Ramadán (Ramazán) 2013 – Első hét

Túl vagyunk a Ramadán (Ramazán) első hetén.

Vagyis most már csak 3 hét van vissza! 🙂

Mi történt az egy hét alatt azon kívül, hogy meleg volt? Eltelt pl. 7 nap. 😉

Az első hét, amikor a szervezet átáll a böjtölésre, és megszokja a takarékoskodást. Így csak az első napok (főleg az első 3), ami nehéz. Utána már sokkal könnyebb.

Ez azon is látszódik, hogy este már nem úgy bukunk rá az ételre, mint a kiéhezett farkascsorda, hanem csak úgy… simán rábukunk. Mire eljutunk a Ramadán (Ramazán) utolsó napjaira, már a normális mennyiséget, vagy még kevesebbet fogjuk enni.

A vízből is elegendő kevesebb. Bár este lehetőleg pótoljuk a hiányzókat. Nappal viszont kevesebbet izzadunk. 🙂 Ennek persze vannak veszélyei, így csak óvatosan! Ilyenkor nem jó sokat a napon tartózkodni.

A Ramadánnak (Ramazánnak) csak az egyik, legfontosabb része a böjt, hogy szó szerint saját magunk tapasztaljuk meg a nélkülözést. Másik része, ahogyan az Iszlámban már megszokhattuk, hogy közelebb hozzá a családokat, rokonokat, ismerősöket.

Minden este, mikor leszállt az éj, a emberek megpróbálnak ismerősökkel együtt vacsorázni. Így együtt örülhetnek annak, hogy van mit enniük, nem úgy, mint sokan másoknak.

Most viszont nyár van! A törökök egyébként is szeretnek parkokba járni egy jót enni. Most pedig jó időben lehet kimenni.  Így esténként valóságos utcabál alakult ki a népszerű helyeken. Sőt! Még olyanok is vannak (de inkább majd a következő hetekben fordulnak elő), akik csak egy Ramadán (Ramazán) vacsoráért érkeznek Isztambulba. Pl. az AyaSofya előtti parkba.

De nem lennék meglepve, ha speciális túrák is lennének, hogy minden nap másik parkban vacsorázunk.

A parkbeli vacsorát a szegények ingyen konyhája egészíti ki. Bár itt ne olyanra gondoljunk, mint a hajléktalanok ellátása. Sokkal inkább egy hatalmas közösségé változik a város, ahogy mindenki megosztja az ételét másokkal.

Sok helyen az önkormányzat szervezi az ételosztást. Máshol non-profit cégek. És spontán piknikezésekkel is találkozhatunk.

Leghíresebb az İstiklâl Caddesi, ahol egy igencsak hosszú „asztalt” állítottak össze a földre leterített abroszokból. A Galatasaray Főiskolától egészen a Taksim térig tartott, ami kb. 1 km!

İstiklâl Caddesi Ramadán (Ramazán) vacsora. Forrás: Hürriyet
İstiklâl Caddesi Ramadán (Ramazán) vacsora. Forrás: Hürriyet

Most belekezdünk a második hétbe. Közben pedig gyűlnek a különleges Ramadán (Ramazán) érdekességek, amelyekből külön bejegyzések készülnek. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük