Delfinek a Boszporuszon

A delfin az egy emlős  állat.

Mégpedig egy olyan állat, ami szeret a vízben lenni, mint a halak.

A Boszporusz pedig egy szoros, ami szeret vízből állni.

Akkor miért is ne találkozhatna ez a kettő? Bár mondjuk igaz, hogy a mosógépben sem találunk delfint.

Delfinek a Boszporuszon
Delfinek a Boszporuszon

A Boszporusz az a szoros, ami elválasztja Európát Ázsiától, miközben összeköti a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel, és így a Földközi-tengerrel, majd pedig az Atlanti-Óceánnal. Azaz ez a kijárat a Nagyvilágba.

Kivéve ha!

A Boszporusz stratégia fontossága a kettős átjáró miatt (szárazföld-szárazföld/tenger-tenger) nem kérdéses. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a történelem. Mégha az igaz nagy csaták egy szorossal odébb, a Dardanelláknál játszódtak mindig. Ami viszont azt mutatja, hogy általában befele próbáltak jutni az emberek, mint kifele. Persze ha már befele menet leágyúzták a lelkes hódítókat, akkor nem maradt olyan, aki kifele menne.

Az évezredek során több módszert is kifejlesztettek a hajóforgalom korlátozására. Egyik legismertebb módszer volt a híres Lánc. Ezt egész egyszerűen kifeszítették a két part között, így senki nem haladhatott át észrevétlenül. Később ugyan ezt a módszert használták az I. Világháborúban a tengeralattjárók megfékezésére a Dardanelláknál. Mégpedig egészen hatékonyan. Az egyik ilyen hálóban fennakadt tengeralattjáró hamarosan a sarki fémgyűjtőknél kötött ki, miután a halászok meggyőződtek róla, hogy nem ehető.

A Lánc és a használati útmutatója
A Lánc és a használati útmutatója

Viszont a Lánc csak megállította az ellenséges (és nem ellenséges, de pénzben dúskáló kereskedők) hajóit. Mellette egy másik módszert is alkalmaztak: a tőzes nyilakat, később pedig a tüzes ágyukat. Ehhez nagyon jó piknik és lövöldözős állomást építettek a török szultánok Európai és Ázsiai Erőd néven. Az Európai Erőd az európai oldalon, míg az Ázsiai Erőd az ázsiai oldalon található (ki hitte volna). Mégpedig egymással szemben, hogy versenyt is lehessen rendezni, ki tud több hajót eltalálni.

Európai Erőd
Európai Erőd

Ma már persze fejlett radar-hálózat van a víz alatt kiépítve, amihez valószínűleg olyan (vízalatti hálóvetős és lövöldözős) technológia is társul, ami titkos, de biztosan megállítja a hajókat.

Mindezzel persze a delfinek mit sem törődnek. Ők csak úgymond „leugranak” a Fekete-tengerre halat enni. Mégpedig az ottani kedvencük a hamsı.

Szerencsés esetben mi is láthatunk néhányat, ha áthajózunk az egyik földrészről a másikra.

2 Replies to “Delfinek a Boszporuszon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük