8 m a lövészárokban

Biztos mindenki (de lehet, hogy csak sokan) emlékeznek még történelem órán arra, hogy az I. Világháború főképpen lövészárkokban zajlott.

De hogy ez mit is jelentett a valóságban, leginkább akkor érthetjük meg, ha elmegyünk Ecebat városába (Çanakkale) található emlékparkba, és magunk nézzük meg azt a bizonyos 8 métert.

Szemben az ellenséggel - (a Dardanellák ostroma)
Szemben az ellenséggel – (a Dardanellák ostroma)

Az I. Világháború egyik legfontosabb (és legvéresebb) helyszínére 15.000 km-ről érkeztek az egyesített ausztrál és új-zélandi (ANZAC) csapatok. A 15.000 km Sydney távolsága Gelibolutól (Dardanellák), légvonalban. Biciklivel hosszabb az út.

Miután ilyen sokat jöttek, már csak néhány méter maradt a győzelemig. Néhány leküzdhetetlen méter. A lövészároknak ugyanis az volt a fő tulajdonsága, hogy jól lehetett védeni, és nagyon nehezen lehetett elfoglalni. A Gelibolu (Galipoli) Emlékpartban több helyen láthatjuk a listát, hogy néha csak 50-30-20 méter megszerzéséért több tízezer ember halt meg. És legtöbbször a próbálkozás nem volt sikeres.

A török oldal - (a Dardanellák ostroma)
A török oldal – (a Dardanellák ostroma)

Ecebat városában, mindjárt a kikötő mellett láthatjuk testközelben az elsődleges lövészárkokat. Ez az, ami után már csak az ellenség van. És ez az, ahol általában az emberek meghaltak. Nem is általában, hanem a nagyon-nagyon-nagyon ritka kivételek leszámítva mindenki. Ez az a hely, ahonnan nincs visszatérés. És ennek tudatában az emberek mégis jöttek.

Az egyesített Ausztrál és Új-Zéland Csapat (ANZAC) - (a Dardanellák ostroma)
Az egyesített Ausztrál és Új-Zéland Csapat (ANZAC) – (a Dardanellák ostroma)

A két oldal közötti távolság hihetetlenül kicsi! A törökök még a roppant elavult fegyvereikkel is el tudták találni az ellenséget.

A Bomba-vonal (a Dardanellák ostroma)
A Bomba-vonal (a Dardanellák ostroma)

És persze fordítva is. Atatürk erről a következőképpen emlékezik meg.

A két oldal közötti távolság nyolc méter. Vagyis a halál a küszöbön áll. A küszöbön! …
Az első sor, ahol nincsenek túlélők. Ahol már senki nem gondol a túlélésre. A mögötte állok cserélik őket. De ők sem reménykednek a nyugalomban. Látták, amint elesik az, akit felváltottak, és tudják, hogy már csak három percük van az életükből. De nem rettennek meg, nem fordulnak vissza.
Aki ismeri a betűket, a Koránt olvassa az utolsó (sorban álló) perceiben, és készül a mennybe. Aki nem tud olvasni ő fejből idézget.
Mindez nagyon megható és csodálatra méltó tulajdonsága a török katonák lelki erejének. És biztos vagyok benne, hogy ez segített minket a győzelemre a Gallipoli csatában.
Musztafa Kemal Atatürk

Törökök a Dardanellák ostrománál
Törökök a Dardanellák ostrománál

Az igencsak szemléletes és megdöbbentő szimuláció mellett egy háromdimenziós térképet is találunk, amelyiken a háború fontosabb pontjait és csatáit láthatjuk.

A Dardanellák ostroma
A Dardanellák ostroma

Aki ide kocsival érkezett, érdemes a félszigetet is bejárnia, a térképen jelölt helyeket felkeresnie, megnézni a helyszíneket is a valóságban. A falvakban pedig emlékházak (köztük Atatürk házat) is találhatunk. Több, mint 1 napos program!

A Dardanellák emlékpark
A Dardanellák emlékpark

 

One Reply to “8 m a lövészárokban”

  1. Ez egyszerre szép és borzasztó. 🙁 Engem mindig kiakaszt, hogy mennyi életet követelt ez a világégés és mennyi ember és család ment tönkre benne. :S

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük