „Törvényhozó”, „Kánuni”) 1526-ban Buda első török megszállásakor több más, a Budai várban és a templomokban található értékekkel együtt Konstantinápolyba szállíttatott. Ezek a gyertyatartók több, mint 450 éve ugyanazon a helyen állnak, ahova II. Szulejmán annak idején állíttatta. A gyertyatartók oldalán török feliratok[19] hirdetik II. Szulejmán nagyságát.

A magyarországi reneszánszkutatás szempontjából értékes műtárgyakat Karácson Imre azonosította. A feltehetőleg olasz mesterek által, de magyarországi öntőműhelyben készített alkotásokról 2005-ben másolat készült, amelyet 2006. szeptember 2-án, Buda töröktől való visszafoglalásának 320. évfordulója alkalmából helyeztek el Budán, a Mátyás-templom oltárának két oldalán.”

Forrás: Wikipédia

Mi pedig megkerestük.

A magyar gyertyatartó
A magyar gyertyatartó

6 Replies to “AyaSofya magyar gyertatartói

    1. Állítólag ők mással voltak elfoglalva.
      Nem megerősített hírek szerint Szulejmán és a többiek azért nem tudták Bécset elfoglalni, mert Magyarországon áthaladva éjszakánként eltünedeztek az ágyuk és a lovak. Mire Sopron vonaláig elértek, már nem maradt semmijük, amivel támadni lehetett volna. 🙂

  1. Szulejmán 1529-ben könnyűszerrel eljutott Bécsig,de két hét ostrom után belátta,hogy a legkisebb esélye sincs elfoglalni a Habsburg fővárost,ezért önként hazaindult.
    Az általad említett események a hazaút során történtek. De nem lopás történt! Az akkoriban szabályozatlan Duna mocsara Mosonmagyaróvárnál,Győrnél majd Tatánál is rengeteg lovat,ágyút és harci szekeret elnyelt.

    Egyébként pedig….értem a célzást!

  2. Hi I discovered your website by mistake when i was searching Live search for this topic, I need to express your page is really useful I also seriously like the style, its wonderful!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük