Internetes török nyelvtanulás – Goethe-Verlag

Törökül tanulni nem könnyű. Persze ha egy törököt megkérdezel, akkor azt mondja, hogy neki simán megy a nyelv. Aztán elad neked egy szőnyeget.

A török nyelvben az a jó, hogy olyan, mint a magyar. És az is a rossz, hogy pont olyan, mint a magyar.

Bár ez még nem is lenne baj, hogyha lenne egy olyan igazán jó könyv, amiből meg lehet tanulni törökül.  De nem úgy néz ki, hogy lenne ilyen, pedig próbálkozás van bőven.

De olyan mind, mintha valaki elkezdene egy könyvet összerakni, majd időközben rájönne, hogy inkább a kínait magyarázza el, mert könnyebb.

Persze az is igaz, hogy a török nyelv még nagyon fiatal. És sok minden nincsen úgy leszögezve, mint pl. az angol nyelvnél. Ehhez még hozzájön az is, hogy Törökország minden részén egy kicsit másképpen beszélnek.  A nyelvi központ pedig Ankarában van, de ott is minden attól függ, hogy a tanár honnan is származik.

Isztambulban pedig megint teljesen más a szituáció, mert az egész országból érkeztek ide emberek, ezért itt aztán egy nagyon vegyes nyelv alakult ki. Vagyis inkább még mindig alakul. Ezért van az, hogyha megkérdezzük az utcán, merre van az, amit keresünk, mindenki mást fog mondani. Pedig mindenki ugyan azt mondja, csak más akcentusban. Kivéve persze azt, aki neked órát akar eladni. Olcsón, trendit, divatosat, csak neked. Márkás bizony…

Felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan lehet törökül megtanulni?

Háááát…. Nos… A bazárban természetesen! 🙂

El kell jutni az alapokig, hogy tudjuk beszélgetni. Majd bezárni a pénzünket egy biztonságos helyre, nehogy elköltsük. Aztán irány az utca!

Ehhez az alapokig való eljutáshoz segít nekünk a Goethe-Verlag internetes oldala:

http://www.goethe-verlag.com/book2/HU/HUTR/HUTR002.HTM

Itt a szavakat tudjuk begyakorolni. Nagy segítség, hogy van kiejtést is!

Köszönjük az oldal ajánlatát Tibinek!

8 Replies to “Internetes török nyelvtanulás – Goethe-Verlag

    1. Nagyon köszönjük az ajánlatot!

      Van bővebb információd a könyvről? Pl. mennyibe került, milyen szintig lehet eljutni, stb?
      Ha jól látom, ez az első rész. Van/lesz további rész is?

  1. Én a Teach Yourself Turkish for beginners könyvét rágtam végig. Igazából Isztambul ázsiai oldalán tudtam kihasználni, mert ott senki sem beszélt angolul. Minden mondatot így kezdtem: biraz türkce biliyorum 🙂 Most ugyanennek a könyvsorozatnak a normál haladó verziójából tanulok, ami elvileg majdnem középszintre vinne el. Remélem sikerül 🙂 Régóta olvasom a blogod, nagyon tanulságos és hasznos volt az isztambuli utazásom előtt! Az akbilt megtartottam 🙂 Egyébként érzékeny dolog a török nyelv tanulása, nincs sok lehetőség, szinte csak az önképzés (ha nem vagy budapesti). http://www.nyelvkonyvbolt.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_high.tpl&product_id=44521&category_id=3&keyword=teach+yourself+turkish&option=com_virtuemart&Itemid=60&lang=hu Ha valaki már tud kicsit, annak jó gyakorlás ha nézi a Bir milyon canli para című műsort a show tv-n, mert van idő kibogarászni a könnyebb válaszokat 🙂 http://www.yildiz.tv/?act=dvr&chan=show

  2. Sziasztok!

    Először is szeretném elmondani, hogy nagyon tetszik ez az oldal. Nagyon szeretem a törököket és mindent, ami velük kapcsolatos. Én már nagyon sok mindent kipróbáltam a nyelvtanulás terén, van néhány budapesti nyelviskola, ahol van török tanítás, de elég bénácskák. Szerintem nagyon rossz módszerrel tanítanak, unalmasan, csak a nyelvtant súlykolják. szárazon….Na mindegy, aztán rátaláltam egy tanárra, aki emailes kurzust csinál. Nekem nagyon bevállt. Már az első anyagok után sokkal magabiztosabban éreztem magam, és felszabadultan tudtam beszélni. Ezzel tanulok már hónapok óta, és igen…… végre meg merek szólalni. Szóval, mindenkinek tudom ajánlani. Ha valakit érdekel, szívesen megadom a tanár elérhetőségét!
    az enyém: nagy.anita2008@gmail.com

  3. Igen, én is kipróbáltam már egy sulit, az effyt, ahol van török is. De az órákat félbe hagytam, mert tényleg nagyon rossz volt. elvette a kedvem az egésztől. aztán jártam egy anyanyelvi magántanárhoz, de az még rosszabb volt, mert inkább magyarul beszélt, mint törökül. viszont nagyon érdekelnének az emailes órák, mert már mások is ajánlották. Anita, ha megengeded, felkeresnélek az emaileden. előre is köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük