Isztambul mecsetei

A fotós hetünket a mecsetekkel, vagy más néven dzsámikkal folytatjuk.

AyaSofya és a Kék Mecset
AyaSofya és a Kék Mecset

Persze nem fogjuk az összeset bemutatni, mert az kicsit sokáig tartani, hiszen Isztambulban 3 113 mecset található (Haber Türk, 2013. március 6.), míg egész Törökországban 82 693. Így néhány klasszikusból, és érdekesből válogattunk.

Kezdjük mindjárt a nagy klasszikussal, az AyaSofya-val (magyarul Hagia Szófia).

AyaSofya
AyaSofya

Ő még bizánci építésű, hasonlóan a Kariye Camii-hoz, más néven a Mozaik Dzsámihoz. Őket oszmán neveléssel alakították át mecsetté.

Kariye Camii
Kariye Camii

A törökök Isztambult viszonylag későn, 1453-ban foglalták el. Ezért nem találunk a városban klasszikus oszmán dzsámit. Az első valóban török mecset nemsokkal a város megtérítése/felszabadítása épült a Galata városrészben, ahogy megyünk fel a toronyhoz. De erről mindig elfelejtek fényképet készíteni. Helyette álljon itt a nagy klasszikus, a hódító, a hitetlen-verő, a városfoglaló, a nagy szultán mecsete: a Fatih Camii.

Fâtih Camii
Fâtih Camii

A másik nagy szultán dzsámija, a Törvényhozóé, a Magyarverőé, az Igazságosé, A Szulejmáné. (A kép készülte óta felújították).

Szulejmán Dzsámi
Szulejmán Dzsámi

A Süleymanie Camii (Szulejmán Dzsámi) mellett mindenképpen nézzük meg a nagy szultán és feleségének, Hürremnek a sírhelyét is! Szulejmán egyébként teljes szívvel szerette a magyarokat (reggelire megenni), így a szívét otthagyta emlékül Szigetvárnál, miután szívrohamban eldőlt. Mosta a Török kormány Szívkukató program keretében keresi a nagy szultán legfontosabb alkatrészét Magyarországon.

Szulejmán és Hürrem sírja
Szulejmán és Hürrem sírja

Szulejmán dzsámiját Sinan építész mester tervezte. Ez volt a diplomamunkája. Érdemes Edirne városában megnézni, milyen is az, amikor már profin építkezik! Az ő türbéje (sírhelye) is a Szulejmán Dzsámi mellett van.

Mimar Sinan
Mimar Sinan

Szulejmán mellett a kor nagy hírességeinek dzsámijait se hagyjuk ki a listából. A kincstárnok, Rüstem Paşa Camii

Rüstem Paşa Camii
Rüstem Paşa Camii

És a magyarok által ismert és sokat emlegetett Sokollu Mehmet Pasa mecsete.

Sokollu Mehmet Paşa Camii
Sokollu Mehmet Paşa Camii

Mehetünk tovább, a másik nagy klasszikushoz, a Sultanahmed Camii-hoz. Magyarul Kék Mecset. Direkt olyan fotót választottam, ahol nem kék.

Kék Mecset
Kék Mecset

A másik ilyen, ahova minden turista betéved, a Yeni Cami (Új Mecset).

Yeni Cami
Yeni Cami

A másikba viszont már kevesebben tévednek be. Pedig érdemes: Beyazit Camii

Beyazit Camii
Beyazit Camii

Vagy a Lâleli Camii (Tulipános Mecset)

Lâleli Camii
Lâleli Camii

Vagy a Sehzade (Herceg) Camii.

Sehzade Camii
Sehzade Camii

A késő oszmán kori dzsámik közül a legérdekesebb a Nusretiye, mivel itt még (már) keveredik a barokk és az oszmán stílus.

Nusretiye Camii
Nusretiye Camii

A későbbiek már tiszta barokk mecsetek. Mint a Dolmabahçe Camii.

Dolmabahçe Camii
Dolmabahçe Camii

És az Ortaköy Camii. De ott úgyis az a lényeg, hogy ott van mellette a Boszporusz-híd.

Ortaköy Camii
Ortaköy Camii

Most, hogy a kötelezőket lefutottuk, jöjjön néhány érdekesség!

Sokan gondolják azt, hogy egy Iszlám országban egyetlen épület sem lehet magasabb, mint a mellette levő (vagy a legnagyobb) mecset. Nos Isztambul egészen biztosan nem ilyen.

Dzsámi és a felhőkarcolók
Dzsámi és a felhőkarcolók

Az isztambuli fedett bazárban sok mindent találunk. Még egy dzsámit is!

Çakır Ağa Camii
Çakır Ağa Camii

De számtalan mecset rejtőzik a föld alatt. Leghíresebb a Földalatti Dzsámi. Törökül Yeraltı Camii, míg bizánciúl Galata-torony. Ugyanis itt volt az eredeti torony, mielőtt a VI. Keresztes hadjáratban a szövetséges páncélos igazhívők hazavitték (VIII. parancsolat: ne lopj!)

Yeraltı Camii
Yeraltı Camii

A Haber Türk szerint több, mint 7000 mecset épült az elmúlt 10 évben és közöttük is találunk érdekeseket. Hüsrev Tayla Professzor a hagyományos, oszmán stílust keresztezi a modernnel, így nagyon szép „pillekönnyű” és jó hangulatú dzsámikat láthatunk. Egyik ilyen a Şakirin Camii

Şakirin Cami
Şakirin Cami

Másik pedig az İSTOÇ (2) Camii, aminek a tervezésében és építésében mi is részt vettünk, hiszen a professzor régi barátunk.

İstoç Yeni Cami
İstoç Yeni Cami

Végezetül maga a professzor. Ő tervezte Ankarában a híres Koçatepe Camii-t is.

Prof. Hüsrev Tayla
Prof. Hüsrev Tayla

7 Replies to “Isztambul mecsetei

  1. Ez még a Boszporuszosnál is jobban tetszett! Az elején tisztáztad,hogy nem lehet mindet beleszőni,de most mégis azt mondom: De kár,hogy ez ilyen rövid bejegyzés… 🙁 Úgy elnézegettem,elolvasgattam volna még egy pár órán át ezt az írást! (sóvárgó szmájli)
    Mondjuk a Sokollu Mehmet Paşa Camii nekem sajnos nem egészen tiszta ügy! Hiszen Sultanahmetben is van ilyen nevű,meg az Atatürk-híd lábánál is (én ennél jártam). Melyik tekintendő „első számúnak”?
    Érdekes,hogy számomra a legkavarcosabb architektúrájú dzsámi Aksarayban a Valide camii. Barokknak gondolnám,de neogótikusnak tartják,ám ugyanakkor vannak rajta oszmán jegyek is.

    Természetesen ebből a cikkből is tanultam új dolgokat,különösen az új dzsámikról. A barátotok fő művét nagyszerű élmény volt megcsodálni Ankarában! (Jaaa,és feltettem már az ankarai úti beszámolóm 3.részét a fórumodba.)
    Üdv:
    Feyyaz

    1. Nagyon szívesen mutogatnék képeket hosszabban is, de már így is bőven túlléptem az időkertemet. Hihetetlen, de 2 órát tartott a képek összeszedegetése…

      Pedig még mennyi minden hiányzik belőle! Ahogy írtam, kellene egy újabb fotós körutat tennem. Az AyaSofya képeim pocsékak, a Szulejmániról mind a felújítás előttről van. A Kis AyaSofya-ról, és az Arab Dzsámiról, és még nagyon sokról pedig egyáltalán nincs képem.
      Pedig de jó lenne egy képes könyvet készíteni erről…

      A Sokollu dzsámija fent van a dombtetőn, a Kék Mecset mögött, a Kis AyaSofya irányában. A másik szerintem a Rüstem Paşa lesz.

      Köszi, mindjárt nézem is a beszámolót. 🙂

  2. Megragadom az alkalmat és megkérdezem: a Szulejmán-dzsámi mellett merrefelé kell menni, hogy lehet megközelíteni Szulejmán és Hürrem türbéjét? Mi nem találtuk meg, hol kellett volna bemenni abba a kertbe. Illetve egy bejáratot láttunk, ami le volt zárva valami felújítás miatt.
    De a dzsámi melletti sarkon láttuk Mimar Sinan sírhelyét.

    Pazar ez az összeállításod 🙂

    1. Köszönjük! 🙂

      Ha kifele mész a főkapun, akkor az épületből kiérve balra fordulj. Menj ki a kertből, és megint balra. Itt a sétáló utcán mész egy picit, majd megint balra be a temetőbe. Ezzel visszajutsz a dzsámi kertjébe. Át a temetőn, és a végén jobbra vannak a türbék.
      Elég korán zár, és mintha tényleg lett volna restaurálás ott a közelmúltban…

  3. Nem,nem a Rüstem Paşa camii! Amit én mondok,az az Aranyszarv túloldalán van,az Atatürk-híd lábánál, Azapkapıban! Az is Sokollu Mehmet Paşa camii.
    Tudom amelyiket mondod: Küçük Ayasofya mahalle Sultanahmetben,de én most nem arra gondolok.

    Süleyman ve Hürrem türbeler:dettó! Mi sem találtuk meg,és mi is felújításba botlottunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük