Boszporusz tengerészeti térképre

A Boszporusz partján állva (ülve és teázva) az ember úgy elnézegeti a vizet.. Aztán elgondolkozik, hogy vajon milyen mély is lehet… mi van a felszín alatt..

A hajók elég nagyok, a víz tetején pancsoló sirályoknak biztos nem ér le a lábuk.. Na de tényleg, milyen mély lehet? 2 m? 20 m? 200 m?

Szerencsére ma már van Google, és az ember beírja, hogy Boszporusz tengerészeti térképe (Bosphorus nautical map). És láss csodát!

A Boszporusz
A Boszporusz „tengerészeti” térképe – forrás: WorldAtlas

…öööööööööööööö…. Hát igen.. mintha csak Árpi rajzolta volna… nem túl informatív. De legalább copyright-os. Úgyhogy le ne merjétek tölteni, mert a törvény keze elér titeket is!!! Bár itt van egy gomb, amivel ki lehet nyomtatni, de az ugye papír alapú, a digitális másolat továbbra is tilos..

El sem hiszem, hogy 2015-ben még léteznek ilyen térképek… Pedig 2000 környékén (te jó ég, az 15 éve volt!!) már egy ilyennek is örültünk, ha 2-3 óra böngészés után rábukkantunk. És persze akkor simán elkértek ezért 25-50 USD-t (mi pedig megkerültük a rendszert, és leszedtük, és kimentettük a végtelennek hitt 150 MB-os merevlemezünkre)

Ma már azért szerencsére ennél jobb dolgunk van. A tengerészeti navigáció sokat fejlődött, így lehet venni hajós GPS-t, rendes Boszporusz hajós térképpel stb.. Így ha valaki tényleg hajóval akar belevágni a Boszporuszba, akkor rengeteg segítség áll a rendelkezésére. Meg persze rengeteg szabály, amit meg kell tanulnia.

Mi most egy kicsit egyszerűbbre vesszük, mert a hajózást ráhagyjuk a kapitányra. De azért nem annyira egyszerűen, mint a fenti térképen!

Az interneten elég bő a választék. Főleg ha a kereső szavakat cserélgetjük, meg a betűket is.

Hé! Tudtad azt, hogy ha a tej szóban 3 betűt kicserélsz, az jön ki, hogy sör??

Végül rátalálunk egy olyanra, hogy Nautical Chart of Bosphorus. És erre már elég jó eredményeket kapunk. Innen már csak kicsit kellett balettozni, hogy egy elég jó Boszporusz vízalatti térképet kapjunk. És íme:

Boszporusz tengerészeti térképe - Forrás: gemitrafik.com
Boszporusz tengerészeti térképe – Forrás: gemitrafik.com

A teljes (hatalmas – 4411×6999 pxl) méretért klikk a képre. Akinek tetszik, hivatalosan meg tudja venni innen (kb 4 euro) meg innen is (itt meg már 60 dollár).

És ezen a nagyméretűn már kedvünkre belenézhetünk a Boszporuszba. Van itt minden: folyás irány, haladási irány, meg egy csomó olyan, amiről fogalmam sincs. Jó, a bal felső sarokba levő iránytűt azért még felismerem.. Meg a kék-fehér a víz… ami meg nem az, az pedig nem az…

Természetesen csak olyan dolgok vannak feltüntetve, amelyekre a tengeren is szükség van. Azaz a minimum, hogy látszik a vízről. Vagy éppen hogy nem látszik a vízről, de a hajó fennakadhat rajta. Szóval a metró lejárót ne ezen a térképen keressük.

Viszont a bevezetőben lévő kérdésre választ kaptunk: olyan 35-45 m mély szokott lenni a víz. De a szorosabb helyeken ennél mélyebb. Találtam egy 110-et is! De azért már sok helyen a part mentén is rendesen el lehet merülni.

Ezt akár használhatják azok is, akik fejest akarnak ugrani a vízbe. A világoskékkel jelölt helyen ne tegyük, mert ott már sekélyebb részek is találhatóak. Van, ami olyan sekély, hogy a kartográfiában ismert temető jellel (+) jelezték. Ez mondjuk nem meglepő. Egyik ilyenen néhány éve éppen egy hajót lehetett látni…fennakadva..

Ilyenből legtöbbször Harem-ben lehet látni. Igen, ez az a hely, ahol át lehet kompozni a túloldalra. Ezek a hajók meg úgy állnak itt, mintha csak a kapitány letámasztotta volna őket a partnak, míg átgurott Európába egyet inni..

Na de, azon kívül, hogy ez a térkép szép, meg jó, és ki lehet tenni a falta (ó, de vagányul néz ki! kirakom a falra!!), azért akkor is roppant praktikus, ha nem éppen tengeralattjáróval érkezünk Isztambulba.

Mert itt pl. fel vannak tüntetve a világító tornyok!

Isztambul, meg Boszporusz, meg Híd, meg világítótorony.
Isztambul, meg Boszporusz, meg Híd, meg világítótorony.

Tehát lehet ezt a térképet jól forgatni. Meg sokat forgatni. Meg papír repülőt hajtogatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük