Ramadán 2016 – az Elrendelés éjszakája

Az Elrendelés Éjszakája. Arabul: Lajlat al-kadr [لیلة القدر], törökül: Kadir Gecesi. Angolul pedig ilyen vagány neve van: Night of Power. Ez a Ramadán legfontosabb éjszakája.

Úgy tartják, ekkor imádkozni többet ér, mint ezer hónapon át imádkozni.

Az Elrendelés Éjszakája a Ramadán hónap utolsó 10 napjának egyikére esik. De fontos, hogy páratlan számú legyen. A törökök szerint ez a 27 nap. És mivel szerintük így van, így mindjárt szerintük a legtöbb hittudós szerint is így van.

Minden esetre a törökök nagyon határozottak, ha egyszer elhatározzák magukat. Nem is fordulat elő más verzió, mint a 27 nap…

Ez pedig az idén július 1-ére esik, ami ráadásul péntek, az Iszlám szent napja.

A történet szerint Mohamed próféta a Híra hegyre vonult vissza elmélkedni és bőjtölni. A 27. napon pedig a Korán leszállt a Földre, és Gábriel arkangyal kinyilatkozta azt a prófétának.

97. szúra: A Mindenható és Könyörületes Allah nevében

1. Íme! Mi az elrendelés éjszakáján bocsátánk le azt.
2. S mi ért le hozzád, mi az elrendelés éjszakája?
3. Az elrendelés éjszakája jobb, mint ezer hónap.
4. Az angyalok, s a Lélek bocsátanak le azon

minden elrendelést Uruk engedelmével.
5. Békesség az, egészen a hajnal hasadtáig.

Másik nézet szerint Allah direkt nem mondta meg, hogy melyik is az Elrendeltetés Éjszakája. Csak annyit tudni, hogy az utolsó 10 nap valamelyike, és az páratlan. Akkor járunk helyesen, ha minden évben valamelyik másik napon ünnepelünk: 21, 23, 25, 27, 29…

E mellett az Elrendeltetés Éjszakája tiszta, csendes. Nincsenek szelek, és tisztán látszik a Hold.

A hívők szerint ez az éjszaka nagyon fontos. A legfontosabb mind közül. Ezen az éjszakán nem szabad aludni, hanem egész éjjel imádkozni, és elmélkedni kell. Aki mindezt végig csinálja, az megtisztul.

Ilyenkor a vallási közösségek összegyűlnek, és Korán felolvasást tartanak, közösen imádkoznak. A mecsetek pedig megtelnek.

Bár hivatalosan csak ez az egy nap fontos, de valójában a következő néhány napot is sok-sok imádkozással töltik a hívők. Így a Ramadán hátralevő napjai kiemelt fontossággal bírnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük