Válassz szakmát! – valóság játék gyerekeknek

A statisztikák szerint a török lakosság fele 28 éven aluli. Vagyis Isztambulban olyan 7-8 millió fiatal lehet.

Egy másik, 2000-es népszámlálás szerint pedig kb. 6,5 millió az 5-9 éves gyerek, és szintén 6,5 millió a 10-14 éves.  Vagyis olyan 13 millió lehet az a korosztály, amit valahogy le kell kötni hétvégén. A statisztika még azt is mondja, hogy a teljes lakosság kb. 18% él Isztambulban. A fentiek alapján tehát olyan 2,3 millió gyerek rohangálhat a Boszporusz két partján.

Ha viszont esik az eső (márpedig az ősz erről szól), akkor nem könnyű az energiától duzzadó ifjúságot lekötni. Kivéve persze, ha van otthon mókuskerekünk.

Szerencsére ma már az interneten egyre több olyan programot ajánlanak, ahova rossz időbe is el lehet vinni a gyerekeket. No és a bevásárló központok is (törökül avm – alışveriş merkezi) és mindenféle érdekességeket találnak ki, amivel odacsábíthatják a kicsiket. Nem mellékesen abban a reményben, hogy míg a gyerek szórakozik, addig anyuci is elmegy vásárolni.

Mivel pedig Isztambulban 2014 végéig összesen 97 bevásárló központ lesz (egész Törökországban 329), így elég komoly a verseny köztük, minek eredményeképpen évről évre jobb műsorokkal és programokkal próbálják a gyereket (és velük együtt a kreditkártyás szülőket) becsábítani. Egyik kedvencem az volt, amikor űrhajósnak öltöztették be a csemetéket, és még virtuális űrtúrán is részt vehettek.

Mostanában pedig kezdenek terjedni az úgynevezett valóságjátékok.

Az elsőt – amennyire sikerült az interneten összevadászni minimális energiabefektetéssel – 1999-ben a Mexikói Santa Fe bevásárlóközpontban nyitotta meg Xavier López Ancona (ez akár egy sorozat címe is lehetne). A játék neve pedig KidZania.

A lényeg, hogy a falakon belül a valóság egy kicsinyített mása található, ahol a gyerekek néhány órára felnőttek lehetnek. Különféle szakmákat próbálhatnak ki, olyanokat mint tűzoltó, orvos, riporter, pilóta, szállodás, benzinkutas, postás, manöken, stb… Tehát nemcsak az álomszakmákba nézhetnek bele, hanem az olyanokba is, amelyekkel mindennap találkozhatnak. Megnézheti, milyen a pénztárgép vagy a bankpult másik oldalán ülni.

Ez pedig egyrészt hatalmas segítség a gyerekeknek, akik ebben a korban bizonytalanok még, hogy mik szeretnének lenni. Másrészt pedig mégiscsak a legjobb játék a valóság, az élet

És nem mellékesen minden szakma mögött egy valódi cég áll. Pl. a gyerek riportereket a helyi média képzi. A ifjú pilótákat a helyi légi légitársaság irányítja, a csokigyárat az egyik helyi csokoládégyár vezérli, a bank is a helyi bank, stb… Tehát nekik is jó reklám, a gyerekeket is jobban fel tudják készíteni a valós helyzetre.

Természetesen senkit nem fognak tudni pár perc alatt mondjuk orvossá kiképezni, de annyira igen, hogy lássa, mit is jelent doktornak lenni.

A munkájukért pedig játékpénzt kapnak, amit a gyerekvárosban elköthetnek. Ráadásul éppen a korábbi társuk fogja kiszolgálni a gyorsétteremben.

Istambulban eddig két helyen láttunk ilyet, de valószínűleg olyan 4-5 lehet összesen. Az egyik az ázsiai oldalon van, a KidZania, míg a másik az európai TrumpTower-ben, a KidzMondo.

Itt lehet repülőt vezetni, tüzet oltani, beteget gyógyítani, de még valósághű földrengés szimulációban is részt vehetünk. Úgyhogy tényleg nagy élmény a közepes méretű gyerekeknek (4-14 éves korig)

Sajnos az ára viszont eléggé jelentős. 1 db. gyerek 50 TL, és kell egy felnőtt is 30 TL-ért, aki valójában bent mást csinálni, mint üldögélni az étteremben és hagyni, hogy a gyerekek kiszolgálják.

Ha nagy leszek, tűzoltó leszek!
Ha nagy leszek, tűzoltó leszek!

3 Replies to “Válassz szakmát! – valóság játék gyerekeknek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük