Ramadán – vége

Véget ért a Ramadán. Visszatért a pazarló és mértéktelen életmód. De azért valami mégiscsak megváltozott.


A Ramadán 30 napja alatt csak este lehetett inni, enni, dohányozni és házas életet élni. Ezt persze mindenki döntse el, kinek melyik a legnehezebb. 🙂
Most mindez véget ért. Viszont nem egy hétről volt szó, amikor majd csak kibírjuk valahogy állapotban tengődünk, hanem egy teljes hónapig. Ez elég hosszú ahhoz, hogy ne ideglenes állapot legyen. Tényleg másképpen álljunk a dolgokhoz. Az életmódunk, mindennapjaink változtak meg tőle.
Vagyis írhatnám azt, hogy mit is tanultunk az egészből.

Egyik legfontosabb, hogy sokkal kevésbé pazarlóan eszünk és iszunk. Főleg a pohárból kicsöppenő vízcseppek után tudok szomorúan nézni, hiszen nem is olyan régen még minden egyes molekulának nagyon tudtam örülni.
Ugyan így az értékelés is megváltozott. Igenis tudunk örülni egy-egy pohár víznek és egy friss kenyérnek is. Kifejezetten jó, ha a kenyér még meleg, mert a megvásárlás és a szájba gyömöszölés között nem telik el 1-2 óra. És persze milyen jó a napsütésben a hajó teát inni. Ilyenben is régen volt már részünk. Bár most nagyon hideg lett, így inkább a radiátor mellett iszunk bármit, ami forró.

Ehhez hasonlóan kevesebbet is eszünk, iszunk. Megszoktuk, hogy napközben nem eszünk, így mostanában a fél ebéd is bőségesen elég. Más dolog, hogy rengeteg sütink van, amit viszont el kell fogyasztani addig, amíg meg nem romlik. Úgyhogy még nem derült ki, kevesebb vagy több kilóval jövök ki az ünnepekből. 🙂 De azért nem rossz fogyókúra. Tényleg csak az első napokban ettünk sokat, utána már egyre kevesebbet.

Sokan gondolom megkérdezik, rossz volt-e. Nem, nem mondhatni rossznak. És annyira nehéz sem volt. Akarat viszont kell hozzá. Ami igazán nehéz, az a hajnali 3-kor kelés volt. És ez minden nap, még hétvégén is. Jó lett volna legalább hétvégén pihenni. Az összes többi megszokható volt.
Persze voltak kellemetlen részei. Leginkább a délutáni 3-4 órás időszakban dolgozott kevésbe az agy. Vagy inkább semennyire. És ilyenkor az ember bármilyen ennivalót kívánatosnak láthat, amit korábban nem. Pl. az egyik polip reklám igencsak ízletesen nézett ki. Juj….

Így ezzel befejeződik az egyhónapos sorozatunk. Ramadán legközelebb 320 nap múlva lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük