Síelés Törökországban

Ilyen is van ám! 🙂

A legtöbbször Törökországot így képzeljük el:

Török tengerpart
Török tengerpart

Vagy így:

Isztambul - Kék Mecset
Isztambul – Kék Mecset

De legritkább esetben így:

Havas út Törökország közepén
Havas út Törökország közepén

Pedig Törökország nagy része hegyekből, és felföldekből áll. Egyes tartományok (pl. Artvin) olyan kacskaringós hegyi utakkal büszkélkedhetnek, hogy náluk külön egzotikum, ha 100 m-t egyenesen haladhatnak. Az ő részükre Isztambulban külön kurzust tartanak, ahol az egyenes vezetést tudják gyakorolni.

Aztán ott van Artvin, a keleti, Kaukázus menti tartomány. Ott az iskolakezdést azt jelzi, hogy szeptemberben 3-4 falu eltűnik a hó alatt.

Tehát Törökországban hó van. Hegy is van, bőven. Mégis, a síkultúra csak lassan-lassan alakulgat.

A legnépszerűbb hely természetesen az Isztambultól légvonalban 100 km-e fekvő Bursa melletti Uludağ. Ez a hegy 2543 m magas, így a tetejét örök hó borítja.

Mivel nagyon-nagyon közel van Isztambulhoz, a téli kéthetes szünetben pár millió ember lepi el a hegyen. És csak az a meglepő, hogy nem horpad be alattuk. Természetesen ezen síelők között mindig akad jónéhány amolyan apu majd megmutatja hogy kell típusúak, akik lecsúszás közben a YouTube-on nézik meg, hogyan is kell balra fordulni. Mindeközben rendet vágnak a szabályosan síelők között.

Szerencsére szépen-lassan újabb és újabb síelő helyek jelennek meg Törökország belső területein. Így más alternatívák is nyílnak.

A mi választásunk a Bolu melletti Kartalkaya (Feketesiklós). Ez a kisváros az Isztambul-Ankara autópálya mellett helyezkedik el. És bár az út csak 860 m magasan halad a tengerszínttől, itt bármikor jöhet egy kis hóvihar. No meg van egy majdnem 3 km hosszú alagút. És mint ilyen, könnyű észrevenni vezetés közben. Ami jelzi, hogy nagyjából fél úton vagyunk Ankara és Isztambul között.

A sí központba innen egy órányi kicsit kacskaringós úton juthatunk el. A felvonók alsó része 1850 m, míg a felső részük 2255 m-e vannak a tengerszinttől. A leírás szerint a síszezon évente 120 napon keresztül zajlik. A helyiek legnagyobb örömére persze.

Ők azok, akik szerint a hólánc eladása jobb üzlet, mint az út letakarítása. Így ahogy megyünk felfele a helyek közé, már az első tenyérnyi hófolt mellett mindjárt 2 bácsi árulja a láncokat. Mellettük egy hóláncos traktor is van, amolyan elrettentésként: ezzel fogunk kivontatni, ha nem veszel láncot!!!

Hóláncot vegyél, különben kihúzunk a traktorral!
Hóláncot vegyél, különben kihúzunk a traktorral!

Ennek ellenére még kilométerekig nincs semmilyen hó, és később is csak elenyésző mennyiségben találkozunk vele. És persze az út végén, a szállodások is tudják, hogy az a jó fizetős vendég, aki fel is jut odáig. Így naponta többször is végigmennek, és letakarítják az utakat. Közben azért megállnak, és a hólánc-árusokkal isznak egy teát.

Érdekes módon viszont útközben kebab-árussal nem futottunk össze…

A leírás szerint a hegyen 14 sípálya található, 3 nagy felvonó, és 7 kicsi. E mellett persze ott vannak az oktató pályák. Hiszen a Facebookon mégse mutatna jól, ha a selfie-n sikoltozva lennénk, pláne egy fa tetején. Így a törökök lelkesen járnak a sítanfolyamokra.

A hotelben tényleg található egy ember, akinek a feladata, hogy minél előnyösebb pozícióban fotózza a sípálya ördögeit. Van előre elkészített háttér, ahol lehet pózolni. És persze a fotósnál van egy kis tükör, aminek a segítségével beállíthatjuk a sapkánk bojtját meg a fogunk csillogását is.

És persze valódi síoktatókat is találunk.

Török síparadicsom
Török síparadicsom

3 Replies to “Síelés Törökországban

  1. Köszönöm, jó kis szösszenet volt. Nagyon röhögtem a hegyvidékiek külön kurzusán. 😀
    De a Youtube-ról tanulni a balra kanyarodást is tetszett. 🙂

  2. Tényleg nem jutott volna eszembe a síelés Törökországról! Hiànypótló poszt.
    Vajon fenyőerdők is vannak? Persze nem a sípályán, hanem a hegyekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük