Jön a hó Isztambulba!!

Az időjárás előrejelzés azt ígérte, hogy ma esni fog a hó. Mégpedig éppen most.

Isztambul 2013 január 8-án
Isztambul 2013 január 8-án

Nem tudom, hogy most tényleg esik-e a hó, mert még nem keltem fel. Ez egy előre felvett adás. És akkor éppen sütött a nap, és bő 12 fokban ültünk a tengerparton.

Isztambul
Isztambul

Az ilyen előrejelzések egyébként be szoktak jönni a törököknél (majd update-ben leírom, hogy milyen idő lett ma végül, gyertek vissza este). E mellett itt másképpen játszuk el a „nem gondoltuk, hogy az idén is lesz tél”-et.

Isztambulban a tél kb. 2 napig szokott tartani. Ez az az időszak, amikor esik a hó. Ha pedig esik, akkor azt nagyon is komolyan gondolja. Így sok felkészülés nincs, meg értelme sincs sok. Ezt a 2 napot otthon ülve ki lehet húzni. Meg a szánkót (tepsit, szennyes kosarat, zacskót) a dombra fel lehet húzni. De persze a hókotrók a tiszteletköröket azért megteszik.

A kosárból zokni ki, gyerek be
2015 február – A kosárból zokni ki, gyerek be

Ha esik a hó, akkor nagyon esik. Pár perc alatt eléri az 1 cm-et. A közlekedés meg úgy, ahogy van, beragad. Olyankor szoktak extrém-sportolók is lenni, akik inkább gyalog kelnek át a Boszporusz-hídon.

Csakhogy a hó egyben nagyon kemény időt jelent. Senki ne gondoljon amolyan Disney-rajzfilmbéli szép, romantikus hóesésre. Ilyenkor direkt hóvihar van. Ez pedig a Boszporuszon a legdurvább. Nem elég, hogy az utak járhatatlanok lesznek, de ilyenkor még a hajófogalmat is felfüggesztik. Így aki át akar jutni egyik földrészről a másikra, az vagy gyalogol a hídon az ítéletidőben, vagy bepróbálkozik a Marmaray-nél. Az utóbbit olyan 4-5 millió ember szokta választani… Szóval oda már csak a simit-árus szokott beférni..

Jah, és persze a repülőtereket is le szokták zárni, de ez már csak apróság…

Hóvihar a Boszporuszon
2012 január – Hóvihar a Boszporuszon

No tehát amikor megérkezik a hó, akkor csupa káosz minden. És persze havas. A gyerekeket pedig ilyenkor otthon szokták tartani, hogy ne legyenek láb alatt ennyivel is kisebb legyen a dugó. Hivatalosan iskolaszüneti napot szokás elrendelni, amit a gyerekek tepsi-lecsúszással és hócsatával hálálják meg.

Hóember
2015 – február Hóember

No de egyenlőre (a cikk íráskakor) még nincs hó. Sőt! Tavaly februárban egy szál pólóban hajókáztunk a Boszporuszon. Majd csak aztán jött a hó…

Frissítés este 10-kor

Áááá… teljesen reménytelen… 11 fok van.. nem lesz ebből ma már hó,,, Isztambulhoz legközelebb 250 km-e, Bolu-ban van. Ami nem meglepetés, hiszen az autópálya 1300 m magasan halad, és van pár szép magas hegy a közelben, ahol jókat lehet síelni.

5 Replies to “Jön a hó Isztambulba!!

  1. Jók a képek! és várom az aktuális időjárás jelentést, mert az h Isztambulban állítólag 12 fok van és felhős az idő a net szerint, az még lehet az ellenség megtévesztése….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük