Hol keressünk szállást Isztambulban?

Ma már nem úgy megy az utazgatás, mint régen, hogy elvitt minket az utazási iroda a világ végére, lerakott, majd egy hét múlva megpróbált összegyűjteni.

Az internetnek hála az utazási szokások nagyon megváltoztak. És szintén az internetnek hála rengeteg szálláshely jelent meg, amelyek nem a fő látványosság közelében van.

No de, mi alapján is válasszunk szállást egy akkora városban, amiben több millió ember, több millió macska és több száz kilométer is próbálja meghúzni magát?

Elsőnek fő szponzorunkat ajánljuk, Ramazan Timzat. Fő előnye, hogy nemcsak magyarul beszél, de ismeri is a magyarokat. Azaz tudja, mit engedhetnek meg maguknak, így nem akar felesleges szőnyeget rátukmálni, felesleges luxusba bevinni stb… Tehát lehet rá számítani. Ráadásul remek áron behoz a Sabiha Gökçen repülőtérről is. Róla bővebben itt olvashattok.

Az alábbi térképen az ő hoteljeit is feltüntettük.

Amennyiben viszont inkább magunk vágnánk bele a kalandokba, akkor ugyebár Tripadvisor, Bookings.com, stb… oldalakat használjuk. Ez arra is jó, hogy lássuk, akik ott laktak, mit gondolnak a hotelről.

Személy szerint én mindig csak a negatív kritikákat olvasom el. Ha azt írják, hogy minden szuper, imádták a török reggelit, stb… az nem sokat segít. Az viszont, hogy mik a problémák, tényleg mindent elmond. Ha arra panaszkodnak, hogy a müezin hajnalban a hálószoba ablakkal szemben szólal meg, vagy hogy potyog a vakolat, és a szoba tele van soklábúakkal, hát az nem jó hely. Ha viszont a legnagyobb gond az, hogy négyágú a villa, nem elég kacskaringós a vaj, vagy csak 240 csatorna van a TV-ben, és mind török (mert ilyen lepontozások is vannak bőven), akkor ott biztosan lehet aludni.

Az egyetlen, amiben nem igazán segítenek, hogy a helyszín mennyire jó. Mert ez nagyon szubjektív. Van, akinek nem gond, ha 50 m-t kell sziklán felfele mászni a csomagokkal, míg másnak az is sok, ha két lépcsőfok van mozgólépcső nélkül (és itt nem azokra gondolok, akiknek tényleg fizikai nehézséget okoz pár lépcsőfok, hanem azokra, akik a fejükben hordják a magassarkút. Ugyan így van, aki a csendes helyeket kedveli, míg más jobban örül annak, ha nem kell messzire mennie a diszkóig. Sőt! Az lenne a legjobb, ha mindjárt a zenegép mellett aludhatna.

Így aztán összeállítottam egy rövid ismertetőt, hogy Isztambul mely kerületeinek mik az előnyei, illetve hátrányai szállás szempontjából. Egyenlőre eléggé vázlatos, így számítok a visszajelzésekre, tapasztalatokra. Köszönöm. 🙂

E miatt a területek elnevezése, és a határok is csak nagyvonalúakban vannak. De azért remélem, így is sokat fog segíteni mindenkinek a helyszíni választásban! 🙂

Sajnos a térképet nem tudom beágyazni, mert a Google viccből helyette egy YouTube videót rak be. Így ezen a linken lehet elérni. Ezekkel a térképekkel nincs szerencsénk…

Akkor lássuk is!

Sultanahmed: a főnyeremény, ugyebár. Minden ott van egy karnyújtásnyia. Reggel felébredünk, és mindjárt láthatjuk az AyaSofya-t az ágyunkból. Reggeli közben pedig a Kék Mecsetet. Csúcs! Nem kell messzire menni szinte semmiért. Ennek köszönhetően ez a legnépszerűbb környék, így nem véletlen, hogy ez a legdrágább is. Ráadásul az ár-érték arány nem mindig a legjobb.

Egy kategóriával van lejjebb Sirkeci/Eminönü, Küçük Ayasofya és a Binbirdirek. Mivel a Sultanahmed kapacitása véges, a turisták viszont korlátlan mennyiségben érkeznek, ide kerülnek azok, akik középre már nem fértek bele. Tehát itt még jócskán bent vagyunk a sűrűjébe, és e miatt az árak is magasabbak.

Nyugisabb, és a magyarok kedvelt helyei a Beyazit és a Laleli környék. Az árak sokkal jobbak. Érdemes úgy készülni, hogy a villamost itt már többször igénybe vesszük. De legalább a bazár közel van! 🙂

Yenikapı és Kumkapı már lent van a parton. A környék is kevésbé szép, de azért még nem szokott panasz lenni a biztonságra. Itt azért már hegymászással egybekötött túrázással kell számolni. Bár sok mindent megváltoztat, hogy Yenikapı-ban ott a Marmaray, amivel mindjárt Sirkeci-ben lehetünk.

Következő amit szürkével, és Fatih-al jelöltem. Valójában Fatih az egész történelmi belváros adminisztrációs neve. Történelmileg viszont csak ez. Ez egy érdekes hely, tele izgalmas kisutcákkal, kalandokkal. Vannak kevésbé biztonságos részei is. Mostanában a Balat környék kezd felkapott lenni, mint nosztalgikus helyszín. E mellett a Kariye is itt található. Izgalmas élmény lehet a régi fal tövében lakni.

Fatih egyenlőre még nem lett a turisták által sűrűn látogatott hely, és hotelekről sem tudunk (ezért is nem osztottam fel kisebb egységekre). Viszont sok jel utal arra, hogy az újfajta turizmus, akik nem a kötelezőket szeretnék látni, hanem elvegyülnének a helyi kultúrában, azoknak ez lesz a kedvencük. A metró is közel van. Tehát aki fiatalos, kedveli a kalandot, egyszer még ezt is kipróbálhatja. 🙂

Lássuk az Aranyszarv-öböl túloldalát!

Első a Galata. Mivel már nem vagyunk a történelmi belvárosban, egy kategóriával lejjebb vannak az árak. Meg ahogy azt elgondoljuk. Nem feltétlenül! Minden esetre, ha itt találunk szállást, hangulatos helyen lehetünk, metró is van, villamos is közel van. De azért kell a gyaloglással is számolni. Meg a hegymászással is.

Pera a klasszikus hotel negyed. A klasszikus Orient Express idejében itt szálltak meg az urak és úrnők, kik nyugatról jöttek az egzotikus keletre. Agatha Christie is itt írta a klasszikus Gyilkosság az Orient expresszen c. könyvet. Igazi klasszikus negyed. És talán írtam már: klasszikus.
Hála a pár éve átadott metrónak, nincs olyan messze. De annyi csavar van benne, hogy a metró nem visz be minket a történelmi belvárosba, hanem Yenikapı-ba. Ennek is megvan a maga hangulata persze, de számoljunk sok sétára (vagy taxira), meg napi +1-2 órára.

Hasonló a Beyoğlu-val jelölt terület. Ez már teljesen európai, modern rész. Innen is be kell jutni valahogy a történelmi belvárosba. Szerencsére ott a villamos. E mellett itt zajlik Isztambul éjszakai élete. Minden éjjel buli van. Lehet találni csendes utcákat is, ha ügyesek vagyunk. Érdemes tudni, hogy az İstiklâl Caddesi a domb tetején van, kb. 120 m-el a tenger szintje felett. A villamos pedig lent jár, a tenger parton.

Egy kategóriával jobb, a fiatalok kedvence, Cihangir. Abszolúte fiatalos környék, de már azoknak, akiknek benőtt a fejük lágya. A sok tánc mellett inkább a beülünk és iszunk kategóriát részesítik előnybe. Így ide már azok járnak, akik saját fizetésből buliznak, nem a szüleikéből. Így árban is drágább. No persze az İstiklâl Caddesi-n is lehet drága, nívós szórakozóhelyet találni. Jah, és itt is van domb!

Mindennek az ellentéte (kivéve a dombot) Kasımpaşa. Ha nem tudjuk megfizetni a Pera hotelek klasszikus árait, őt is választhatjuk. Jóval olcsóbb. A környék is. Vannak hangulatos részek is. Itt azért már messzebb vagyunk mindentől.

Tarlabaşı és Dolapdere. Hát öööööö. izé… Ide éjjel azért ne menjünk be. Meg ha lehet, inkább nappal se.

Utolsó európai helyünk: Ortaköy. Igazi konferenciás hely. Luxus szállodák (Törökország legdrágább szállodája is itt található), jól bezárva a vendég, nehogy el tudjon menekülni az érdekfeszítő eladásokról. Kilátás a Boszporuszra. Bár Ortaköy kellemes kisváros a világváros közepén, ide már nehezebb eljutni. Tényleg konferencia miatt érdemes csak, mert naponta kétszer átvágni a dugón, busszal, vagy taxival, nem a legjobb nyaralás.

Az ázsiai oldalon a legtöbb szálloda Kadıköy, Rıhtım részében van. Mindjárt a kikötő közelében. Érdekes, hogy legtöbbször a távol-keletieket pakolják be ide az utazási irodák. Mintha attól félnének, hogyha lemennek a megszokott kontinensükről, akkor elvesznének. Nagy előnye, hogy árban lejjebb van a történelmi belváros központjától, mégis hajóval 25 perc alatt ott lehetünk. A hajónak pedig megvan a maga hangulata. Ráadásul a Sabiha Gökçen repülőtérről is könnyen ide juthatunk.

Neki a párja Kadıköy, Caferağa. Itt találunk egy piacot (fűszer, olívabogyó, kávé, stb…), és a törökök is itt vásárolnak. Aki itt lakik (vagy Rıhtım-ben), sokszor érdemes inkább itt vásárolnia, mint a turista területeken. E mellett lazább éjszakai szórakozó helyekben is bőven dúskál. Csak vigyázzunk, hogy ne valamelyik tetováló szalonba menjünk be!
Itt kevés hotel van. Én csak egyet ismerek: Hilton. A neve elmondja az árkategóriát is. Viszont a tetején van egy medence. Estefele innen nézhetjük a naplementét, előtérben az egész történelmi belvárossal. Azért-azért-azért… 🙂

Végül pedig Üsküdar. Nem a klasszikus szálláshely. Nem is tudom, van-e egyáltalán hotel errefele. Viszont a 2013-ban átadott Marmaray-nek köszönhetően 4 perc alatt bent lehetünk a történelmi belvárosban (Sirkeci), vagy mehetünk hajóval is. Sőt! Hajóval sok fele mehetünk (pl. Aranyszarv-túra). Így nem lennék meglepődve, ha hamarosan ez a környék is tele lenne hotellel.

Annyit még hozzátennék, hogy a két fő vallási környék a Fatih és Üsküdar. Itt a sörös-boros mulatozás nem divat. Aki ilyenre vágyik, nekik Kadıköy és Cihangir az erősen ajánlott kerület. 🙂

Jó böngészést, és készülődést! 🙂

13 Replies to “Hol keressünk szállást Isztambulban?

  1. Köszi, nagyon jó ez a guide. Elsőre nekünk nagyon bejött egy kis hotel Sultanahmed-ben, tényleg két lépés volt a Kék mecset, három az Ayasofia.
    Esetleg még azzal tudod turbózni a hasznosságot, hogy a térképen bejelölt hotelek neve mellé beszúrsz egy linket a booking-ra vagy a hotel honlapjára. Esetleg egy szép képet is… 🙂
    Üdv Viktor

    1. Köszi és szívesen! 🙂

      Jó lenne, de sajnos erre nem lesz időm.
      Helyette az eredeti oldalt tudom ajánlani: http://isztambul-szallas.com/isztambul-szallasok.html.
      Ha nem is bookings.com-jellegű, de innen már csak 1 e-mail írása, és direkt rákérdezhetünk, hogy a mely hotelek felelnek meg legjobban a mi igényeinknek, pénztárcánknak, stb… (hajnalban a müezinre szeretnék ébredni/sokáig akarok aludni). Így pedig szerintem praktikusabb. 🙂

    1. Amennyire én tudom, nem ott van. Ráadásul Antalya nem is a legdrágább hely! Pl Çeşme drágább környék.
      Az Ortaköy-ben levő Çırağan Palace Kempinski Istanbul messze a legdrágább.

      De tegyük hozzá, hogy én ezt kb. 8 évvel ezelőtt „tanultam”… most, hogy ránézek a bookings.com-ra, a legdrágább ár, amit sikerült összehozni, alig több, mint 1000 euró/éj… Ennél azért nem nehezebb magasabb áru hotelt találni.

      A Google viszont (aki ismer, és így inkább az olcsóbb dolgokat adja előre nekem), valóban Antalya-ba mond egy hotelt. A Tripadvison viszont azt mondja, hogy a VILÁG legdrágább hotele található itt. De ott még az 400 euró/éj árat sem sikerült elérnem!

      Ez alapján a Çırağan Palace Kempinski Istanbul tényleg drágább, de hát akkor is… Micsoda lezüllött világ ez, ahol ilyen olcsóak a legdrágább hotelek. 😀 😀
      No, nem mintha lenne pénzem, akár egy fogpiszkálóra is valamelyikben.. 😉

      1. Kíváncsiságból megnéztem a Çırağan Palace Kempinski Istanbul-t a booking-on és nekem 3 éjszaka kevesebb, mint 1000 euróból kijönne, igaz a parkra néző szobában. De már a tengerre néző szoba is „alig” 1200 körül van. Ennél azért biztos van drágább is 🙂

        1. Nekem is ez a bajom, hogy túl olcsó… 😀 Azért ilyet is ritkán ír le magyar ember… 😀 😀
          Most ősz van, és jön a tél, a hideg, az eső, meg a hideg, a hó, de főként a hideg. Még itt, a mediterránon is.. Nehéz ilyenkor „rendes árat” találni.
          Nyáron, amikor a turisták be voltak szorítva a Ramadán és a választások közé, főleg amikor az ünnepek közeledtek, akkor az utolsó napokban simán lehetett napi 3000-5000 eurós szállást is találni.

  2. Evet,hát a Çırağan palota az nálam elsősorban inkább turisztikai látványosság,mint hotel!
    Na szóval,valamelyik magyar TV-ben volt egy műsor,ahol bemutatták a legdrágább török hotelt.
    Az alapján:
    A város Antalya volt,és a jellemzők: egyike a világ három darab 7 *-os szállodájának,ami a szobában fémből van,az minden aranyozva van,valamint a folyosón és a WC-ben is van plazma TV.
    És a lényeg: természetesen nem emlékszem a nevére! 🙂 Mivel ez az all inclusive világ egyáltalán nem az én világom,mert számomra ennek semmi köze az IGAZI Törökországhoz!

    1. Most már annyira körbejártuk ezt az antalyai luxus hotel témát,hogy csak azért is előkutattam a szállodát,amiről a műsorban szó volt! 🙂 Tehát:
      Hotel Rixos!

      1. Nyáron néztem ezt a hotelt, de úgy emlékszem, árban „csak” középmezőnyös volt.
        Most próbáltam a szobát foglalni jövő nyárra, de mindegyik kinézett napon tele van. Már most! Pedig a Ramadán alatt is néztem….
        Azt mondja, jelenleg 6 ember nézi ezt a szállodát… ebből mennyien vannak a blogról, akik rohantak árat nézni? 😀

        1. Na,így a végére be kell vallanom valamit! Végül is konkrétan a műsorban NEM mondták ki,hogy ez lenne Türkiye legdrágább szállodája,csak éppen az elhangzottakból én ezt következtettem ki!
          Ugyanis az általam korábban elmondottakon kívül még az is elhangzott,hogy sorrendben ez a világ második 7 *-os hotele (Dubai után),a vendég maga dönti el,hogy helikopterrel,vagy limuzinnal hozzák-e be a reptérről,a folyosókat smaragd és gyémántkövek díszítik…stb…stb….
          Hát,ha már így,én akkor „úgy döntöttem” :),hogy ez lesz Töröko. legdrágább szállodája.
          De persze könnyen lehet,hogy ezek a szolgáltatások a lakosztályokhoz járnak,és nem a szobákhoz!
          Árakról annyit tudtam még meg,hogy a műsor idején (2005-ben) 700.000 Ft/éjszaka volt a tarifa,és a hotel saját strandjára külön 80 USD volt a belépő,de a napozóágy mellé járt külön inas is!

          1. Lehet, hogy a bookings.com érzékeli, hogy magyarok nézik, ezért a nyugalom megőrzése érdekében csak a 3000 euró alatti szobákat mutatja be 😀

            Valószínűleg úgy lesz, hogy a hotelnek nem a 100%-a ami ennyire luxus, hanem csak 1 emelet. Oda viszont már évekkel korábban le vannak foglalva a szobák.
            Egy konferencián olyan szállodában voltunk (Franciaország), ahol külön elválasztott emelet volt, a luxus vendégeknek. Külön étterem, minden, és még a lift se vitte fel oda a pórnépet, hogy a kopott tréningjeikkel nehogy megzavarják a felsőbb körök reggelijét. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük