Anatólia felett járt egy meteor

2015. szeptemberi éjszaka volt, amikor Bingöl megyében Sarıçiçek Köyü felett felrobbant egy meteor.

Ez is ugyan olyan estének indult, mint a többi: ment a tv-ben a sorozat (éppen Ali készült megkérni Ayşe kezét, Ayşe arra buzdítja a barátnőjén, Fatmagül-t, hogy posztloljon egy hamis képet a Facebookon arról, hogy ő kapott egy Ladát a bajszos Musztafa barátjától. Mert ha ezt Ayşe barátja, Kuzey meglátja, akkor biztosan vesz neki egy piros Ferrarit. Ayşe meg is ígéri Fatmagül-nek, hogy együtt mennek majd el a tavakhoz az új autóval), a nagymamák kötögetnek twittereztek, míg a birkák kint legelésztek a domboldalon.

Csakhogy ez az este végül más lett!

Ugyanis a Vesta aszteroida egy leszakadt darabja éppen a falu felé tartott!

Ha lett volna rajta kamera, akkor a YouTube élőben közvetíthette volna a horrort, amint a hatalmas kődarab a békés és a mit sem sejtő falu felé repül. Majd elkezd vörösen izzani, hogy még félelmetesebben menjen a mit sem sejtő és békés falu felé.

Hogy aztán az utolsó pillanatban egy látványos, és hangos pukkanás mellett a darabjaira törjön.

A falusiak ki is mentek körbenézni, hogy mi történik. Ez még régen, meg egy B kategóriás filmben úgy történt volna, hogy az emberek látnak néhány izzó kődarabot, ami megijeszti őket. Esetleg egyik-másikból valami űrtyúk is kikel, ami reggelre megeszi a kecskéket (de ez csak a Hollywood-i verzióban, és nemcsak azért, mert nem voltak kecskék a közelben). És így mindenféle érdekes kalandok történnek, hoznak ördögűzőt, meg szentelt-vízbe teszik a meteor darabokat, stb…

E helyett, az internetnek hála, a falusiak hamar megtudták, hogy bizony egy meteor robbant fel felettük, és azoknak a darabjai szóródtak szét a környéken. És azt is megtudták, hogy ezek a darabok értékesek. Mind az európai meteor gyűjtök, mind pedig a NASA már lokalizálta az eseményt. És hamarosan elindulnak, hogy összeszedjék a köveket. És akár még fizetnének is a darabokért!

Ennek pedig hamar híre ment, és az emberek otthagyták a török sorozatot a tv-ben (majd megnézik az ismétlést, meg úgyis fent lesz a YouTube-on), és kimentek köveket keresni. Szerencséjük is volt, mert az átforrósodott meteor még világított, így könnyebb volt őket megtalálni.

De nemcsak az első nap, hanem a következőkben is keresgélték az égből pottyant darabkákat. Miközben a technikához jobban értők már az interneten kezdtél el árusítani. Ezzel pedig még inkább híre ment a gyűjtök felé, hogy hova is estek a meteornak a darabjai.

Ezek a kövek pedig igencsak jó áron keltek el a gyűjtök között. 1 g meteorért 60 dollárt fizettek (összehasonlításként az arany mai árfolyamán 1 g kb. 40 dollárt ér)! A két hónapnyi meteorgyűjtögetéssel több, mint egymilliót lírát kerestek a falusiak.

A legnagyobb darabot a 30 éves Beldek tudhatja magának, aki  egy 1475 g-nyo követ talált. Pedig ő nem is akart kimenni a sötétébe, mert éppen a híradót nézte. És az akkor éppen érdekesebb volt. És így már mindenki rég a mezőket járta, amikor Belek még mindig otthon ült.

De valószínűleg rosszra fordultak a hírek, mert egyszercsak ő is felállt a fotelből, és kiment az éjszakába. Azt már nem látta, hogy merre mentek a többiek, így a saját feje után ment, mint kiderült később, a másik irányba. 2-3 óra keresgélés után itt talált rá a majdnem 1.5 kg-os kődarabra.

Ezt a darabot az interneten kezdetben 250.000 líráért akarták megvenni. De Beldek még várt vele, így az ár nemsokára 350.000 lírára ment fel.

Sarıçiçek Köyü meteorjai - Forrás: Hürriyet
Sarıçiçek Köyü meteorjai – Forrás: Hürriyet

Így esett meg a falu történetében, hogy az égből eső vörös kő néhány nap alatt gazdaggá tette őket. Volt, aki kocsit vett a pénzből és volt, aki házat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük