Beşiktaş stadion alatt régészeti leletet találtak

A Gyűrűk Ura világában a törpék túl mélyre ástak, így felébresztették a föld mélyén lakozó gonoszt, egy balrogot (tűzdémont).

Tolkien még nem tudta, hogy vannak sokkal rosszabb dolgok is, mint a földmélyi tűzdémonok. Sőt! Ezek nem is a föld alatt laknak, hanem a felhőkarcolók tetején.

Ráadásul Isztambulban biztosan mindenki örülne egy balrognak: lehet neki szőnyeget eladni. És ha elfogy a zsebpénze, nagyon jól tudna egy kebab-sütő helyen dolgozni.

A Beşiktaş İnönü Stadion felújításakor is túl mélyre ástak. Igaz, nem a törpék, hanem a markolók. És igaz, ez a mélység csak pár centi volt. Mégis elég lett ahhoz, hogy a felhők között lakó hatóságot felébresszék. És ha ez még nem lenne elég, határozati számmal is ellátták az ügyet. Mellékesen pedig leállították az építést.

Isztambulban egyébként nem meglepetés, ha a föld alól valami előkerül, és az mégsem metró. A Marmaray építése alatt eddig több, mint 10.000 leletet találtak. Közte hajókat, templomot, de még egy 8000 éves kebabárust is! Pedig még nincs vége az építkezésnek!

Mi nálunk is az egyik megrendelő a kertjében talált egy török fürdőt.

Így a Beşiktaş stadion felújításánál is felkészülhettek volna hasonlóra. A Régészeti Múzeum ezt 2012-ben meg is tette. Akkoriban készült egy földalatti tanulmány a Topkapı Palota birodalmi istállójáról (İstabl-ı Amire), a Palota Színházról és két gázgyárról. Az ekkor készült jelentés említi, hogy a stadion alatt egy 6 méter széles és 3 méter magas alagútrendszer halad. Valószínűleg nem korabeli metró, hanem korabeli vízvezeték rejtőzik odalent, mely Taksim, Nişantaşı, Fulya és Ihlamur városrészeket köti össze a tengerrel.

Régi földalatti vízvezeték
Régi földalatti vízvezeték – Forrás: Milliyet (Radikal)

One Reply to “Beşiktaş stadion alatt régészeti leletet találtak”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük