Vörös tanga

Nem, ez most nem a szocializmus erotikus visszavágása, hanem egy érdekes szokás Isztambulban és Törökországban. 🙂

Azt tartja a mondás, hogy aki szilveszter éjszakáján piros fehérneműben van, annak nagy szerencséje lesz a következő évben. De ez csak a nőkre vonatkozik. Ráadásul éjfélkor kötelező hordani. Így ha a férj meglátja a nemmindennapi felhozatalt, akkor vagy meg kell várnia a 24:00-át, vagy gyorsan kell dolgoznia. Nem is beszélve arról, hogy az Iszlám vallás nagyon komoly tisztálkodási szokást ír elő, miként kell eljárni egy kis ágyban hancúrozgatás után.

És mivel török nőről van szó, aki biztosan szeretne a lehető legszebben átlépni az új esztendőbe, az újrakészülődés több órát vehet igénybe.

Azaz a szerencsére váró feleségnek érdemes jól eltitkolnia, mit húzott fel aznap reggel, különben az egész napot eltöltheti a köröm újralakkozással, hajmosással,  frizura beigazítással, stb…-vel

Egyenlőre homályos, hogy mennyire régi ez a szokás. Egyesek szerint még nagyon új, és nyugatról érkezett. Ahol is a kedves feleségek szeretik meglepni a férjüket egy különlegesen csomagolt ajándékkal. A karácsonyi hangulathoz pedig nagyon is illik a vörös szín (meg az úgy egyébként is…). A törökök pedig imádnak mindent, ami színes. A török férfiak inkább az autóikat, meg a boltjukat dekorálják tele mindenfélével ami színes (és cuki, de azt persze másnak nem árulják el). Míg a nők inkább magukat és a lakást díszítik mindennel, amit csak érdekesnek találnak. Így könnyen tudott importálódni olyan dolog, mint a szokatlan színű fehérnemű.

Talán jövőre erről is többet tudunk majd…

Addig viszont Isztambul (és persze Törökország) utcái tele vannak piros női alsóneműkkel. Az elegánsabb boltok kirakatai még „csak” tele vannak a szerencsehozó színnel, míg az olcsóbb helyeken egész nagy ládák és kosarak vannak kitéve az utcára, ahol hegyekben áll a vörös csipke.

Az utcák pedig teljesen átalakulnak. A máskor szemérmes kislányok ilyenkor jobban hasonlítanak olyan középkori lovagokra, akik a várat akarják bevenni. És nos… hát valójában egy nagy halom, azaz egy vörös vár az, amit tényleg szeretnének elfoglalni. 🙂

Mindenkinek vörösfehérneműs BUÉK! 🙂

24 Replies to “Vörös tanga

      1. cser, Te tangában biztos jobb vagy, küldjél Te! 🙂
        Ne csak mindig szegény blogíróra hagyatkozzunk! 🙂

        Ő most nehezen fér hozzá, a Rumli miatt is!

        1. Tudtam, tudtam, hogy valaki félreérti 😀 Én a kirakatokról és a bugyiválogató tömegekről szeretnék képet.
          Egyébként, arra, hogy ez mennyire fontos része a kultúrának akkor döbbentem rá, amikor egy amerikai ismerősöm a Teréz körúton kiröhögte az Aranypók kirakatát, hogy milyen béna már, hogy fehér bugyik vannak a kirakatban, ki hord olyat… És felvázolta, hogy az milyen testi-lelki béna, aki fehér bugyiban jár… Na, gondoltam, a mi bugyink még mindig jobb ti teniszcipőtöknél – azóta se érti, miért szakítottam meg vele a kapcsolatot. 😀

  1. Kééépet,kééépet,kééépet,de ne a válogató tömegekről!! Piros tangát,de a sámfával együtt!
    Azt hiszem,azt még egy Beşiktaş gólnál is szívesebben nézegetném! Pedig az nálam nagy szó! 🙂
    Boldog Új Évet a Török Rajongóknak!

  2. cser, szerintem is a Ti bugyitok minden NIKE-nál többet ér! 🙂
    szerintem a cybermacs most akadályoztatva van bugyi kép ügyben.

    Feyyaz, ez a sámfa dolog nem volt szép tőled! Hajrá Fener, Karakartal! 🙂

    1. Jaaajj,ne már! Senki nem gondolhatja,és nem is állíthatja,hogy én CyberMacstól OTTHONI sámfás-piros tangás képet kértem volna!! Vagy nem tudom,hogy mi nem volt szép tőlem?

      Én olyan képet akartam,amikor azok a gyönyörű,barna bőrű török lányok (akikből több száz ismerősöm van a Facebookon)csapatostul kijönnek piros tangában a próbafülkéből,és CyberMacs szépen ott várja őket,és lefényképezi a szépségeket! 🙂

      Kanarya,vagy Karakartal? Sadece Karakartal!

      Mutlu yıllar dilerim:
      Feyyaz

      1. És egyik sem küldött piros ruhás fényképet ennyi lányból? 🙂

        Azért a dolog egyik fő érdekessége, hogy a törökök nagyon szemérmesek (bár ez is furcsa kettősség, mert sokszor meg pont hogy nem). Nagyon sok minden van, amiről nem illik a nőkkel beszélni, vagy pedig a nők egymás között nem beszélnek róla, ha férfi van a közelben. Ilyen pl. hogy nem illik egy nőtől megkérdezni, hogy a külföldi utazása során vett-e fehérneműt.
        Tehát az ilyen dolgokról nagyon nem illik beszélni.
        Majd mindezek után azt látjuk, hogy az utcán pedig ott tolonganak az igencsak figyelemfelkeltő alsóneműs dobozok körül… 🙂

        1. Nem,piros tangásat nem kaptam tőlük,viszont van olyan,amikor fehér trikóban pompáznak a drágaságok! Az még aztán brutál jól mutat a szép,barna bőrükön! 🙂
          ***
          Persze,tudom én,hogy ilyesmikről nem illik beszélni velük. Ők muzulmánok és ezt tudni,érteni kell!
          ***
          Természetesen én sem tudom,hogy ki az a Rumli! A rumlinak van egy szinonímája a „kupi”,de akkor meg megint meg leszek vádolva,hogy milyen vagyok! 🙂

          Mutlu yıllar dilerim!

  3. Sajnálom srácok-lányok. Most kicsit messze vagyunk a bugyiválogató tömegtől. Ha van egy kis szerencsénk, akkor még pont elkaphatunk egy-két késői kiárusítást, és akkor lesz fotó.
    De ígérem, jövőre jobban fogok iparkodni, és lesz fotó idejében! 🙂

    1. Na, tessék, végre találsz egy IGAZÁN érdekes témát, aztán félkészen hagyod… 😀
      Akkor én jövőre kérnék egy riportot a fehérneműbazárokról, ha lehet szín szerint válogatva! :)))

      1. Oké, elmegyek a fehérnemű bazárba, és jó részletesen fotózok majd 🙂
        Szerintem Rumli is értékelni fogja majd (róla majd többet hamarosan), bár inkább kérek engedélyt a nevelőapjától… 🙂

  4. Majd találkozol Vele…..

    Szerintem Bugyi Bazár címen lesz a poszt:)
    Esetleg Nációk nacija…
    Egyébként érdekes lenne egy empirikus, nagymintás kutatás, mennyiben függ a fazon, a minta és a színválasztás a genomtól, a gyermekkori környezettől, a kortárs közösségtől, a média-marketing nyomástól és a praktikusságtól.

    Úgy látom, de szarka tipus vagy….:)
    neked egy marék konfetti is elég a jólöltözöttséghez!:)

  5. Szerintem a poszt címe „Rendszerezési elvek a fehérnemű bazárban” lesz, és tudományos alapossággal kapunk információt, hogy hogyan is vásárolnak a vérbeli törökök fehérneműt. Az is lehet, hoyg ez egy sorozat lesz, és önálló cikkeket olvashatunk a csillogó, focis, pomponos és egyéb termékekről férfi, női és gyermek kivitelben. :))) Utána pedig megnyílik a webbolt. Tényleg, mennyit vásárolnak a törökök az interneten?

    1. Nagyon változatos, hogy mennyire vásárolnak a törökök az interneten. Természetesen a modernebb városokban ennek magasabb az aránya, mint a kevésbé modernebb falvakban. Pedig pont fordítva lenne praktikus.
      Mindenképpen én két részre választanám az internetes vásárlást.
      1) az, amikor az internet csak keresés, majd utána személyes megkeresés (Ali! Ugorj már át és vegyél egy traktort!), telefonon lebeszélik, stb… Ez elvileg nagyon működik, és gyakran használt. De a gyakorlatban a török weboldalak többsége el van hanyagolva. Úgyhogy nem mindig jó tájékozódási pont. Ezért is érdemes telefonálgatni… De nagyon sok mindent lehet így találni.
      2) másik az, amikor tényleg az internetről rendelnek. Ebből ugye hiányzik a vásárlás élménye, amit a törökök úgy imádnak. Hazai dolgokat ezért nem is annyira vesznek így. Bár a hepsiburada.com (ittaztánmindenvan) meg a ciceksepeti (virágküldés) nagyon fejlődik. A magyar árgép.hu is megcsinálta a török oldalát. Úgyhogy mindez azt jelenti, hogy virágzik ez az üzletág is.
      De míg mondjuk a bimeks oldalán az van, hogyha készpénzzel fizetem a laptopot, olcsóbb, addig inkább a hagyományos vásárlás él.
      Más dolog viszont az Amerikából vettem kategória. Sokan bizonytalanok vele, ameddig nem próbálták. De utána már rendszeresen vesznek olyan dolgokat, amelyek Törökországban drágábbak vagy egyáltalán nem kaphatóak.

  6. pl- az akbil is e-kereskedelemnek számit, szolgáltatás értékesítés vagy kiterjedt lehet netes jegyvásárlás, szállítmányozás…

    Árut szerintem keveset.

    de lehet, hogy a cybermacs vett valami édességet vagy sajtot a vaterán..:)

    ne feledjük feleséget is a neten szerzett magának.
    Vagy lehet, hogy a Sema vásárolt be ? 🙂 Majd a Rumli kideríti ezt is, amilyen…

    azt szerintem meg lehet nézni, hogy pl. az e-bay hány törökországi tranzakciót bonyolít le…

    nincs kézzel fogható áruminta, nem lehet alkudni, nincs baksis, alacsony a fizetési fegyelem stb.
    teljesen ellentétes a kereskedelmi kultúrájukkal.

    érdekes cikket olvashatunk majd itt Az e-pay és a sarija rendszere, különös tekintettel a szabálykövetés kisgyermek kori kialakulásának neveléselméleti és neveléstörténeti aspektusaira címmel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük