Isztambul társasjáték

Ha már nagyon mennénk Isztambulba, de éppen nem jön össze, akkor vegyük elő az Istanbul társasjátékot (meg egy zsák pisztáciát), és kalandra fel!

Isztambul társasjáték
Isztambul társasjáték

Az Istanbul társasjátékkal egy igazi mediterrán bazár szűkös-kanyargós utcáira utazhatnak a játékosok, ahol a sűrű embertömegben igyekeznek megszervezni mindent, hogy az üzlet olajozottan működhessen. A raktárak sürgés-forgása is ámulatba ejtő, de a nyüzsgés tovább fokozódik, amint a portéka a standokhoz kerül. És mi a cél? Légy te az első kereskedő, aki összegyűjt adott mennyiségű drágakövet!

Nyitnak a híres török bazárok

A játék körülbelül egy órányi gazdasági versenyfutásba kalauzol 2-5 játékost. Minden játszmához fel kell állítani egy bizonyos kezdő helyzetet, melyek a helyszínek és az azon lévő jelzők számában különböznek. A játék eleve számos kezdő felállást biztosít, de a játékosok játszhatnak véletlenszerű felállásokkal is. Minden játékos rendelkezik bizonyos számú munkással, melyeket a különböző helyszínekre téve akciókat hajthat végre velük.

Indulhat a piaci versenyfutás

A munkásokat jelző jelölőkupaccal a játékosok két mezőt léphetnek a saját körükben, de minden mezőn amin áthaladnak hagyniuk kell egy munkást. Ha olyan mezőre lépnek, ahol volt már egy munkásuk, akkor felvehetik azt. A játékos köre akkor ér véget, ha a munkásokat jelző kupaca elfogy, vagyis nem tud többet lépni. Minden helyszínnek speciális képessége van, amit az ott állomásozó munkások használhatnak. A játékosok a munkásokon kívül alvilági kapcsolatokkal is rendelkeznek, akiket szintén kiküldhetnek bizonyos helyszínekre akciókért, de a többi játékos munkása visszaküldheti őket a börtönbe, ha a bűnözőket irányító játékos nem figyel eléggé.

Szekerek roskadásig telve

Minden játékosnak van egy saját tere, ahol a szekerének kapacitását jelölheti. Eleinte kisebb szekérrel rendelkeznek, de ez később bővíthető, így egyidejűleg több nyersanyagot tárolhatnak, amit később értékes árukra cserélhetnek, vagy felhasználhatnak a mecset építésénél. Nyersanyagokat szintén a város helyszínein lehet szerezni, munkások közreműködésével. Természetesen pénzhez is többféleképpen juthat a játékos, de a leghangulatosabb ezek közül a teaházban való szerencsejátékozás, ami valós kockadobáson alapul, így nagyon könnyen beleélhetik magukat a játékosok a kockázás izgalmaiba.

Isztambul társasjáték
Isztambul társasjáték

A gazdaságot rubinban mérik

Az a játékos lesz a győztes, aki először megszerez bizonyos mennyiségű rubint. Ezek az értékes drágakövek Istanbul bizonyos helyszínein fordulnak elő, és pénzért, nyersanyagokért vagy egyéb dolgokért cserébe (például a nagy vagy kis mecset felhúzásáért) kaphatják meg őket.

Összegzés, ajánlás

Az Istanbul egy nagyon hangulatos eurogame, jól működő, egyszerű munkás lehelyezős mechanizmussal. Minden kereskedő saját taktikát agyalhat ki, eldöntve, hogy mennyire támaszkodik az alvilágra, vagy a tisztességes munkaerőre. A játék kártyái nagyon szépek, maga a társas is jól visszaadja a bazárok élettel teli hangulatát. A játékot leginkább azoknak ajánljuk, akik szeretik a munkás elhelyezős játékokat, de valami könnyedebb játékra vágynak.

Mi van a dobozban?

A társashoz jár 16 helyszín lapka, számos jelölő, szabálykönyv, két kocka valamint 26 kártyalap.

Forrás, megvásárlás és minden egyéb itt.

A játék német és angol nyelvű, de a fenti címen egy magyar nyelvű használati szabálykönyv is letölthető.

A játék ára pedig kb. egy isztambuli fapados járatéval felel meg. 🙂

2 Replies to “Isztambul társasjáték

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük