Törökország választott! – 2015

Törökország választott!

Tadadadadadaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!

És a győztes!

Tadadadadadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!

áááá… ez a bevezető így elég béna lett…

Röviden, aki a választási eredményekre kíváncsi, itt egy gyors összefoglaló. Ez a bejegyzés inkább arról szól, hogy miként is zajlott, miként is éltük meg. Sajnos a legzamatosabb jeleneteket muszáj kihagyni, mert a blogunk elve, hogy a politikát kerüljük. Pedig voltak vicces dolgok! Na, majd egy tea mellett… 😉

AKP – 40,97%
CHP – 25.02%
MHP – 16,34%
HDP – 13,15%

E fenti rejtjel kódolását és elemzését meghagyjuk a Türkinfónak, aki nálunk jobban összeszedettebb. A cikk itt olvasható. Érdekességként a budapesti szavazás eredménye pedig itt látható szintén a Türkinfótó..

Az ne lepjen meg senkit, hogy az ottani eredmények mások, mint az itteniek. Ugyanis a számolás többszörösen sem egyszerű!

Eleve ezek az adatok két különböző ügynökségtől származnak, a végleges eredmények pedig még ettől is eltérhetnek. És az csak a kisebbik rész, hogy a százalékok nem egyeznek meg. Valójában ezen a ponton a százalékok már nem igazán érdekesek. Sokkal inkább az, hogy a parlamentbe hány ember jutott be.!

Ugyanis ameddig papíron matekozunk, addig kedvünkre lehet a számokat félbe, negyedbe, stb… vagdosni. Egy parlamenti képviselővel viszont ezt már nem tehetjük meg. Őt nem lehet félbevágni. Vagyis hát… na mindegy, abba ne menjünk bele…

Ideális esetben tehát egy képviselő 1 teljes, egész. A szavazatok százalékos arányait e szerint kell megosztani. De van egy olyan szabály, hogy parlamentbe lépés küszöbe. Ami Törökországban 10%-ot jelent.

Egy pártnak először ezt a 10 %-ot kellett elérnie. Ezért is volt fontos, hogy a HDP elérte átlépte ezt a küszöböt. Mert a képviselők székeit a szerint osztogatják, hogy a parlamentbe már bejutott pártok milyen arányban vannak. Így elméletben az is előfordulhat, hogy csak 1 párt lesz bent, aki mondjuk 11%-ot ért el. De mivel egyedül van, övé lesz mind az 550 ülés.

A számolást igencsak megnehezíti, hogy az ország több körzetre van felosztva. Ezekből különböző számú képviselő kerül majd a parlamentbe. Természetesen a sűrűbben lakott körzetekből több, a ritkábban lakottakból kevesebben.

Van olyan körzet, ahonnan csak 2 képviselő kerül be a parlamentbe. Így ha 2 párt lépi ott át a 10%-os küszöböt, és egyik sem éri el az 50%-ot, akkor mindkettő 1-1 emberrel képviselhet. Vagyis teljesen mindegy, melyik párt mennyi szavazatot is kapott végül, mindkettő egyforma erővel lesz jelent a parlamentben.

A fenti számok képviselőkre lebontva a 2-es ügynökség szerint pl. így néznek ki:

AKP – 254
CHP – 132
MHP – 82
HDP – 82

Láthatjuk, hogy a MHP és a HDP ugyan annyi emberrel vesz majd részt a parlamentben (ha a számok így maradnak), annak ellenére, hogy több, mint 3% a különbség. Ami kb. másfélmillió szavazatot jelent.

Az eredmények még vadabbak, ha az 1-es ügynökség számításait nézzük:

AKP – 259
CHP – 132
MHP – 79
HDP – 80

Itt a MHP eggyel kevesebb ülést szerzett, holott összességében ők kaptak több szavazatot…

Nem egyszerű ez! Micsoda számolás lehetett mindez a számítógépes korszak előtt!

Mindez a szavazatok számolásánál kifejezetten izgalmas volt, ahogy 1-1 párt néhány százalékot nyer, közben elveszít 1-2 ülőhelyet. Majd 10 perc múlva megfordult az arány… Azok, akik ezekre a folyamatosan változó székekre pályáztak, elég sok gyógyszert szedhettek az éjjel

Maga a szavazás hasonlóan zajlott, mint Magyarországon:

Vasárnap lévén a törökök előtte jól bereggeliztek (bár volt, aki inkább nyugodtan akart enni, így hamar letudta a szavazást), ami persze eltartott fél napig. Majd utána irány a közeli iskola.

Lévén én is török állampolgár lettem, én is mehettem szavazni. Vittem személyit, meg a behívómat. Ott pedig kaptam egy hatalmas papírt, rajta a pártokkal, és a pártatlanokkal.

Ez mondjuk érdekes, hogy 18 független indult Isztambulban… Mellette 18 párt is indult. Miközben a nagy kérdés az volt, hogy a parlamentbe 3 vagy 4 párt jut be. Tehát még a többi pártnak sem volt sok esélye (az egyik ilyen teljesen biztos volt benne, hogy messze elkerüli majd a parlamentet, így nyugodtan kampányolt olyanokkal, hogy ha nyernek, eltörli az ÁFÁ-t, a benzinadót, stb.. a nép meg örült. Aj, szegények leszünk, de legalább ingyen élünk majd!). Még az 5. párt (SP) is csak 2 %-ot tudott összeszedni. Ezek után a többiek miben bíztak… jó kérdés.. Pedig volt olyan független, amelyik az anyósa házát is eladta, hogy a pénzt a kampányra fordítsa!

No tehát kaptam egy lepedőt. Egy olyat, amiből az embernek kedve támadnak repülőt hajtogatni. Meg egy pecsétet. Itt nem tollal szavaztunk, hanem egy EVET (igen) feliratú pecséttel. Jah, és a telefont le kellett adni, hogy ne fotózzunk vele.

Árpi is készült, és hozta a tűzoltós pecsétes készletét. Majd miután lekiabálta a vakolatot a plafonról, megállapodtunk, hogy majd otthon az egyik füzetet kedvére telepecsételheti.

Ezzel a pecséttel azért vigyázni kell. Mert ha nem nyomjuk rá eléggé, akkor nem látszik. Ha túlságosan rányomjuk, akkor pedig a lap összehajtogatásakor átragad máshova is, és akkor a szavazat érvénytelen lesz.

Érvénytelen szavazat pedig volt bőven! Az idén kb. másfél-millió hibás szavazat volt. Ez bármely pártnak jó 3% előnyt adhatott volna. Egyébként az idén összesen 46 millióan szavaztak, ami ritka magas részvételt jelentett: 85,3%

Érdekesség, hogy Magyarországhoz képest rövid ideig vannak nyitva az urnák: 8:17-ig. Akinek pedig kedve van, részt vehet a szavazatok összeszámlálásában.

Akinek szabad a vasárnap estéje, vagy csak nem bízik a számlálókban (ugyan már, ki lenne ilyen??), és török állampolgár, az ott lehet, amikor kinyitják az urnákat. Ehhez kap egy lapot, ahol saját maga írhatja a szavazatokat. Ezt a lapot pedig a végén aláírja a választási bizottság több embere is.

Ilyenkor a borítékokat egyenként kinyitják, majd felmutatják, hogy minden résztvevő és önjelölt szavazatszámláló láthassa.

Ez amúgy jó elfoglaltság is tud lenni. A törökök ugyanis nem veszítik el a humorérzéküket még a szavazófülkében sem. Tudják, hogy valaki el fogja olvasni a cetlijüket. Így 1-1 érvénytelen szavazatot bevállalva mókás üzeneteket szoktak írogatni a szavazólapra. Vagy csak valamelyik focicsapatnak küldenek jókívánságokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük