Magyar zene a könyvesboltból

…és amikor beléptünk a boltba, oldalról ránk támadt egy magyar dal…

És tényleg így történt!

Bementünk Isztambul egyik többemeletes könyves boltjába, hogy Árpinak vegyünk pár új könyvet (természetesen kukásautókról, tűzoltókról, meg helikopterekről és madarakról szólót). Nagyban „teszteltük” a könyveket, hiszen az a jó, amit mi is tudunk élvezni (főleg ha 500 alkalommal kell felolvasni belőle, bár én a török szöveg helyet magyarul rögtönzök valamit), amikor egy új dal került a bolt zenelejátszójába.

Először még fel sem tűnt, hogy magyarul van. Mégis, milyen nyelven kellene, hogy daloljanak egy török könyvesboltban? Norvégul? De aztán Sema megunta, hogy magyarul dúdolászok mellette már egy ideje, és rákérdezett, hogy szerintem milyen nyelven szól ez a dal. Mondtam, hogy magyarul. És valahogy nem akart beugrani, hogy ez azért nem általános dolog Törökországba. Szerencsére Sema pár boka rugdosással segített a dolgok beugratásában, vagy inkább berugdosásával.

Tehát még mielőtt a dal befejeződött volna, gyorsan felkerestük a kasszát, hogy megtudjuk, mi is szól éppen. Hátha valami különleges válogatás album, amiben magyar számok is szerepelnek. Vagy csak kiderüljön, milyen okból hallani magyar zenét egy török boltban. Esetleg melyik az a szerencsés együttes, akit még a törökök is ismernek.

Természetesen a kasszánál eladó nem tudott semmi. Ezt mondjuk nem is vártuk el, viszont kiinduló pontnak jó volt. Ő ugyanis tudta, hol található a dj. És mégscsak jobb, ha a helyi ember dönti be a raktár ajtót, mintha mi tesszük ezt. Egyébként is kellett egy idegenvezető, aki tudja az utat a dobozok között.

Szóval néhány szendvicsnyi bolyongás után már ott is voltunk a dj-nél. Akinél természetesen mp3-ban futott az összes dal. Ebből azért már lehetett volna sejteni valamit. De azért rákérdeztünk, hogy mi volt az a zene, ami az előbb ment. Ő pedig kikereste a listából, majd pedig több percen keresztül betünként nagy nehezen leírta nekünk az énekes nevét egy papír. Szép nyelv a magyar, főleg ha ékezeteket is kell írni. Aki ebben nem rutinos, egy darabig fordítgatja a papírt, hogy is lehetne jobban rátenni a dupla vesszőt az o betű tetejére. És vajon jó irányba görbül?

De ha már ott ült a számítógép előtt, megkérdtük, nézze már meg a rendszerben, hol is találjuk meg a CD-t. Így újabb percek teltek el, mire sikerült legépelni. Bár most az ékezetek kimaradta.

Sajnos viszont a boltban nem volt ilyen album. Ezért nem tudtuk megvenni. De a dj adott egy tippet, mielőtt még visszaváltott volna az illegális zene-letöltő programra: próbáljuk meg a könyvesbolt internetes oldalán, hátha.

Hazamentünk, és megnéztük az online boltot. De nem volt ott sem.

8 Replies to “Magyar zene a könyvesboltból

  1. No és hadd kíváncsiskodjak egy pöttyenetnyit: Melyik banda és melyik szám volt, amit hallottatok? Így hirtelen nem ugrik be egyetlen olyan sem, akinek a nevében Ő betű van 🙂
    (Na és Sema még nem tud annyira magyarul, hogy legalább a nyelvre ráismerjen?) Nézzetek néha magyar TV műsort is! 🙂

    1. Neki előbb ugrott be, hogy magyarul énekelnek, mint nekem. 🙂 Vagy inkább úgy mondjam, hogy nekem nem tűnt fel? 😉

      A szám címét azóta sajnos elhagytam. Már másnak is ígértem, hogy megpróbálom előkeresni, de eddig még nem lett meg sajnos… 🙁

    1. Nincs meg, egyszerűen nincs meg az a papírfecni, amire felírta nekünk…. 🙁
      De most már felraktam egy programot a telefonra, ami azonosítja a dalt, és legalább el is menti a címet (a számot viszont sajnos nem).

  2. Na,ha már kétségbeesett zenekeresés,akkor én is keresek valamit,de nagyon! Elszántam szeretném tudni,hogy az „Ezel” c.sorozatban mely együttesnek szól ez a két száma,mik a címeik,melyik album,hol lehet meghallgatni,szóval mindent! Ezen a linken hallhatóak a daltöredékek:
    http://www.rtlklub.hu/most/22739_ezel_-_bosszu_mindhalalig_2_evad_14_resz_-_kenan_bemutatja_a
    30:30 és 32:30 perc között.

    Ezek nélkül a zenék közül alig lehet kibírni! 🙂

    Nagyon köszönöm:
    Feyyaz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük