Ránk támadt a meleg

Teljesen meglepő hír! Megjött a nyár Isztambulba!

Nem is olyan régen (pl. tegnap délután) még fáztunk itt, a Mediterrán keleti csücskéében. Sőt! Kabátunk is van!

De aztán egyszer csak ránk támadt a várva várt nyár. És mindjárt hozta is a kánikulát.

Úgy látszik, hogy az időjárás szeretné bepótolni a kimaradt napokat. Leginkább a kimaradt celziuszokat. A meteorológiai oldal (wunderground.com) szerint 28,7 fok van kint (másik szerint pedig csak 25). De ezt nem a betondzsungel közepén mérik, ahol nemcsak hogy olyan jól összegyűlik a meleg, hanem az egész egy hatalmas wokká változik (még szószt is árulnak hozzá). Ráadásul az előbb elrepült egy sirály az ablak előtt, és úgy nézett ki, mint aki meg van pörkölve.

Szóval 10 után nem igazán érdemes kimenni az utcára.

Viszont a tenger még nem melegedett fel. Így a Boszporusz partján naplemente után még igencsak hűvös van. Ez a hely nappal nem lenne olyan rossz, ha nem kellene azzal a kellemesnek kevésbé mondható magas páratartalommal megküzdeni. Lassan már olyan, mint egy török fürdő.

Rumli ki is feküdt ebben a hőségben. Találtan neki egy pincét, ott szunyókál napközben. Közben azon gondolkodom, hogy szóljak-e neki, hogy itt van egy jó kis boros pince a Galata-torony mellett mindjárt. Jobbnál jobb anatóliai borokkal megpakolva (Dionüszosz is inkább Kis-Ázsiában tengette a napjai, míg a többiek az Olimposzon parlamentesdit játszottak). Ráadásul ott aztán tényleg jó idő van.

Rumli kifeküdt

De ha egyszer oda bemegy, akkor nem hiszem, hogy szeptemberig kijönne onnan. Sőt! Még az után sem, hiszen akkor érkezik a friss szüret…

Na mindegy, megígértem neki, hogy elmegyünk a tengerhez ezen a nyáron. 🙂

7 Replies to “Ránk támadt a meleg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük